nihalatsiz.net'teki fikir otağında Kızılderililer Türk müdür? adlı başlıktaki konuşmalardan alıntıdır.Türk-şad(otağ yöneticisi):Ord. Prof. Dr. Reha Oğuz Türkkan'ın öne sürdüğü kurama göre Türkler Alpin-Turanid bir ırktır. Kızılderililer ise Turanid'dir. Bu durumda Kızılderililer Türk değildir. Türkler de kızılderili değildir. Fakat Türkler ve Kızılderililer arasında bir akrabalık vardır(amca-yeğen yahut amcaoğlu gibi). Kültürel boyutta ise durum farklıdır. Türk ve Kızılderili ırkları arasındaki kültürel benzerlik 30 bin yıl önceki ırkî yakınlaşmaya değil daha sonra Asya'dan Amerika'ya yapılan birçok göçe dayanır. Bu göçler sanılanın aksine yalnızca Bering Boğazı yoluyla yapılmamıştır. Bu yolun dışında Atlas Okyanusu yoluyla da Vera Cruz Körfezi'ne ulaşılmıştır. Bu bölgede kurulan Olmek uygarlığının Türk olma ihtimali vardır. Kızılderililerin halk kesimi ile yönetici sınıfı arasında ırkî farklılık vardır. Halkın en önemli özelliği köse olmasıdır. Ayrıca kızılderili halk esmer ve sert saçlıdır. Oysa Kızılderililerin yöneticilerinin sakallı ve bıyıklı olduğu, kumral oldukları bilinmektedir. Kızılderili ve Türk dillerindeki yüzlerce kelimenin dışında on civarında "çift sözcük" (Çapultepek, Havasu gibi...) ortaktır. Bütün bunlara göre Türk ve Kızılderili kültürleri arasında bir alış-veriş bulunmaması, bunların tesadüf olması ancak birkaç milyonda birlik bir olasılıktır.
Sonuçta Kızılderililer ve Türkler farklı ırklardır. Fakat aralarında bir akrabalığın yanı sıra kültür alış-verişi mevcuttur.
İlgilenenler için Reha Oğuz Türkkan'ın "Kızılderililer ve Türkler - Bir Tarihin Bir Dramın Hikayesi" adlı kitabı iyi bir kaynaktır. Anlattıklarımdan çok daha fazlasını içeriyor ve beni çoğu konuda ikna etti.
*Türklerin medeniyet getirici olarak dünyanın çeşitli yerlerine yaptıkları göçlerle ilgili olarak Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi'nde Haluk Berkmen'in makaleleri yayımlanmıştı. Bazı konularda yanılgılar mevcutsa da dikkate değer, başarılı makalelerdi. Hangi sayılarda çıktığını hatırlayamıyorum. Merak eden olursa yarın bakıp söyleyebilirim.
**Konuyla ilgili olarak yapmakta olduğum "derleyici" bir araştırma var. Yakında sonuçlanırsa sizlerle paylaşmak isterim.
Türk-şad(otağ yöneticisi):Kızılderililerin efsanevî medeniyet getirici Tanrı-Önderlerinin Quetzal-Coatl (Tüylü Yılan) 'dan başka, İrakoça (Virakoça, Er Ak Koca) ve Kukulkan (Kukul Kan, Kukul Kaan) olarak da adlandırıldığını ve Kukulkan ile yanındaki medeniyet getiricilerin Kızılderililerin aksine sakallı, bıyıklı olduklarını unutmayalım.
-----------------------------------------------
Aztec Gods
...
QUETZALCOATL, (the god of civilization and learning) "quetzal (feather) serpent," had dozens of associations. It was the name of a deity, a royal title, the name of a legendary priest-ruler, a title of high priestly office. But its most fundamental significance as a natural force is symbolized by the sculpture of a coiled plumed serpent rising from a base whose underside is carved with the symbols of the earth deity and Tlaloc. The image of the serpent rising from the earth and bearing water on its tail is explained in the Nahuatl language by a description of Quetzalcoatl in terms of the rise of a powerful thunderstorm sweeping down, with wind raising dust before bringing rain.
...
(
http://www.indians.org/welker/aztec.htm)
----------------------------------------
Alıntı yaptığım bu sitede "Medeniyet ve Öğrenme (ya da uygarlık ve ilim) Tanrısı" olarak bahsedilen Quetzal Coatl diğer Kızılderili kabilelerinde Er Ak Koca veya Kukul Kan olarak adlandırılmıştır.
TÜRK-KAN(Türkçü):Kızılderililer
Kanadalı bir yazarda (Ethell Stewart)
bu ülkede yaşayan Atabaskan Kızılderililerinin Cengiz Han'dan kaçıp Bering Boğazını geçen bir Türk boyu olan Kuçinlerden geldiğini iddia etmiş hatta bu kitabı yayınlandı galiba Türkçe olarak....
Orkun dergisinde buunla alakalı bir yazı vardı ancak hangi sayısında tam hatırlayamıyorum ...
Son olarak
Quetzal-Coatl Azteklerin,
Kukul-Kan Mayaların,
Virakhocha ise İnka kzılderililerinin baş tanrılarıdır..
Quetzal-Coatl'ın Mayaların Kukul-Kan olan baş tanrısının aynısı olduğu Azteklere de Mayalardan geçtiğini bir belgeselde izlemiştim....
saygılar
TTk ve Y.
Türk-şad(otağ yöneticisi):Bu üç Tanrı-Önder'in (Virakoça, Kukulkan, Quetzal Coatl) birbirinin aynısı olduğunu düşünüyorum. Bunu destekleyen birçok veri ve bilim adamı da var.
Kızılderili kabilelerinden bir kısmı Türk olabilir. Atabaskanlar hakkında ben de bir şeyler duymuştum ama emin olamadım. Türk olmaları da mümkündür. Söylediğim gibi Olmekleri de düşünmek lâzımdır. Ama genel olarak "Kızılderililer Türk'tür!" diyemeyiz. Kesin olarak söyleyebileceğimiz Kızılderililerle kültürel temaslarda bulunduğumuzdur.
SAYGILARIMLA...
TTK