Gönderen Konu: 29 Mayıs 1453 te Başlayan İstanbul’un Fethi 1930 da Tamamlandı.  (Okunma sayısı 2420 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Adil ÖZTÜRK

  • Türkçü-Turancı
  • ***
  • İleti: 83
29 Mayıs 1453 te Başlayan İstanbul’un Fethi 1930 da Tamamlandı.

Fethin ilk aşamasının 29 Mayıs 1453 günü surlara dikilen bayrakla sonuçlanmasına kadar Konstantiniye’yi feth etmek uğruna, asırlardır aşılmayan surları aşmak için o dönemin gariban Yörük - Türkmen yiğitlerinden on binlercesi telef oldu. Sırf Türkmen Beyi Çandarlı Halil Paşa emretti diye. Fetihten sonra sadece Ayasofya Kilisesi ve birkaç küçük kilise Cami oldu. Kiliseden Camiye çevrilen Ayasofya’da Sultan Mehmet Han "Doğu Roma imparatoru Muhammed han" olarak Hutbe okuttu.
Sonra ne oldu?
Çandarlı Halil Paşa’nın Yörük - Türkmen aşiretleri üzerindeki etkisini gören ve bunu kendileri içi bir tehlike olarak adden devşirme saray hanedanı ve devşirme paşalar Türkmen beyi Çandarlı Halil Paşa’yı ve Türkmenleri tehlike olarak görmeye başladılar. Çandarlı Halil Paşa ve ailesi başta olmak üzere Çandarlı Türkmen aşireti bir gecede katledildi. Çandarlı Halil Paşa ile ailesi ve Çandarlı Türkmenlerinin katledilmesi olayının diğer Yörük _ Türkmen aşiretleri arasındaki huzursuzluğu bastırmak için Çandarlı Halil Paşa aleyhinde düzmece haberler çıkarmışlar ve bir iki Türkmen şehrinden Türkmen aşiretler getirilerek Kostantiniye’ye göstermelik olarak Türkleştiriyoruz diyerek yerleştirilmişlerdir. Oysa hala Kostantiniye ve Rum şehri olarak gelenek ve yaşam devam etti. Bastırılan Osmanlı paralarının üzerinde Rumca, Ermenice ve Arapça Kostantiniyye yazmakta idi. Yapılan resmi yazışmalarda Konstantiniyye ibaresi yer almaktaydı. Devletin kurucu unsuru Türkler buna tepki olarak yazışmalarında Konstantiniye değil "Akkurum" demekteydiler. (Türklerin bilinen ilk başketinin adı Karakurum'dur.) Osmanlı devletinin son dönemlerinde İstanbulda ki matbaalardan bazılarında basılan kitapların basıldığı yer olarak Akkurum ibaresi vardır. Ayrıca Yemendeki Mehmetçik İstanbul’daki ailelerine gönderdikleri mektuplarda gideceği adresi yazdıktan sonra şehir ismine Akkurum diye yazmışlardır.
Başbuğ Mustafa Kemal Atatürk, şehrin adının "İSTANBUL" olduğunu 1930 yılında çıkarttığı bir kanunla tüm dünyaya ilan ederek 29 Mayıs 1453 te Sultan Mehmet Han ile başlayan fetih süreci Başbuğ Atatürk ile tamamlanmış oldu.
Kök Tengri  Türke Kut ve Utku Versin!..
Ne Mutlu Türküm Diyene!..

Adil ÖZTÜRK
Adil ÖZTÜRK