Gönderen Konu: Turks and Caicos Adaları???  (Okunma sayısı 6070 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mavi_Kurt

  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 17
Turks and Caicos Adaları???
« : 19 Ocak 2008 »
Amerika kıtasında yer alan bu ada grubunun Türklerle ne gibi bir alakası var? Bilen varsa cevaplayabilir mi?
YOK OLMAMAK İÇİN IRKÇILIK!!!!

Çevrimdışı YANLIZ KURT(2)

  • Türkçü-Turancı
  • ***
  • İleti: 81
Ynt: Turks and Caicos Adaları???
« Yanıtla #1 : 19 Ocak 2008 »
Turks ve Caicos Adaları, Karayipler'de, Kuzey Atlas Okyanusunda yer alan adalar, Bahama'nın güneydoğusunda yer alırlar. Koordinatları; 21 45 Kuzey derecesi, 71 35 Batı boylamı. 389 km Sahil şeridine sahiptir.

Tropikal iklime sahip olup, arazi yapısı alçak, düz kireçtaşları, büyük bataklıklar arazi yapısını oluşturlar. 38 adadan oluşur. bunlardan sadece 8'inde yerleşim vardır. toplam nüfusu 25,000'dir. tüm hükümet binaları ve bakanlıklar Grand Turk adındaki adada bulunur. yaşayanlarının yarıdan fazlasını haiti ve dominik cumhuriyeti'nden bu adadaki turizm sektöründeki iş hacminin fazlalığından dolayı gelen insanlar oluşturmaktadır. bozulmamış uzun plajları ile meşhurudur. bu ada ülkesine yapılan turizm endüstrisi yatırımlarının %40'ı kanada'dan, %30'u ABD'den ve diğer %30'u ise avrupa'dan gelmektedir.Okur yazarlık oranı %98 olan ülkenin resmi dili İngilizce olup kişi başına düşen ortalama gelir 7300 $.

Bayrağında sağ üst köşesinde küçük bir Britanya bayrağı ve kaktüs vardır. Fese benzeyen bu kaktüs bir rivayate göre ülkenin adına da etkisi olduğu, fese benzediğinden dolayı ve fesi de Türkler kullandığı için bu adı aldığı ileri sürülür.

Diğer bir rivayette de 15. Yüzyılda buralarda, kısa aralıklarla Kemal Reis gibi Osmanlı denizcilerinin barındığı belirtilmektedir. İstanbul'un Fethi'nden sonra Akdeniz'de ve Atlantik'te Türk korsanlarının yelken açtığı bilimektedir.

Ayrıca, Piri Reis'in haritasında bakıldığında bu adaların bulunduğu yerde kayık resimleri vardır ve "Caicos"(kaykos) kayık anlamına gelir. Buranın Kristof Kolomb'dan 25 yıl önce Türkler tarafından keşfedildiğini baskenti Gran Turk adınıda Büyük Türk yani Kanuni Sultan Süleyman'dan aldığı rivayet edimektedir.


Mektuplar yanlışlıkla önce Türkiye'ye geliyor

TURKS ve Caicos adaları sık sık yanlış yazılıyor. Turk ve Caicos yazılmasına sıkça rastlanıyor. Adaya ara sıra Turks and Tacos yazılan zarflar bile gidiyor. Adaya giden mektupların bir kısmı ise önce yanlışlıkla Türkiye'ye gönderiliyor. Türkiye ise mektupların Turks ve Caicos Adaları'na tekrar gönderiyor. Adada ‘Mektubum bir Türkiye ziyareti yaptı Türk kızlarına baktı ve geldi' esprileri yapılıyor.


4.7 milyon dolarlık ıstakoz ihraç ediyor

TURKS ve Caicos Adaları'nın 1999 verilerine göre, GSYMH'si 128 milyon dolar. İhracatı 4.7 milyon dolar olan adanın en büyük ihracat ortakları ABD ve İngiltere. Adanın ihracat ürünü ise ıstakoz. Adanın en büyük ithalat ortakları da yine ABD ve İngiltere. Bu iki ülkeden 50 milyon dolar civarında gıda, meşrubat, tütün, giysi, sanayi malları ve yapı malzemeleri ithal ediliyor.


 Nüfus Bilgileri 
Ortalama yaşam süresi 73.5 yıl

ATLAS Okyanusu'nda, Orta Amerika, Karayipler yakınlarında yer alan Turks ve Caicos Adaları, Birleşik Krallık'a yani İngiltere'ye bağlı. Adalar grubunun başkenti Grand Turk. Toplam yüzölçümü 430 kilometrekare olan adalarda nüfus ise 20 binin üzerinde. Ortalama yaşam süresinin 73.52 yıl olduğu adalarda yaşayanların büyük kısmı Amerika veya İngiltere vatandaşı.

(VİKİPEDİ)
Toros dağlarının tepelerinde tek bir Türkmen evinin bacası tüter halde kalmış ise, ben bu milletten umudumu kesmem, bayrağımı göğsüme sarar, milletimin istiklali uğruna ölürüm!