Gönderen Konu: Şamanizm Nedir?  (Okunma sayısı 16930 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Çağrı Bey

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 690
Ynt: Şamanizm Nedir?
« Yanıtla #10 : 10 Nisan 2011 »
Kaynak :TURANİA.NET-Tonyukuk

Budizm Orta Asya Türklüğünün kadim dini temel alınarak türetilmişti ve ‘’şaman’’ kelimesi de rahip anlamında Sanskritçe ‘’çıramna’’ sözcüğünün, Hint-İran dil ailesinin Prakrit şekli olan ‘’şamana’’ dan gelerek bu ‘’Kam’’ dinine ad olmuştur. (Togan, U.T.T.G, s.47)

Yukarıdaki koyu yazdığım tanıma göre Şaman sözcüğünün doğrusu ‘’Kam’’ olmalıdır.

Bu sözcüğün asıl şekli olan ‘’çıramna’’ da Türkistan’da kullanılmıştır. Togan (Aurel Stein, Ancient Khotan, s.68)

Tokharca denen dilde de ‘’şaman’’ sözü rahip anlamında kullanılmıştır. Togan (Revue Archaeolıgique, 1912, s.174)

Türk Kuşanlar devrinde bu kelime ile ‘’Buddist Türkler’’ ifade edilmiştir. Togan(Dr. G. Supka, Buddistische Spuren in der Völkerwanderungskunst, d. Monatschrift für Kunstwissenschaf, X, 1917, s.222)

''Sözcükler gezginler tarafından yaratılmış, sonra etno psikoloji heveslileri tarafından düşüncesizce benimsenmiş ve gelişigüzel kullanılmıştır. Bu belirsiz sözcükler arasında en tehlikelilerinden biri Şamanizm sözcüğüdür.'' (Arnold Van Gennep, El termino, ‘’chamanismo’’ es peligrosamente vago, 1903, s. 51.)

‘’Sözcüğün asıl adı ‘’Kam’’ olmasına rağmen ‘’şaman’’ kelimesi Rusça yolu ile Batı ilim dünyasına geçmiştir. Bu bölgede Rusların yaptığı araştırmaların tercüme yolu ile yayılması, şaman kelimesini uluslar arası kitâbiyata geçirerek zihinlere yerleştirmiştir.'' (Günnur Yücekal Ermetin, Mevlevilikte Şamanizm İzleri, s.24)

Üstelik ‘’izm’’ Türkçe bir takı değildir. Şamanizm hatta Tengrizim terimleri bu şekilleri ile de yanlıştır.

Çevrimdışı Kurtkaya

  • Otağ Sorumlusu
  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 412
Ynt: Şamanizm Nedir?
« Yanıtla #11 : 22 Nisan 2011 »
Özellikle Türkçüler arasında yanlış yerleşmiş bir kavramın gerçeğini ilmi bir açıklıkla ve mantık kuralları dahilinde ortaya koyan bu konuyu Türkçülük iddiasında bulunan ve kendisini Şamanist olarak tamınlayanların okumalarını dilerim.

Hani adam çıkıpta ben Şaman'ım dese anlayacağım. Şamanım diyen adamın Gök Tanrı inancının dini kadrosundan olduğunu anlamakta güçlük çekmem.
Nasıl ki İslam din, imam da din adamıysa, Gök Tanrı inancı da Türklerin eski dinidir ve bu dinin din adamına da kam denilmektedir.
Baksı, şaman gibi kimlikler Gök Tanrı inancının daha çok tabiatüstü varlıklar ve ruhlarla bağlantı, sihir ve büyü gibi alanlarıyla uğraşan kişilerdir.
Nasıl ki bir müslümanın ben imamistim demesi tuhaf ve anlamını değiştiriyorsa, aynı şekilde Gök Tanrı inancının da şamanizm diye ifade edilmesi çok daha yanlış ve hatta oldukça da vahimdir.
Bu konuyla ilgili elimde epeyce bilgi var. En kısa zamanda, bu başlık altında, siz değerli Türkçülerin değerlendirmesine sunacağım.

Tanrı Yüce Türk'ünü Korusun.

Çevrimdışı Borokhul Noyan

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 224
Ynt: Şamanizm Nedir?
« Yanıtla #12 : 23 Nisan 2011 »
TÜRK ŞAMANİZMİNİN KAYNAĞINA DOĞRU

Batı ve Doğu Sibirya ve Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde Şamanlık kültürünün
başlangıç noktasına doğru yaptığımız saha araştırmasına ait notlar.

http://www.sosyalbil.selcuk.edu.tr/sos_mak/makaleler/Ahmet%20Ali%20ARSLAN/57-74.pdf