Gönderen Konu: KIZILBAŞLILIK  (Okunma sayısı 23120 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı AYKUT YABGU

  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 23
KIZILBAŞLILIK
« : 24 Ekim 2006 »
DEĞERLİ TÜRKÇÜ'LER

KIZILBAŞLILIK HAKKINDA BİLGİSİ OLAN VARMI? NEDİR BU KIZILBAŞLILIK KİMLERE NEDEN KIZILBAŞLI DENİR?

BU KONUDA BİLGİSİ OLAN IRKDAŞLARIM BENİ AYDINLATIRSA SEVİNİRİM.

ESENLİKLER
TÜRK TANRI'NIN ÖFKESİNDEN YARATILMIŞTIR

Çevrimdışı TeknikTürk

  • Yasakli
  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 215
Ynt: KIZILBAŞLILIK
« Yanıtla #1 : 24 Ekim 2006 »
Bildiğim kadarı ile kendinbilmez densiz sunniler alevilere kızılbaş diyor,işin içinde birazda aşağılama var...
Halbuki aleviler öp öz Türktür.Hatta benim gördüğüm kadarı ile Türklüğün en insancıl,özgürlükçü,misafir perver ve dürüst insanlarındandırlar.Asıl aşağılık olan kara mollanın ta kendisidir.

Çevrimdışı irfan

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 266
Ynt: KIZILBAŞLILIK
« Yanıtla #2 : 25 Ekim 2006 »
Gandaşım..Alevilik ile kızıl başlık ayrı şeylerdir...

    Alevilerde müslümandır..sünniler demişsin sünnileride süleymancılar sevmezler ve selam verdiklerinde lanet ederler(tövbe tövbe) yani kısacası tüm tarikat ve adını ne kisve ile diine karıştıran var ise din ile değil de her bir halt ile uğraşmayı pek sever...

  kızılbaşlar ise benim bildiğim kadarıyla zerduşlardan gelme kökeni neydiği belirsiz cingenelerden daha aşağılık ağacın kanını parazitin emdiği gibi insanların öz değerlerini emen ve yerinden sapıttıran üç beş neydüğü belirsizdir..evet dediğin gibi başka mezheblerden olanlar ALEVİ KARDEŞLERİMİZEDE BU İFTİRAYI ATIYORLAR...BİR ZAMAN BİZİM MEMLEKETTEDE AYNI PİSLİĞİ HÜRRİYET GAZETESİ YAZARI BAŞKA BİR AHALİNİN SÖYLEDİĞİ DİYERE YAZMIŞTI DA ORTALIK KARIŞTI YANILMIYOR İSEM 20 YILA YAKIN BİR ZAMAN İÇİNDE OLAY OLMUŞTU..HER NEYSE BU KONULAR FARKLI ŞEYLER BİZİMLE İLGİSİ ÇOK FAZLA DEĞİL(AMA TAKİP ETMEYECEĞİZ ANLAMINDA SÖYLEMİYORUM...)

    UMARIM YARDIMCI OLMUŞUMDUR...
EFEDİR ADIMIZ
TÜRK OĞLU TÜRK OLMAKTANDIR ŞANIMIZ
YEDİ DEĞİL YETİMİŞ BİN OLSA DA DÜVEL
YİNE DE ÜSTÜNDÜR TÜRK OLDUĞUNU BİLEN
KANSIZ EFE

Çevrimdışı ATASAGUN

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 168
  • Öğreniyor...
Ynt: KIZILBAŞLILIK
« Yanıtla #3 : 28 Ekim 2006 »
kızılbaşlar ise benim bildiğim kadarıyla zerduşlardan gelme kökeni neydiği belirsiz cingenelerden daha aşağılık ağacın kanını parazitin emdiği gibi insanların öz değerlerini emen ve yerinden sapıttıran üç beş neydüğü belirsizdir.

Kendinize gelin!
Kızılbaşlar Türktür.

Bilge Tonyukuk

  • Ziyaretçi
Ynt: KIZILBAŞLILIK
« Yanıtla #4 : 28 Ekim 2006 »
Kızılbaşların bir çoğu Türk'tür. Otağ'da mezhep ayırımcılığı yapılmasına izin vermeyiz. Konu hakkın da fikriniz yoksa bilmeden yazmayınız.

Çevrimdışı nil

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 149
Ynt: KIZILBAŞLILIK
« Yanıtla #5 : 28 Ekim 2006 »
Kızılbaşların bir çoğu Türk'tür. Otağ'da mezhep ayırımcılığı yapılmasına izin vermeyiz. Konu hakkın da fikriniz yoksa bilmeden yazmayınız.

Aynen sizin gibi düşünüyorum.
Bir çok yörede alevilere kızılbaş denildiğini sonradan öğrendim.Üniversiteye başladığımda bir arkadaşım ben aleviyim dediğinde inanın ne demek istediğini, anlamamış, aleviliğin ne olduğunu bilememiştim.Yarı yıl tatilinde babama  alevi ne demek diye sormuştum.Babam yüzüme bakarak yazıklar olsun ben seni bu saçma sapan şeyleri öğrenmen ,için mi okuttum demiş ve bana anlatmıştı.
    Böyle geri kalmışlığın, din bezirganlarının her fırsatta her zaman gündemde tutmaya çalıştıkları bir konunun Türkçü Otağında gündeme gelmesini yanlış buluyorum.

Çevrimdışı 4_hilal

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 401
Ynt: KIZILBAŞLILIK
« Yanıtla #6 : 28 Ekim 2006 »
Bildiğim kadarı ile kendinbilmez densiz sunniler alevilere kızılbaş diyor,işin içinde birazda aşağılama var...

Bu bildigim kadari dedigin bilgin yanlistir teknikTürk. Pek teknik bir yorum olmus :-)

Kizilbas ismini alan alevilerin bu ismi nasil aldiklarina dair onlarca yorum vardir ve alevi arastirmacilari bile bu konuda birbirleriyle hemfikir degillerdir.

bunu kisaca belirtmek istedim.


Halbuki aleviler öp öz Türktür.Hatta benim gördüğüm kadarı ile Türklüğün en insancıl,özgürlükçü,misafir perver ve dürüst insanlarındandırlar.Asıl aşağılık olan kara mollanın ta kendisidir.

Burdada tamamen olmasada kismen yaniliyorsun teknikTürk.

Bende kisaca bir iki konuya deginmek istiyorum, lakin uzun uzun anlatmak amacinda olsam, bu konuda kitap yazacak kadar uzun anlatirim.

Benim özellikle deginmek istedigim bir nokta vardir, onu belirtmek istiyorum öncelikle. Túrkiye'deki alevilerin ezici cogunlugunun Türk oldugu su götúrmez bir gercektir lakin Türkiye'de Türk olmayan bircok unsur, daha kolay diye, daha az zorluk var diye, gúya müslüman olurken, aleviligi secmislerdir. Bunu ermenisi, rumu, cerkezi, bosnagi, sürayanisi, hristiyan arabi ve daha bircok unsur yapmistir.
Aleviyim diyerek, kendilerini müslüman diye yamamayi basarmak isteyenlerin kullandigi silahlardan birisidir alevilik.
Bu son söyleyecegimi ilk absta söyledikten sonra söylemek istedigim sunlardir.

Türk'ler islama gecmeye basladiginda, yerlesik yasamiyorlardi. Yerlesik yasamayan Türkmenler(Yörük'ler) elbette tasinabilir cami yapamazlardi yaylalarda, bu obalar ve oymaklar elbette Türk'e has bir islami anlayis gelistirdiler ve eski dinlerindende bircok öge ile bunu harmanladilar. lakin Osmanli döneminde isler daha cok sarpa sardi, cünkü Osmanli devleti sünni bir anlayis ile yönetiliyordu. Alevi Türkmenler yerlesik düzene gecen Türk'ler tarafindan dislandi, horlandi yeri geldi ezildiler.
Bugün Tunceli, erzincan taraflarinda bakarsaniz eger, dagda yasayan bircok Túrk boyu kendini kürt sanmaktadir ve öyle tarif etmektedir. Halbuki bu dag obalarini bir gezseniz köylere bir baksaniz, tamamen Túrkmen kültúrü hakimdir. Cünkü zaten onlar Türkmendir. yerlesik düzende olan Túrk'ler tarafindan dislananlar, daglarda yaylalarda kalip kendine Kürt demislerdir. Sehirde yani ovada kalanlarda Túrk demislerdir. Halbuki ovada kalan aslen kürt olanlarda vardir, onlar Túrk'lesmislerdir.
Daga cikan Türk'ler ise cok zaman kürtlesmislerdir. Kürtce bilmeyen ama yinede kendine israrla kürt diyen Türkmen'ler vardir. Bu söylemleri siyasi degildir ama kürt diye tanimliyorlar kendilerini, dag Türk'ü/dagli Türk yani kürt diyorlar. Burdaki kürt ile normaldeki kürt denilen kirma insanlar kastedilmiyor ama kavram kargasina oldukca acik bir durum olduguda muhakkak.

Diger yandan meseleye Atsiz Ata en dogru yaklasimi yapmis ve araplarin kabilelerinin meselesidir demistir. herne kadar ehlibeytte olsa, dinen önemli bir aile mevzu bahis olsada, sonucta araplarin kabileleri arasinda olan bir mevzudur bu.

Hz Ali ilk halife olsaydi bize ne? Dördüncü halife olunca bize ne?

Sünnilerin hakli oldugu yönler var, alevilerin hakli oldugu yönler var.

Diger yandan aleviler hep sehirden dislanan zúmrelerden olustugu icin, hep birbirinden kopuk halde, her yaylada veya köyde veya dagda, farkliliklar arzeden bir alevilik türemistir. Bektasi'den bahseder aleviler halbuki bektasi Ahgmet yesevi'nin ögrencilerindendir, yada ögrencisinin ögrencisidir. Ahmet Yesevi naksilikteki zikir sistemine muhalif oldugu icin, yesevilik ismi ile yayilmistir dört bir yana, bektasi'ninde yesevi oldugu su götürmez bir gercektir.

BAlim sultan zamaninda hristiyanliktaki gibi, yada budizmdeki gibi monnik yani evlenmeyen ruhban sistemleri filanda girmistir, bu benim sahsi kanaatimce cok zedelemistir aleviligi veya bektasiligi.

bektasi tekkesi ordunun önemli bir kolunun resmi tekkesi haline gelmistir osmanli zamaninda, bu ara bektasilik kizilbaslilikla ayrilmalar göstermistir.

mesela alevilere hakaret etmek icin "mum söndü" gibi olaylardan bahsedilir, bu konu önemnlidir ve bir iki kelime söylemek isterim bu konuda.
Ilk önemli nokta dedigim kisim iste burda öne cikmaktadir. yahudilerde ve onlarin kimi emzheplerinde aile ici ensest durumlar normal karsilanmaktadir, asirlardan beridir kimi yahudiler bu ensest aile ici iliskileri bir ibadet gibi yerine getirirler muntazam olarak. Bu yahudi kollarindan biride mesela bizim topraklarimizda yasayan sabetayistlerdir. sabetayistlerin bircogunda bu mum söndü durumlari yasatilmaktadir.(hepsinde dersem yalan olabilir)
Bu sabetayistler Osmanli zamaninda kah vergiden kurtulalim, kah fazla dislanmayalim diye isimlerini müslúman ismi secer, kendilerinide alevi, bektasi veya kizilbas seklinde tanitirlardi. Cünkü sünniyiz deseler, ahali soracak, gel namaza, gel oruca falan diye. Iste aleviyim diye tanitmak onlarin kullandigi bir kilif olagelmistir, varliklarinida büyúk bir ihtisam ile sabetay olara veya baska yahudi kollari olarak sürdürmüslerdir, halada sürdürüyorlar.

Aleviler mum söndü gibi durumlari yapmazlar, cünkü islamdan önceki Türk ahlakindada bu túr cirkinlikler yoktur, ensest ilsikiler bilmem ne sapikliklar Türk ahlakinda hicbir zaman olmamistir. Bu tip hata isleyenleride, tez zamanda gebertmislerdir.

lakin diger yandan aleviler birbirinden kopuk olarak, her köyde ayri, her yaylada ayri ayri varliklarini sürdürmeye katlanmak zorunda kalinca, her köydeki yasli veya yetkili kisinin keyfine kalmistir olaylar. Bu sekilde olunca belkide bir köyde o yasli kisi bir sapikliga düsmús olabilir, bu sekilde bir hataya 1 kisi 2 kisi düstú diye alevilere vede dolayisiyla Türk'lere mum söndü falan filan yakistirmalari abestir, ayiptir.

Diger yandan ülkemizde kürt alevilerde vardir, Antep'te Tunceli'de yer yer varlar ve malatyada varlar diye biliyorum. Ama burda yine bilemedigimiz husus, daha önce anlattigim noktalardir. yerlesik düzenden dislananlar kendilerine kürt demislerdir, diger yandan yerlesik düzene gecen sünnilerde kendine Türk demistir halbuki kimi Türk kürt olmus bu olay sonucunda, kimi kürtte Türk olmustur.

mesela Cemal Sener bircogunuzun bilecegi bir isimdir ve bu konularda epey arastirmalar yapmistir ve yapiyor. Diger yandan rahmetli Mehmet Eröz'ün güzel arastima kitaplari vardir bu konuda. Verdigim isimlerden birisi alevi, biriside sünnidir.
tarafsiz olarak kaynaklar sunmak adina böyle yapiyorum.

Ben hizli hizli 3-5 seye deginmeye calistim.

TTK

ömerfaruk

  • Ziyaretçi
Ynt: KIZILBAŞLILIK
« Yanıtla #7 : 28 Ekim 2006 »
Türk'ler islama gecmeye basladiginda, yerlesik yasamiyorlardi. Yerlesik yasamayan Türkmenler(Yörük'ler) elbette tasinabilir cami yapamazlardi yaylalarda, bu obalar ve oymaklar elbette Türk'e has bir islami anlayis gelistirdiler ve eski dinlerindende bircok öge ile bunu harmanladilar. lakin Osmanli döneminde isler daha cok sarpa sardi, cünkü Osmanli devleti sünni bir anlayis ile yönetiliyordu. Alevi Türkmenler yerlesik düzene gecen Türk'ler tarafindan dislandi, horlandi yeri geldi ezildiler



ASLINDA BEN OSMANLIYI HACI BEKTAŞİ VELİ KÜLTÜRÜNÜN YANİ ALEVİ KÜLTÜRÜN KURDUĞUNU BİLİYORDUM

Çevrimdışı 4_hilal

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 401
Ynt: KIZILBAŞLILIK
« Yanıtla #8 : 28 Ekim 2006 »
Eger beylik olarak Osman bey ve ahalisini kastediyorsan haklisin.
devlet olmus Osmanliyi kastediyorsan, pek hakli degilsin.
Diger yandan ben haci bektasi veli kültürü diye kültürün varligini kabul etmiyorum.

Taptuk Emre dururken, Yunus Emre'ci olmak gibi birsey bu söz.

Ben pirler piri Ahmet Yesevi'yi birakip onun ögretilerini yaymaya calisan bir insana kültür atfetmem.

Aksemsettinci olmam, olursam hocasi Bayram'i Velici olurum.

Umarim dogru tanim yaptim kendi fikrimi.
TTK

hasta_kurt

  • Ziyaretçi
Ynt: KIZILBAŞLILIK
« Yanıtla #9 : 29 Ekim 2006 »
Bildiğim kadarı ile kendinbilmez densiz sunniler alevilere kızılbaş diyor,işin içinde birazda aşağılama var...
Halbuki aleviler öp öz Türktür.Hatta benim gördüğüm kadarı ile Türklüğün en insancıl,özgürlükçü,misafir perver ve dürüst insanlarındandırlar.Asıl aşağılık olan kara mollanın ta kendisidir.
Haddinizi bilmenizi öneriyorum cümleler yanlış yerlere gidiyor yada yazında nokta ve virgüllere dikkat et ne demek aşşalık sunniler...
Kızılbaşlık konusuna gelince Alevilik bunların genel adıdır kendi aralarında kızılbaş tahtacı bilmem ne diye ayrılırlar kızılbaşların oluşum rivayetleri çok farklıdır bi rivayete göre savaşın birinde alinin alnına kan lekesi gelir o günden beri aliyi sevenlere kızılbaş denir gibi bir çok farklı rivayetler var.
Benim asıl deginmek istediğim konu hiç kimse Türkçülük bayragı altına sığınıp bu tip konulara giripte bu güzelliğimizi bozmasın bu gün hepimizde çok iyi biliyoruzki alevilerin yada kızılbaşların bir çoğu shp ile seçime giren partilarin içindedirler hepsinde bir kürt kardeşliği tutturulmuş gidiyor herifler sizi kabul etmiyor siz hala onlar bizden diye yırtınıyorsunuz o kadar çok begeniyorsan git cem evine git o partilere kürtlerin haklarınıda savun yazılarımdan kimse farklı şeyler cıkartmasın alevilerin yada kızılbaşların yada başkalarının içinde mutlakakı Türkçüler vardır ama bunların oranı oldukça dusuktur eger bi genelleme yapacak isek onların bizim gibi dusundugune degil tam tersine bizim gibi dusunmediklerine dair genelleme yapabiliriz...
esenlikle kalın...