Gönderen Konu: ''Özbekistan ve Kırgızistan Kazakistan’a dahil edilsin''  (Okunma sayısı 3234 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Atsızcı Türk

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 302


Kazakistan’ın ünlü siyaset bilimcisi Daniyar Aşimbayev, Özbekistan ve Kırgızistan’ın özerk yönetime sahip olarak Kazakistan’a dahil edilmesini teklif etti.
 
Geçen günlerde Özbek akademisyen Rüstemcan Abdullayev ve Kırgızistan’ın Talas bölgesi sakinleri Kazakistan’a toprak taleplerini bildirmişlerdi. Daniyar Aşimbayev, Vlast (iktidar) dergisine verdiği röportajda söz konusu toprak taleplerine cevap olarak “Özbekistan ve Kırgızistan’ın özerkliğe sahip olarak ülkemize dahil edilmesi olanaklarının incelenmesini” teklif etti.
 
“Bu ilhak da olabilir, Orta Asya’nın en istikrarlı ve gelişmiş devletinin çatısı altında barışçıl birleşme de olabilir.” diyen Aşimbayev, Kazakistan’ın bölgedeki hakimiyetinin tarihsel olarak ispatlanmış olduğunu kaydetti. “Kazak öncesi kavimler ve Kazak boyları bölgede hakimiyet kurdu. Buhara Hanlığını yöneten Kıpçak hanedanını, Hiva’nın Konrat hanedanın vs. hatırlamak mümkün. En önemlisi de Taşkent’in kendisi Kazak Hanlığının başkentiydi.” dedi.
 
Daniyar Aşimbayev, Kazak usulü devlet modelinin olduğu birleşik bir devletin kurulmasının büyük ekonomik, sosyal ve siyasi etkilere neden olacağını öne sürdü.
 
QHA

KAYNAK: http://www.thaber.bg/?pid=3&id_news=162