Gönderen Konu: An Luşan İsyanı  (Okunma sayısı 6229 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsenboğa

  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 30
An Luşan İsyanı
« : 26 Şubat 2015 »
Orta asya içlerinde dahi etkisini sürdüren Tang hanedanının en güçlü zamanında yaklaşık 1250 yıl evvel çıkan ve dünya nüfusunun 6/1'inin ölümüyle sonuçlanan (40 milyon insan) büyük toplumsal iç savaş. Tang İmparatorluğu o dönemde etkin insan gücü sayısı baz alındığında en büyük ve ordusal güç limiti olarak en güçlü devletiydi. Başkenti bugün Chang'an olarak bilinen, orta Çin'de yer alan şehirdi.



İsyan, Türk soyundan olan An Lushan tarafından gerçekleştirilmiştir. Moğolistan'da büyümüş olan An Lushan, genç bir çocukken orduya katılmış ve Çin'e yerleşmişti. Çin'de kısa sürede saygı değer bir general durumuna geldi. Bunun nedeni büyük ihtimalle Tibet imparatorluğuyla yapılan savaşlarda ve Tibet devletinin ilhak edilmesinde gösterdiği üstün başarılardan kaynaklanmaktaydı.

Kısa süre içinde birçok rütbe sahibi olmuş ve sonunda da üç Kuzey Çin eyaletinin askeri valisi ve Tang Hanedanı İmparatoru Xuan Zong'un en çok sevdiği saray mensubu haline gelmişti. İmparatorun güçlü komutanı öldüğünde An Lushan, görev için başvuruda bulundu, ancak reddedildi. An Luşan İmparator Huanzong tarafından üç garnizonun komutanlığına getirildi ve Sarı Nehir'in kuzeyinde alanın tümü sorumluluğuna verildi.

An Lushan, bu duruma çok kızdığı için kendi eyaletlerine geri döndü, ordusunu toparladı ve Çin'in doğu başkenti olan Loyang'a doğru ilerledi. An Lushan, Loyang'ı ele geçirdikten sonra kendini, Büyük Yen Hükümdarlığının imparatoru ilan etti.

Kendisini takip eden asiler, İmparatorluğun başkenti Ch'ang-an'a ilerlediler, ancak Tang güçleri tarafından altı ay boyunca kontrol edildiler. Ch'ang-an sonunda ele geçirildi ve imparator kaçmak zorunda kaldı. Loyang'da kalan ve sağlığı kötüye giden An Lushan, sarayın harem ağalarından biri olan, en büyük oğlu tarafından 757 yılının başında öldürüldü.

Yine de onun başlattığı isyan, çok daha şiddetli çarpışma ve can kaybıyla beraber, altı yıl daha sürdü.

Başansız olmasına rağmen isyan, hükümetin artan prestijine zarar verdi ve alimlerden çok, güçlü askeri liderlerin sarayda en büyük etkiye sahip olduğu örneğinin benimsenmesine neden oldu.
İsyan, imparator Huanzong'un son dönemlerinde başlamış ve Suzong ile Daizong zamanında devam etmiş ve Daizong döneminde sona ermiştir.
Dizliye diz çöktürdük, başlıya baş eğdirdik!

Çevrimdışı TÜRK-KAN

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2182
  • UÇMAĞA VARDI, TANRI DAĞLARINDA!
Ynt: An Luşan İsyanı
« Yanıtla #1 : 26 Şubat 2015 »

TÜRK TARİHİ'nin en muhteşem kahramanlarından sadece birisi olan, Çin'in en güçlü devirlerinde birini yaşatan Tang Hanedanı'na başkaldırarak kendi devletini kuran bir TÜRK olan, ancak bir ihanet sonucu suikast ile yaşamını yitiren yiğit kumandan ve devlet adamı AN LUSHAN'ı tanıtmaktan şeref duyuyoruz. Ruhu şad, mekanı TANRIDAĞI olsun.

Kendisiyle ilgili ayrıntılı bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
http://www.bilinmeyenturktarihi.com/an-lu-shan-destani.html
23 EKİM 2023'DE, ELİM BİR TRAFİK KAZASI SONUCU, UÇMAĞA VARDI.
ŞİMDİ; TANRI DAĞINDA, ATALAR YURDUNDA, ATSIZ ATA MAKAMINDA, BAŞBUĞLAR OTAĞINDA, ERİNÇ İÇERİSİNDE!