Türkçü Turancı Otağ

TÜRKLÜK ve TÜRK DÜNYASI OTAĞI => TÜRK - TURAN DÜNYASI => Konuyu başlatan: Kök-Börü - 07 Ağustos 2007

Başlık: EBULFEZ ELÇİBEY
Gönderen: Kök-Börü - 07 Ağustos 2007
EBULFEZ ELÇİBEY (1938 - 2000)


(http://img505.imageshack.us/img505/8884/elcibeyfu2.jpg)

KENDİ AĞZINDAN HAYATI;

Azerbaycan'ın Ordubat bölgesinin Keleki Köyünün Halil Yurdu Yaylasında 1938 yılı Haziran ayında doğdum. Babam, Aliyev Kadirkulu Merdanoğlu Rus-Alman savaşında hayatını kaybetmiş.

Eğitim-öğrenimime Unus ilkokulunda başladım. Yedi yıl süreli ilk eğitimimin ardından Ordubat şehrinde M.T. Kutsi I nolu orta okulunda okudum. Yedi yıllık ilköğrenimimi tamamlayıncaya kadar en büyük arzum doktor olmaktı. Ona öğrenimime başladığımda Tarih ilmine ilgi duydum. Toplumu anlamak benim için çok ilgi çekici idi, Marks'ın Kapital'ini okumaya başladım. Bize yaptıkları propaganda da Kapital'i dünyanın şaheseri olarak tanıtmıştılar. O dönemler okuduğumda Kapital'i tam anlamıyla kavrayamamıştım. Öğretmenlerim ve öğrenci arkadaşlarım beni haklı olarak alaya alıyordular.

9-10. sınıflarda iken Mir Cafer Bağırov'u savunduğum için birkaç defa öğretmenler odasına çağrılıp bu düşüncelerimden vazgeçmem istendi.

10. sınıf öğrencisi iken, Azerbaycan Devlet Üniversitesi'nde Şarkşünaslık (Doğu ilimleri) Fakültesi açılacağını öğrendim. Nizami, Hakanı, Fuzuli ve diğer şairlerimizi daha doğru anlamak amacı ile söz konusu fakülte sınavlarına hazırlandım. 1957 yılında Azerbaycan Devlet Üniversitesi'nin Şarkşünaslık Bölümüne (o yıllarda Filoloji Fakültesi'nin bünyesinde idi) Arap Filolojisi uzmanlığına girdim.

Üniversitenin II. ve III.. sınıflarında okurken tarihi-siyasi konulara daha çok ilgi duymaya başladım. Birkaç öğrenci yoldaşım ile birlikte milli siyasi konularda ateşli tanışmalara başladık. Bizde böyle bir fikir oluştu ki, halkımız köle, vatanımız ise sömürgedir.

Bu sohbetler Alim Hasayev, Malik Mahmudov, Rüstem Eminov, Mehdi Ağalarov, Rafık Ismailov, Abbas Musayev ve Zakir Memedov ile aramızda geçiyordu. Azatlık uğrunda mücadele etmeye söz verdik - elbette amatör ruhla başlayan mücahitler olarak. Ancak profesyonel mücadele yollarını da arıyorduk.

Üniversitenin V. sınıfında iken aramızda Arap dilini iyi derecede bilen Malik Mahmudov ile Malik Karayev bir yıl süre ile Irak'a pratik için gönderildiler. Onlar bir yıl sonra döndüklerinde Malik Mahmudov ile siyasi mücadelemizi devam ettirmemiz konusunda ciddi karara vardık ve bir meramname (program) hazırladık. Meramname hakkında yalnız beş kişi bilgi sahibi idi. Ben takip eden süreçte yaklaşık iki yıl (1963-64) Mısır'da tercüman olarak çalıştım. Mısır'da bulunduğum ortam, siyasiler ile ilişkilerim bana çok önemli kazanımlar sağladı. Hatta orda bîr iki kez Türkiye ve ABD Büyükelçiliklerine giderek birileri ile tanışmak istedim. Ancak çekindim. Kendimce bu karara vardım ki, ben onlarla ilişki kurar isem sorun doğar, halkıma güven sarsılır, onları yurt dışına bırakmazlar. Mısır'da bulunduğum süre içerisinde yabancı siyaset adamları (belki de istihbaratçılarla) hiçbir temasımın olmamasına çalıştım.

Mısır'da bu ülkenin devlet adamları ile ilişkilerim oldukça seviyeli idi. Gerek Sovyetler gerek Mısır'ın siyaset adamları beni doğrulurı konuşan bir insan olarak görüyordular. Onlar birbirlerini aldattıklarında yanlışlıklarını anlatıyordum, bana bakıp gülüşüyordular. Ben söz konusu olduğunda Nasır' ı da Kruşçev'i de eleştiriyordum. Siyaset dünyasında böylesine hareket istihza yaratıyordu.

Bir gün Luksor şehrinde Sovyet uzmanlarından bir grup ile Devlet Başkanları Kruşçev'i. Nasır'ı, Irak Devlet Başkanı Arifi, Azerbaycan Bakanlar Kurulu'nun başkanı Alîhanov'u, Cezayir Devlet Başkanı Ahmet Bin Bella'yı ve diğerlerini karşılıyorduk. Herkes konuklarla tokalaşıyordu, ben yalnız iki kişi ile, Ahmet Bin Bella ve büyük sanatkarımız Reşit Behbudov ile görüştüm, diğerleri geldiğinde elimi cebime koydum. (Şimdi bu hareketim kendime de garip geliyor) Bu davranışımdan dolayı bir soruşturmada geçirdim.

Benim kendi dünyam vardı.Herhalde iş arkadaşlarım beni delikanlı tercüman olarak görüyordular. Soruşturma döneminde Özellikle de Kruşçev'in Kıbrıs sorunu ile ilgili görüşlerinden dolayı bir İki aşağılayıcı söz de sarf etmiştim. Baku 'ye döndüğümde DTK (Devlet Güvenlik Komitesi KGB) Kruşçev ile ilgili sözlerimden ötürü beni cezalandırdı.

Mısır'dan döndükten sonra Ben, Malik Mahmudov. Alim Hasayev ve Rafik Ismailov birkaç kez görüşüp dörtlü bir grup oluşturduk. Her birimiz 3 kişi seçmeli, bu üçlü gruplardan her bîri 5 kişiyi gruba celb etmeliydi. Bir süre geçtiyse de teşkilatı istediğimiz ölçüde kuramıyorduk (Tecrübesizliğimizin yanısıra DTK bizi sürekli izliyordu)
İstediğimiz teşkilatı oluşturamayınca, her birimiz ferdi çalışmaya, daha çok propaganda faaliyetine başladık.
Ben bütün gücüm ile üniversite ve doktora öğrencileri arasında milli şuurun canlanması yönünde propaganda yapıyordum. Hiç kimseye hesap vermediğim gibi bazı konuları yakın dostlarımdan da gizliyordum. Üçlü, beşli, yedili ve dokuzlu olmak üzere gruplar oluşturuyordum. Her grup ile de yalnızca kendim meşgul oluyordum, Bu süreç uzun bir süre ve güç İstiyordu.
1969 yılında Tolunoğulları Devleti (IX. yüzyıl) adlı doktora tezimi yazdım.

1971-74 yıllarında üniversitede artık öğrenci hareketleri görülmeye başlandı. Amacım geleceğe hazırlamaktı. DTK , bir teşkilatın faaliyet gösterdiğini biliyor, ancak bütün çabalarına rağmen ortaya çıkaramıyordu. (Artık sır değil: l keresinde üniversitede hocam Aliövset Abdullayev bana DTK'da benim gizli örgüt ve programım olduğu konusunda düşünceler olduğunu bildirdi. Ben, O'nu bunun doğru olmadığına inandırdım, ancak kendim yalan konuşmuştum. (Şimdi hocamdan özür diliyorum)

Ancak DTK bütün dikkati ile beni izliyordu. Ocak I975'de beni tutukladılar. DTK benim yanıma birkaç hoca ve öğrenci yerleştirebilmişti. Ben onları duymuştum. Ancak onları aldatıyordum. (Kim kimi?)
Benim hiçbir hoca veya öğrenciye (hatta DTK ajanlarına) nefretim doğmuyordu. Bazen hatta DTK çalışanlarını bile günahkar görmüyordum. Bir tek düşmanım vardı. Sovyet İmparatorluğu. Diğerleri onun zavallı hizmetlileri idi. Bu zavallı generallere ve polislere de acıyordum.

Benim işim zalim imparatorluğa karşı mücadele idi. Hainlere, satılmışlara tarih kendisi ceza verecekti, verdide.
Ocak 1975 Temmuz 1976 arasında hapis yattım. Aralık 1976'dan itibaren Azerbaycan ilimler Akademisi Salman Mümtaz Elyazmalar Enstitüsün 'de çalıştım.

Ebülfez ELÇlBEY mahkumiyetinden sonra göreve başladığı El Yazmaları Enstitüsü'nde de halkını azadlık uğruna örgütleme çalışmalarını aralıksız devam ettirdi. 1988 yılında başlayan ermeni saldırı ve provokasyonlarına karşı ilk direniş hareketini; Kasım 1988'de "Meydan Mitingleri'ni düzenledi.

16 Haziran 1989'da Azerbaycan Halk Cephesi'ni resmen kurarak başkanı seçildi. Kızılordu'nun 20 Ocak 1990'da Bakü'de hayata geçirdiği katliama kadar çalışmalarını sürdürdü. Katliamın ardından dağılma sürecine giren Sovyetler Birliği ve Azerbaycan'da siyasi istikrar tamamen sarsıldı.

ELÇlBEY önderliğindeki Azerbaycan Halk Cephesi, Azerbaycan Türklerinin bağımsızlık taleplerini açıkça dile getirdiler. Üç renkli ay-yıldızlı bayrak Parlamento binasına asıldı. Aralıksız sürdürülen çalışmalar sonucu Azerbaycan Cumhuriyeti 18 Ekim 1991'de bağımsızlığını ilan etti.

ELÇİBEY, Parlamentonun aldığı karar gereği 7 Haziran 1992'de yapılan ilk demokratik seçimler sonucu Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Devlet Başkanı seçildi.

Göreve başladığı ilk günden itibaren ülkede insan hakları ve hukukun üstünlüğüne saygılı demokratik devlet yapısını oluşturmaya çalıştı.

Rus ordularını Azerbaycan Cumhuriyeti'nden çıkardı. Devletin resmi dilinin Türkçe olduğunu ilan etti. Latin alfabesini uygulamaya koydu.

Ermeni saldırı ve işgallerine Azerbaycan Halk Cephesi taraftarlarından oluşan gönüllü birliklerle karşı koydu. Ancak 4 Haziran 1993'de maruz kaldığı darbe sonucu Bakü'den ayrılarak Nahçıvan'ın Keleki köyüne gitti.

4 yıl süreyle kaldığı Keleki'den 31 Ekim 1997'de Bakü'ye dönerek 1995 yılında partiye dönüştürülen Azerbaycan Halk Cephesi Partisi'nin Genel Başkanı olarak siyasi çalışmalarını devam ettirdi. Bu süreçte kurduğu ve başkanı olduğu Bütöv Azerbaycan Birliği adlı teşkilatla da büyük ideallerini hayata geçirme çalışmalarını yürüttü.

Ebülfez ELÇlBEY uzun süre devam eden rahatsızlığının şiddetlenmesi üzerine tedavi görmek amacıyla 7 Temmuz 2000'de geldiği Türkiye'de 22 Ağustos 2000 Salı günü vefat etti

"Ömrümün en hoş günlerinden biri 16 Haziran 1989'da Azerbaycan Halk Cephesi'nin kurulması ve Cephe başkanı seçilmemdir.

 En ağır sarsıntılarım 20-23 Ocak 1990 katliamı, Taşaltı olayları, Hocalı katliamı, Susa ve Laçın'da yaşadığımız ihanetlerdir.

En çok etkilendiğim, dostlarımı kaybetmektir. (Bütün anlamlarda)

Sevgim - Millete!
Vurgunluğum - Azadlığa ve adalete!
itaatim - Hocalarıma!
Borcum - Dostlarıma ve meslektaşlarıma!
Nefretim - Yalancılara ve iki yüzlülere!"

KAYNAK:DERLEMEDİR..



(http://img509.imageshack.us/img509/6104/elcibeybyar8.jpg)




Başlık: Ynt: EBULFEYZ ELÇİBEY
Gönderen: Akıncı Beyi - 07 Ağustos 2007

Ebulfeyz Elçibey hakkında Otağımızda biografi yoktu..Sayenizde bu da tamamlandı...

Değerli paylaşımınız için teşekkür ederim..
Başlık: Ynt: EBULFEYZ ELÇİBEY
Gönderen: Kaskay_Babek - 08 Ağustos 2007
paylaşımınız için sonsuz teşekkür ederim, eline yüreğine sağlık..

TTK
Başlık: Ynt: EBULFEYZ ELÇİBEY
Gönderen: Teoman Yabgu - 10 Ağustos 2007
Birçok gencimiz Che,Deniz Gezmiş,Mahir Kaynak hayranı.Onların yanında Che'ye birşey demeye kalksanız hemen saldırırlar size.Özgürlükten adaletten bahsederler.Bir efsane derler.Hiçbirisi bilmez Elçibeyi,Osman Batur'u.Bilmezlerki bu saygıdeğer insanlar neler yapmışlar özgürlük için.


Bende burda,sizin sayenizde birşeyler öğreniyorum ellerinize sağlık.
Başlık: Ynt: EBULFEYZ ELÇİBEY
Gönderen: ALp TeKiN - 10 Ağustos 2007
Birçok gencimiz Che,Deniz Gezmiş,Mahir Kaynak hayranı.Onların yanında Che'ye birşey demeye kalksanız hemen saldırırlar size.Özgürlükten adaletten bahsederler.Bir efsane derler.Hiçbirisi bilmez Elçibeyi,Osman Batur'u.Bilmezlerki bu saygıdeğer insanlar neler yapmışlar özgürlük için.


Bende burda,sizin sayenizde birşeyler öğreniyorum ellerinize sağlık.

Gercekten ayyıldız kandaşıma katılıyorum bu sıralar gittikçe çoğalan che baskılı kıyafetler ortaya çıkan rockı gençler akımları özntilik o müzikleri veya örnek aldığınız adamlar yerine kendi özünüze dönüp bakmak gerçek Kahramanları İnandığı Şey için birşeylerden Vaz geçenleri görmeniz daha güzel olmazmı ama nerde avrupa tarafından gençelere yutturulan kişiler müzikler...... Ben Sadece onlara tek Diyebileceğimiz Şeyin Ey Türk Titre Ve Özüne Dön Olabileceğine İnanıyorum
Başlık: Ynt: EBULFEYZ ELÇİBEY
Gönderen: kızıltamu - 10 Ağustos 2007
Yüce Türk büyğüklerinden elçibey uçmağa vardı Tanrı ona Dağından yurt versin
Bana Doğu Türkistandan vazgeçmem için karabağı ileri sürmeyin Karabağda 1 milyon Türkistanda 30 milyon Türk var ölürümde o davadan vaz geçmem .
                                                                Ebulfeyz Elçibey
Başlık: Ynt: EBULFEYZ ELÇİBEY
Gönderen: TÜRK-KAN - 10 Ağustos 2007
 Azerbaycan Türklüğü'nün kahraman evladı, Büyük Türkçü Ebulfeyz Elçibey'i rahmetle ve minnetle anıyoruz.

 Mekanı Tanrıdağı olsun.

 TTK
Başlık: Ynt: EBULFEYZ ELÇİBEY
Gönderen: inci - 10 Ağustos 2007
"Bir daha tEkrar edirem:Azerbaycanın güneyi İrandan ayrılıb müsteqil olmalı ve iki müsteqil Azerbaycan dövleti birleşib bütöv Azerbaycana çevrilmelidir"  (Ebulfez Elcibeyov)
Azerbaycanın  kalbi vatan aşkıyla çarpan,Turanı,saf TÜRK oğlu hakkındakı bu bilgileri bizimle  paylaştığınız için teşekkür ederim~!
Başlık: Ynt: EBULFEYZ ELÇİBEY
Gönderen: kültigin - 11 Ağustos 2007
Büyük Türkçü Ebulfeyz Elçibey'i rahmetle ve minnetle anıyoruz.
Değerli paylaşımınız için teşekkür ederim..
Başlık: Ynt: EBULFEYZ ELÇİBEY
Gönderen: Kök-Börü - 11 Ağustos 2007
"Bir daha tEkrar edirem:Azerbaycanın güneyi İrandan ayrılıb müsteqil olmalı ve iki müsteqil Azerbaycan dövleti birleşib bütöv Azerbaycana çevrilmelidir"  (Ebulfez Elcibeyov)
Azerbaycanın  kalbi vatan aşkıyla çarpan,Turanı,saf TÜRK oğlu hakkındakı bu bilgileri bizimle  paylaştığınız için teşekkür ederim~!

Sayın inci,

İltifatınız için teşekkür ederim.Azarbaycan ile ilgili bol bol iletilerinizi bekliyorum..

Esen Kalın..
Başlık: Ynt: EBULFEYZ ELÇİBEY
Gönderen: SabutaY - 11 Ağustos 2007
Tanrı nın rahmeti üzerine olsun Sayın Ebulfeyz Elçibey...
Başlık: Ynt: EBULFEYZ ELÇİBEY
Gönderen: metehan135 - 11 Ağustos 2007
Paylaşımınız için teşekkürler Ebufeyz ELÇİBEY Türk Dünyasının en büyük şahsiyetlerindendir.Tanrı Dağı uçmağı olsun.
Başlık: Ynt: EBULFEYZ ELÇİBEY
Gönderen: Temir Yalıg - 03 Ekim 2007
MEN ATATÜRK'ÜN ESGERİYEM


Yakasından hiç çıkarmadığı Atatürk rozeti,ruhunda Atatürk'ün bağımsızlık ateşi,gönlünde milletine duyduğu büyük sevgi ve güven ile Elçibey,Atatürk'ün kendisi ve Azerbaycan için ne demek olduğunu şu sözlerle anlatıyor:

  ''Atatürk,Türkiye Cumhuriyetini kurarak,nasıl Türkleri esaret zincirinin aşağılayıcı boyunduruğundan çekip çıkarttıysa,bunu milletine duyduğu güvenle,milletiyle beraber başardıysa,Azerbaycan da aynı yoldan gidecektir.Maksadımız Mehmet Emin Resulzade'nin ideallerini elde bayrak tutarak hayata geçirmek,bunu yaparken de Atatürk'ün metod ve usullerinden istifade etmektir.BEN DE TÜRK MİLLETİNİN BİR EVLADIYIM VE İŞTE BUNUN İÇİN ATATÜRK'ÜN ASKERİYİM.

  O,en zor günlerinde bile yakın çevresine,Atatürk'ü ve Kurtuluş Savaşı'nı anlatırken,Azerbaycan'ı bağımsızlığa götürecek ruhun ne olduğunu çok iyi biliyordu.Haklı ve yerinde bir kararla Türkiye'de,1989 yılının en büyük siyaset ve devlet adamı unvanını Ebülfez Elçibey'e verildi.Avrupa'da ise 1989 yılının en mücadeleci halkı unvanına Azerbaycan halkı layık görüldü.

*Uğur Güler'in 'Elçibey' kitabından alıntıdır.
Başlık: Ynt: EBULFEZ ELÇİBEY
Gönderen: Temir Yalıg - 03 Ekim 2007
ELÇİBEY'DEN VECİZ SÖZLER

*Halkımızın unutturulmaya çalışılan âdetlerini,benliğini kendisine tekrar vermek,bizim birinci maksadımızdır.
*Milli şuurlanma olmadan Azerbaycan'ın bağımsızlığı,geleceği karanlıktır.
*Azerbaycan Türk'ü ilk önce milli varlığını anlamalı,özünü,öz halkını,öz dilini,tarihini,kültürünü,vatanını derinden öğrenip bilmeli,sevmeli,korumalı,yükseltmeli ve onlara sahip çıkmayı becermelidir.Tek sözle,bugün bütün Azerbaycan Türkleri milli mukadderatlarını tayin edebilmek için mecburen milli kimliklerini kavramalı ve bu yolda mücadele vermelidir.
*Benim için en büyük ant,halk karşısında söylediğim sözdür.
*Benim fikrim böyledir;eğer bir meseleyi siyasetle halletmek mümkünse,o halde halka eziyet vermek cahilliktir.
*Aydın mesele budur ki,bir millete en büyük darbe onun adının değiştirilmesidir.Bundan büyük facia olamaz.Millet öz adını geri almalıdır.
*Millet dil uğrunda mücadeleye başlamışsa,demek ki onun son anıdır.Dilini de kaybetse ölüme gider.
*Başka dilde milleti terbiye etmek,o milletin evini yıkmaktır.
*Biz halkı seve seve hakka doğru gidiyoruz.
*Türklük denildiği zaman ''Büyük Turan'ı tanımalıyız.
*Türkler,okudukça milli şuur sahibi olur.
*Ey benim Türk halkım,özüne dön!Özüne dön! Ve sen büyük olursun.
*Ey Ulu Tanrım,Türklüğümü benden esirgeme.
*Türkiye hiçbir zaman Türklüğünden kaçmamalıdır,çünkü Avrupa Avrupa'dır.Türkiye'nin bir eli doğudadır,millet doğuludur,tefeküürü doğuludur,bundan kaçamaz.
*Ben Atatürk'ün askeriyim.
*Ulu Tanrı,Türk'e azgınların yolunu değil,doğru düşünce,doğru söz,doğru bilgi,doğru iş yolunu göster.
*Azerbaycan'ın birliği geleceğimizin başlıca meselesidir.
*Azerbaycan halkının en büyük ideali birleşmektir.Bunun ışıkları görünüyor.
*Karabağ'ın anahtarı Tebriz'dedir.
*Azerbaycan Halk Cephesi,Azerbaycan halkının adından bildiriyor ki,Karabağ'ın geleceğini ancak Azerbaycan halkı belirleyecektir!Ona,hiç kimse el uzatamaz! O bizimdir.
*İran dağılacak.İran dağılacaksa peki biz niye bu harabenin altında kalıp ezilmeliyiz?İran'da demokratik federasyon kurulursa onun ömrü uzun olmayacak.Ya tamamıyla dağılacak ya da yeniden diktatörlük kurulacak.
*Azerbaycan halkı,İran'dan ayrılmalı,müstakil devletini kurmalı ve sonra da kuzeydeki devletle görüşmeler yaparak bütün,müstakil ve demokratik Azerbaycan devletini kurmalıdır.Azerbaycan halkı,o güne şimdiden hazırlanmalıdır.
*Tuttuğumuz yol,büyük önder,Mehmet Emin Resulzade'nin yoludur.Bu yol Setterhan'ın,Hıyabani'nin,Pişeveri'nin yoludur ve ben eminim ki biz,müstakil,bütün ve demokratik Azerbaycan'a götüren bu yolu şeref ve liyakatle devam ettireceğiz.
*Bize ilk önce birlik lazım!Yurt uğrunda birlik ,Birleşmiş Azerbaycan Yurtları uğrunda birlik!
*Turan'ın yolu ''Birleşmiş Azerbaycan''dan geçer.Uğur olsun Turanlı'lara..
*Bu 70 yılda insanları insanlıktan çıkarmışlar,tabiri caizse yarı vahşi bir hale çevirmişler.Biz bunların hepsini değiştirmek,insanlara insanlıklarını geri vermek istiyoruz.Önce toplumun düzelmesi lazımdır,siyasi sistem toplumun yapısına uygun değişebilir.
*Azat olmuş değil de,azat edilmiş köle ne yapacağını bilemez.Ya önceki köleliğinin hasretini çeker ya da yeni himayeci arar.
*Her bir tarihçi,siyasetçi,filozof,âlim umumiyetle asıl manada insan bilmelidir ki;
birincisi , gerçeği görüp anlamak zordur,
ikincisi ,gerçeği görüp anladıktan sonra onu söylemek,yazmak zordur,
üçüncüsü ,bunlardan sonra gerçeği savunmak,müdafaa etmek zordur,
dördüncüsü ,onu insanlara,topluma ulaştırmak zordur.
Bütün bu aşamalardan geçebilen İNSAN büyük hakkı anlamış olıur,ruhen ona kavuşur.
*Tanrıya giden yol halktan geçer,kim Tanrısına yakın olmak istiyorsa halkına yakın olsun.
*Tarih gösteriyor ki,dünyayı yaşatacak bir şey var,o da ;Hak ve Adalet!
Başlık: Ynt: EBULFEZ ELÇİBEY
Gönderen: oguz33 - 03 Ekim 2007
Paylaşım için teşekkürler. Azerbaycan'ın büyük devlet ve siyaset adamı Ebulfeyz Elçibey'i saygı ve rahnetle anıyorum.

TTK.
Başlık: Ynt: EBULFEZ ELÇİBEY
Gönderen: tungatonyukuk - 03 Ekim 2007
Elçibey ah El.ibey Keşke Uçmağa varmasaydında görseydin halimizi....


Ruhun şad OLsun Mekanın Cennet Olsun :-(
Başlık: Ynt: EBULFEZ ELÇİBEY
Gönderen: inci - 04 Ekim 2007
En çok etkilendiğim, dostlarımı kaybetmektir. (Bütün anlamlarda)
Sevgim - Millete!
Vurgunluğum - Azadlığa ve adalete!
itaatim - Hocalarıma!
Borcum - Dostlarıma ve meslektaşlarıma!
Nefretim - Yalancılara ve iki yüzlülere!" (E.Elçibey)
Türk devlet ve dava adamıyla aynı Topraklarda ---NAxçıvanda dogdugum için kendimi çok mutlu hiss edirem. burda Elçibey hakta paylaçtığınız her bir yazı her bir cümle için teşekkür edirem.
Ebulfez Elcibey oz vetenini kendinden de cox seven bir beydir.vetene olan segisini hec bir sheyle evez etmeyen bir azeri ovladidir.
BİZ BİR MİLLET,İKİ DEVLETİZ.... sözünün sahibi. ne yazıkki, dikatatörler tarafından o,sözde çalınmışdır.
Azeri milletini uyandiran,Rus köpeklerini Azeri topraklarından,halka korkmayın deyib halkı yüreklendirib cıkartan....TÜRK KANLI IDERDİ....
Türklük için Gök Tanrıya elçi gitti Elçibey...
Ruhun şad olsun
.
:turan:
Başlık: Ynt: EBULFEZ ELÇİBEY
Gönderen: gurturk - 04 Ekim 2007
Ama ne yazık ki  iradesiz , korkak dış politika sayesinde bu TÜRK büyüğünün değerini bilemedik.
Başlık: Ynt: EBULFEZ ELÇİBEY
Gönderen: Üçoklu Börü Kam - 04 Ekim 2007
Cennet mekan Elçibey, Sovyetler birliği döneminde, Türk Dünyası içinde, kafasında ve yüreğinde büyük Türk Birliği ideali bir iman gibi perçinlenmiş iki Türkçü liderden birisiydi.
Diğer büyük Türk evladı, Özbekistan Erk Demokrat Parti lideri Muhammed Salih'tir.

İkisinin de kaderi birbirine çok benzemektedir. Birisi, Elçibey, bin türlü meşakkatlerle geçen bir mücadele sonun da uçmakta, diğeri; Türkiyenin bile sınır dışı etmesinin acısını yaşayarak, sürgündedir.

Elçibey'in BÜTOV AZERBAYCAN ideali, onun açtığı kutlu yolda, yine onun aydınlık ve kutlu fikirleriyle, bir gün mutlaka gerçekleşecektir.

Türkiye dışındaki Türk liderler arasında Başbuğ Atatürk'ü en iyi anlayan lider şüphesiz ki, cennet mekan, Elçibey'dir.

Başbuğ Atatürk'ü ziyaretinde yazdığı "SENİN ASKERİN" ifadeleri Elçibeyi, Türkçülük kadrosu içinde, en ön safa geçirmiştir.

Günümüz Azerbaycan yönetiminin, yeni baştan inşaa edeceğiz gerekçesiyle, mezarını bile ortadan kaldırması, Türk Dünyası üzerinde kara bir lekedir.
Belki mezarını kaldırabilmeye güç yetirdiler ama, Türk Milletinin temiz ve pak sinesindeki yerini yok etmeye, hiç bir kuvvet, güç yetiremeyecektir.

Başbuğ Atatürk'ün askeri olmayı kedisine en büyük şeref ve rütbe bilen Büyük Türk evladı, cennet mekan Ebulfeyz Elçibey'i bir kez daha rahmet ve şükranla yad ederiz.

Ruhu şad, mekanı Tanrıdağı ve Türk Uçmağı olsun...

TTK.

Başlık: Ynt: EBULFEZ ELÇİBEY
Gönderen: Üçoklu Börü Kam - 04 Ekim 2007
Tarih 22 Ağustos 2000;

Senin askerin dediği Başbuğ Atatürk gibi, kendisini Türk hekimlerine emanet etmiş, Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesinde, gözleri Türklüğe bakarak, kendisini, Tanrıdağlarında bekleyen atalarının yanına, uçmağa varmıştı.

Heyhat ki ne heyhat!!!
Türkiye hükümetinin, kılı bile kıpırdamamakta!?
Koskoca bir Türk devinin aziz naaşı uçakla Azerbaycan’a gönderilecek ama, başında hükümetten, devlet erkanından bir kul yok!!!
BBP başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'ndan gayri.
Hem de iktidarda, Türk milliyetçisi olduğunu iddia eden, MHP olmasına rağmen…
 
O gün ağlamıştım, işte...
Belki bu ağlayışa, ölüm bir bahaneydi...
Ama, ağlamıştım işte...
Belki öksüzlüğümüze,
Belki öz yurdumuzda garipliğimize,
Belki de, iyi adamların iyi atlara binip, göçmesine...
Ağlamıştım....
.......
.............
Belki vefasızlığımıza...
Belki de, Azerbaycan Türklüğünden utanmış olmanın, derin ruh ezikliğiyle...
Soydaşlarımızın bizi affetmesi için....
Ağlamıştım...
.......
..............
Her neyse, ağlamıştım işte...
Tıpkı bu satırları yazarken, olduğu gibi...
.......
..............
Ağlamıştım...

TTK.
Başlık: Ynt: EBULFEZ ELÇİBEY
Gönderen: gurturk - 04 Ekim 2007
O döktüğümüz göz yaşlarının küçük bir birikinti kalması dileğiyle.
Başlık: Ynt: EBULFEZ ELÇİBEY
Gönderen: ÇEPNİ FİRUZ - 06 Ekim 2007
Yüksek Türk siyasetçisi, Vatan ve Özgürlük savaşçısı Ebulfez Elçibey seni hiçbir zaman unutmayacağız. Yarım bıraktığın savaşını Azerbaycanın asil evlatları er yada geç muhakkak tamamlayacaklardır.Türk ve Türk dünyasının  şanlı Tarihine adını yazdırabilen kişiliğinle  her zaman anılacaksın   Ruhun şad mekanın Tanrıdağı ve Türk uçmağı olsun.
Başlık: Ynt: EBULFEZ ELÇİBEY
Gönderen: Kıpçak Bey - 16 Ekim 2007
Yaşasın hayatını TÜRKLÜĞE adamış bu kahraman insanlar. ALLAH hepimize onlar gibi olmayı nasip etsin. Hepinize paylaşım için teşekkürler
Başlık: Ynt: EBULFEZ ELÇİBEY
Gönderen: motun yabgu - 20 Ekim 2007
Büyük devlet adami,Ebulfeyz Elcibeyin,kahrindan ucmaga vardigini,düsünürüm hep. Mekani Tanri daglari ruhu sad olsun Türk irki sagolsun
Başlık: Ynt: EBULFEZ ELÇİBEY
Gönderen: Işbara Tarkan - 05 Haziran 2011
Elçibeyim seni tanıyamamak, davanda yanında bulunamamak içimde yaradır.Başbuğumdan sonra yanında olmayı en çok istediğim liderdir.Mekanı Tanrı Dağı olsun.Biliyorum ki bizi gözlüyor.Tebriz'de ay-yıldızlı bayrak gökleri süsleyene kadar da bizi gözleyecek.