Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsveç ziyareti sırasında Ermeni soykırım yalanının kabul edilmesine neden olan Türk kökenli milletvekili Mehmet Kaplan’la bir araya gelip el sıkıştı. 11 Mart 2010’da İsveç Parlamentosu’nun sözde Ermeni soykırımı tasarısını kabul edilmesinde 3 Türk kökenli vekil önemli rol oynamış, Ermeni tasarısına destek çıkmıştı. Tasarının görüşülmesinde konuşma yaptıktan sonra oylamaya katılmayan Çevre Partisi’nin Gaziantepli Mehmet Kaplan, İsveç’teki Türk gruplar arasında tepki toplamıştı. İsveç’te yaşayan Türkler, “Kaplan oylamaya katılıp öneriye ’hayır’oyu verseydi tasarı yasalaşmayacaktı” demişlerdi. Sözde soykırım kararının ardından, İsveç parlamentosundaki oylamayı izleyen Türkiye’nin Stockholm Büyükelçisi Zergun Korutürk, Ankara’ya çağrılmış, Başbakan Tayyip Erdoğan da, aynı ay İsveç’e yapacağı zayareti iptal etmişti.
Aynı Meclis değil mi?
Önceki gün Gül’ün özel röportaj verdiği İsveçli gazeteci Peter Wolodarski de, Cumhurbaşkanı’na İsveç Parlamentosu’nu ziyaret edeceğini hatırlatıp, Gül’ün konuşma yapacağı paralamentoda 11 Mart 2010’da 1915 olaylarıyla ilgili yasanın kabul edildiğini ve buna Türkiye’nin çok sert tepki gösterdiğini hatırlattı. Wolodarski, “O zamandan bu yana ne değişti. Şimdi siz aynı mecliste konuşma yapacaksınız” diye sordu. Cumhurbaşkanı Gül, meclisin aldığı kararı hükümetin uygulamadığını bunun da Türkiye için çok önemli olduğunu söylerken, “Umarım benim konuşmamdan da meclis üyeleri etkilenir” dedi.
Övgüler yağdırdı
Cumhurbaşkanı Gül, gezisi süresince soykırım yalanını kabul eden İsveç’e övgüler yağdırdı. İlişkilerin zaman içerisinde geliştiğini, 2006’da İsveç Kralı Carl XVI Gustaf’ın Türkiye’yi ziyaret ettiğini anımsatan Gül, ilk kez Türkiye’den bir cumhurbaşkanının İsveç’e devlet ziyaretinde bulunduğunu belirtti. Gül, “tarihi” olarak nitelediği ziyarete İsveç’in de büyük özen gösterdiğini dile getirdi. Türkiye’nin AB üyeliğine en güçlü desteği veren ülkelerden birinin İsveç olduğuna işaret eden Gül, İsveç’in dünya siyasetiyle de çok ilgili olduğunu, global meselelerde de Türkiye’yi iyi bir ortak olarak gördüğünü vurguladı.
TİPE BAKIN PAPAZ KILIKLI DİNGİL, GAZİANTEPLİ YAZMIŞLAR HER İLDE TÜRK KİMLİĞİYLE DOLAŞAN ERMENİLER VAR BUDA ONLARDAN BİRİDİR. GAZİANTEPLE HİÇ ALAKASI YOK .