Gönderen Konu: TARİHTE TÜRK BOYLARI  (Okunma sayısı 48066 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Antepli Bozkurt

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 540
Ynt: TARİHTE TÜRK BOYLARI
« Yanıtla #30 : 29 Kasım 2012 »
Türk Soyu

 1- Ev (Eşler ve çocuklardan oluşan en küçük birim)

 2- Ocak (Evlerden meydana gelir)

 3- Soy (Ocaklardan meydana gelir)

 4- Oba (Soylardan meydana gelir)

 5- Boy  (obalardan meydana gelir)

 6- Oğuş (Boylardan meydana gelir)

 7- Kol (Oğuşlardan meydana gelir)

 8- İl
         Küçük İl  (Kollardan meydana gelir)
         Orta il  (Küçük illerden meydana gelir
         Büyük il (orta illerden meydana gelir)
   
 9- Uruk (Büyük illerden meydana gelir)

10- Budun (Millet) (Uruklardan meydana gelir. Büyük Türk birliği demektir)

Bu tertibe göre kendi soyum;
Türk budunundan, Talaz uruğundan, Oğuz ilinden, Üçok kolundan, Denizhan (Üç Kuşlu) oğuşundan, İgdir boyundan, Tatlar obasından, Sarı Osmanlar soyundan, Yadiğar ocağından, Üçoklu Börü hanesinin reisi, Üçoklu Börü'yüm.


Beni; Türk yaratan Tanrı'ya, sonsuz teşekkürler...

TTK.




Çok güzel tesbitler yüreğinize sağlık, Üçoklu Börü Kam Ağabeyimiz.

Çevrimdışı TÜRKİYEM

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 137
Ynt: TARİHTE TÜRK BOYLARI
« Yanıtla #31 : 02 Aralık 2012 »
                            KARAPAPAKLAR (TEREKEMELER)



Atilla’nın ölümünden sonra (453) Bizans saldırıları sonucu Hunlar sahneden çekildi. Bu yıllarda kuzeyden Kafkasları aşarak Kür Irmağı boylarına Oğuz Türklerinden olan iki yeni boy geldi. “Borçalı” ve “Kazaklı” olarak anılan bu boylar, bugün Terekeme olarak bilinen Türklerin atalarıdır.

Terekeme terimi Arapça “Türkmen” kelimesinin çoğulu “Terakime” kelimesinden gelmektedir. At sürüleri (yılkı) ve koyun besiciliği yapan bu boylar siyah astragan kalpak giydiklerinden komşuları tarafından “Karapapaklar” diye anılırlardı. Astragan Buhara’da, aynı zamanda ülkemizde de yetiştirilen bir kuzu türü olan Karakul kuzusunun kıvırcık ve parlak postuna denir. Bu siyah astragan kalpaklı Karapapaklar, Kür boylarındaki egemenliklerini daha kalıcı kılmak amacıyla Tiflis, Nahcivan, Karabağ, Loru, Ahırkelek, Gence ve Şirvan dolaylarına yerleştiler. Kadını ve erkeğiyle iyi birer savaşçı olan Karapapaklar binlerce yıl aynı bölgeyi ellerinde tutmayı başardılar. Hunların doğu kanadının bekçileri olan Karapapaklar Kafkasların en eski kavimlerinden biri olarak tarihe geçmiştir.

Karapapak Türkleri çoğunlukla Gürcistan Borçalı’da yaşamaktalar. Bununla birlikte Azerbaycan’ın Gence ve Gence’den sonraki tüm bölgeleri Karapapak’tır.

Gürcistan ve Azerbaycan’ın yanı sıra Karapapakların en yoğun yaşadığı yer, başta Kars olmak üzere Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesidir. Kars, Iğdır ve Ardahan’da nüfusun çok önemli bir kısmı Karapapak’tır. Bu bölgelerde daha çok Terekeme adı kullanılır. Çıldır ilçesinin tamamı Terekeme’dir. Arpaçay, Susuz, Sarıkamış gibi ilçelerin de çoğu Terekeme’dir. Terekemeler Erzurum, Erzincan, Sivas, Amasya, Van, Ağrı gibi şehirlerimizde de oldukça fazladır. Sivas’ın Kangal ilçesinde yoğun bir Karapapak nüfusu vardır. Ayrıca buralardan İstanbul, Ankara, İzmir, Adapazarı, Bursa gibi şehirlere göç eden çok sayıda Karapapak Türkü vardır.Bugün de Kafkas Karapapakları arasında yaygın olarak konuşulan bir efsane vardır: “Tanrı dünyayı dengede tutsun diye Kaf Dağı’nı yarattı. Daha sonra Karapapakları bu dağa bekçi kıldı.” Bu mitolojik yargı uzun bir geçmişin anılarını içerir.

Gümrü’nün kuzeydoğusundan çıkarak Kür’e karışan Borçalı Çayı ile Pembek Dağı’ndan çıkarak Aras’a karışan Kazak Çayı isimlerini Karapapaklardan almıştır.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=EcO8kMiCSr0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=EcO8kMiCSr0</a>
TÜRK'ÜN KALBİNİN ATTIGI HERYERDEYİZ

Çevrimdışı Mokan

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 9
Ynt: TARİHTE TÜRK BOYLARI
« Yanıtla #32 : 15 Aralık 2012 »
Afşarları anlatırken biraz torpil geçmişsin ama Afsar olarak kıvançlanmadım desem yalan olur. Verdiğiniz bilgiler çok değerli.

Kandas o kadar olsun Avsarlar Türklerin en buyuk boyudur diye biliyorum ben.Dogal olarak bizden daha cok soz etmesi gerekirde oylede yapmis kandasimiz.Ellerine yuregine saglik olsun.
Ayrica yazismalikda benim gibi bi Avsarin olmasi beni gururlandirdi.