Gönderen Konu: Zengin Kürtçe'ye Bakın Hele  (Okunma sayısı 9587 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

  • Ziyaretçi
Zengin Kürtçe'ye Bakın Hele
« : 20 Şubat 2006 »
     Zengin Kürtçe'ye Bakın Hele   -   Yavuz Bülent Bakiler

Sütun arkadaşlarımdan Sırrı Yüksel Cebeci, geçen haftaki yazılarından birinde şöyle diyordu: 'Kürtçe zengin bir dil. Kürt edebiyatı zengin bir edebiyat' Cümleyi bir daha, bir daha okudum. Gerçekten şaşırıp kaldım. Kendi kendime dedim ki, bu cümlede mutlaka bir yanlışlık var, Sırrı Yüksel Cebeci, Kürtçe zengin bir dil değil, Kürt edebiyatı zengin bir edebiyat değil diye yazmıştır da onun el yazısını bilgisayara geçirenler, bu iki cümledeki değil kelimesini yazmayı atlamışlardır. Onun için ortaya bu garip iddia çıkmıştır!

Sonra her sabah Tercüman'ı elime alır almaz, onun Bana Göre başlıklı sütununu okudum. Bir açıklama, bir düzeltme bekledim. Bugüne kadar Cebeci'den bir düzeltme gelmedi. Anladım ki, bir Kürt ırkçısından dinlediğini veya okuduğunu hiçbir inceleme yapmadan doğru olarak kabul etmiş ve çok yanlış bir kanala girmiştir.
Garip bir toplum olduk. Artık, en dikkat çekici özelliklerimiz arasında, kolaya kaçma, araştırmadan, incelemeden hüküm verme yanlışımız var. Sanıyorum ki, Sırrı Yüksel Cebeci, Yaşar Kemal gibi birkaç kişinin iddialarını doğru sanarak öyle bir hükme kaymıştır. Şimdi gelelim bu konuda ilmin tespitine... Kürtlük ve Kürtçülük üzerinde büyük bir hassasiyetle duran milletlerin başında Rusya var. Rusya'nın Kürtçülük çalışmalarının arkasında da Ermenistan'ın Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya yayılma, oraları müstakbel Ermenistan sınırları içine alma davası yatıyor.

Toplam 300 kelime

Saint Petersburg Akademisi bir lügat hazırladı. Kürtçe- Rusça- Almanca isimli lügatta, Rus Kürdologları'nın tespit ettikleri kelime sayısı, sadece 8 bin 308. (Sekizbinüçyüzsekiz kelime) Peki bu kelimelerin hepsi Kürtçe mi? Hayır! Akademi dil uzmanlarına göre Kürtçe'deki 3 bin 80 kelimeTürkçe asıllı.Türk'ün dolması, Kürtçe'de dolme olmuş. elması alme, şekeri şekair, babası babo veya bave kılığına girmiş.
Yine Saint Petersburg Akedemisi'ne göre Kürtçe'deki 2 bin kelime Arapça'dan, bin 30 kelime yeni Farsça'dan, kalan kelimelerin ise bin 200'ü Zentçe'den, 370'i Pehlivice'den, 220'si Ermenice'den, 108'i Keldanice'den, 20'si Gürcüce'den alınmıştır. Peki bu 8 bin 308 kelime arasında hiç Kürtçe kelime yok mu? Var tabii. Akademiye göre Kürtçe kelime sayısı sadece 300 civarındadır. Bilmeliyiz ki üçyüzden üç fazla kelime daha olsa ve bütün dünya ayağa kalksa, akademi o üç kelimeyi hesap dışında tutmaz, tutamaz. Şimdi lütfen söyler misiniz bana, 300 kelimelik bir dil, nasıl zenginlik iddiasında bulunabilir?

Sonra çok, ama çok mühim bir nokta daha var: Dünya milletleri 2 bin 400 civarındaki dillerle düşünüp konuşuyor. Bir dili başka dillerden ayıran özellikler arasında, sayı kümelerinin farklılıkları geliyor. Yani hiçbir dilin sayılar zinciri, başka bir dilin sayılarındaki kelimelere benzemiyor. Mesela biz: 'Bir, iki, üç, dört' diye saymaya başlıyoruz. Fransızlar ön, dö, trua, katr, İngilizler Van, tu, tri, for, Ruslar odin, dva, tri, çetire Araplar, Vahit, isneyn, selas, erbaa diyerek sayıyorlar. Dünyada sayılar kümesi olmayan tek dil ise Kürtçe! Fars milleti, yani Acemler, sayıları nasıl sayıyorlarsa Kürtler de onlar gibi ağızlarını açıyorlar: Yek, dü, se, çahar... Bu nasıl zengin bir dildir Allah aşkına? Sonra bu dille nasıl zengin bir edebiyat meydana getirilir? Açın okuyun Meydan Larousse'taki Kürt Edebiyatı bahsini... Orada, Kürtçe eser veren edebiyatçıların sayısının iki elin parmakları sayısınca olduğunu göreceksiniz. Bu neden böyle? Çünkü ortada bir Kürt alfabesi, zengin bir Kürt dili yoktur ki zengin bir Kürt edebiyatı olsun. Kürtler hangi milletle birlikte yaşamışlarsa o milletin diliyle ve alfabesiyle yazmışlardır. Mesela Nobel mükafatı alabilmek için ikide bir Kürt olduğunu söyleyen ve Türk Devleti'ne kafa tutan Yaşar Kemal'in bildiğimiz kadarıyla bir tek Kürtçe eseri yoktur. Yaşar Kemal eserlerini Türkçe yazıyor. O, Arabistan'da yaşasaydı Arapça, İran'da yaşasaydı Farsça, Rusya'da doğup büyüseydi Rusça yazıp konuşacaktı.

Not:Yazının Kürdofillik içeren bölümleri çıkarılmıştır.

  • Ziyaretçi
Zengin Kürtçe'ye Bakın Hele
« Yanıtla #1 : 26 Şubat 2006 »
http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi.asp?id=19 adresindeki yazıdan anlıyoruz ki yazar İlterişçilerin büyük bir zahmetle hazırladığı "Başbuğ Atatürk" kitabını okumuş ve çok beğenmiş.Sevindirici bir gelişme...

Çevrimdışı AtillaKaan

  • Üyeliği İptal Edilmiş
  • Yasakli
  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 21
Zengin Kürtçe'ye Bakın Hele
« Yanıtla #2 : 04 Mart 2006 »
MUAHAHAHAHAHAHAHA, siz daha en yenileri bilmiyorsunuz. Son ay cikardigim en yeni zengin dili tanimiyormusunuz yoksa????

AtillaKaan'ca. Binlerce Türk kelimenin altinda sadece benim uydurdugum iki söz icerir, oda eeh umm........  ha buldum KÖRT KÜPEKLERI

Al sana yeni bir dil.

Turansoylu

  • Ziyaretçi
Ynt: Zengin Kürtçe'ye Bakın Hele
« Yanıtla #3 : 10 Haziran 2006 »
etnik özürlü defol git artık.