Gönderen Konu: Macar Turancılarından İmre von TAHNT'ın ATSIZ ATA için yazdığı makale  (Okunma sayısı 5700 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı TÜRK-KAN

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2182
  • UÇMAĞA VARDI, TANRI DAĞLARINDA!


    NİHAL ATSIZ...!

    TARİHİ TURANLI-HUN-TÜRK-MACAR MİLLETİNİN EBEDİYEN YAŞAYACAK KARDEŞİ !...

    Prof. Ş.İmre von TAHNT
         
    Vatansız bir Macar mültecisi olarak, devlet başkanının da imzalamış olduğu hükümet kararnamesi gereğince Türkiye'ye geldiğimde; N. ATSIZ kardeşime haber vermeden ve şahsen tanışmak maksadı ile kendisini ziyarete gittim. Hun-Türk-Macar kardeşliği hakkında muhtelif gazete ve mecmualarda çıkan makale­lerimi okumuş olması dolayısıyla beni öz kardeşi gibi açık kollarla kabul etti.

    N. ATSIZ'ın yanında kendimi yalnız kardeş Türkiye’de değil; aynı zamanda kendi vatanımda ve ılık kanım kadar öz bir kardeş nezdinde imişim gibi hisset­tim. Gecenin geç saatlerine kadar karşılıklı görüştük. Ve bu vesile ile kendisinin eski çağlar tarihindeki derin bilgisine hayran oldum, ki bunu asla unutmayacağım.

    Daha sonraları ise merhum eşim ile birlikte muhtelif vesilelerle ziyaretine gitmiştik. Lise öğretmeni olan merhum eşim çok çekingen yaratılışta olmasına rağmen, N. ATSIZ'ın yanında benim gibi o da kendisini öz bir kardeşin evinde hissetti. Gecenin geç saatlerinde vedalaşırken bahçeye çıkıp Macar Milli renkle­ri olan kırmızı-beyaz-yeşil renklerden bir çiçek demeti hazırlamış, kardeş Macar ANNESİNE gözleri yaşararak hediye etmek suretiyle de, Turanlı Ruh Kültürü’nü ortaya koymuştu!

    Teklifim üzerine  1910 yılında kurulan ve halen Arjantin’de. Buenos Ai­res'de bulunan Turan Akademisi'nde ebedi üyelik beratını aldı.

    N.  ATSIZ, büyük bilgin ve tarihçi olarak takdir zımmında ne aldı? Nobel mükafatı mı? Şeref doktora payesi mi? Veya fahri üniversite profesörlüğü mü veya bununla ilgili ödemeler mi?

    Hayır!... Kendisine hapishanenin loş hücresi layık görüldü!. N.ATSIZ, temayüz eden derin vukufu ile tarihi hakikati yazma cesaretini gösterdiğinden hapse atıldı. Hapsedilmesi sebebiyle Turan Akademisi, affı için müracaatta bu­lundu. Nihayet, geç de olsa affedildi; ancak artık ruhen ve bedenen çökmüştü. Bunun neticesinde kalp sektesinden öldü.
   
 Bir tek tarihi Hun-Türk-Macar kardeşi kalsa da. N.Atsız’ın Turanlı ince Ruh Kültürü, öğretimi ve tarihle ilgili ilmi çalışmaları, çağdaş Turanlı Hun-Türk-Macar Tarihinin sahnesinde ebediyen yaşayacaktır.
   
   Prof. Ş.İmre von TAHNT
    Macar Kraliyet Askeri Akademisi
    Sabık Ord Profesörü
    Macar “ARPAD” (840-907) Filoloji Akademisi ve Turan Akademisi (1910) Asli Üyesi ve Başmüşaviri

    (Türkçülerin Kaleminden ATSIZ adlı kitaptan alınmıştır)

23 EKİM 2023'DE, ELİM BİR TRAFİK KAZASI SONUCU, UÇMAĞA VARDI.
ŞİMDİ; TANRI DAĞINDA, ATALAR YURDUNDA, ATSIZ ATA MAKAMINDA, BAŞBUĞLAR OTAĞINDA, ERİNÇ İÇERİSİNDE!

Çevrimdışı Selim Pusat

  • Bozkurt
  • Türkçü-Turancı
  • ***
  • İleti: 103
Bu yazıyı okuyunca aklıma Cengiz Aytmatov'un Atsız Atamız hakkında söylediği şu söz geldi aklıma;

"Bozkırda doğmuş olan ben bile, bozkır hayatını, hiç bozkır görmemiş ATSIZ kadar canlı anlatamazdım."

Yukarıda Türk-Kan Irkdaşımın paylaştığı yazı ve Cengiz Aytmatov'un sözlerine baktığımda Atsız atamızın ne kadar ileri görüşlü olduğunun kanıtıdır.
ALEMDE ŞER, OĞUZ'DA ER TÜKENMEZ