Gönderen Konu: KIRIM TÜRKLERİNİN DEĞERLİ EVLADI DR.AHMET İHSAN KIRIMLI'YI KAYBETTİK  (Okunma sayısı 6200 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı TÜRK-KAN

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2182
  • UÇMAĞA VARDI, TANRI DAĞLARINDA!
Kırım Türklerinin yetiştirdiği değerli ilim ve dava adamı olan Dr. Ahmet İhsan Kırımlı'yı kaybettik. Kendisi, ömrü boyunca Kırım Türkleri için durmak bilmeden çalışan ve Kırım Türklerinin hem dünyada hem de Türkiye kamuoyunda tanınmasında pay sahibi olan, Devletimizin üst düzey kadrolarında görev almış çok değerli bir büyüğümüzdü.

 Gökbörüler olarak başta ailesi, yakınları ve tüm Kırımlı soydaşlarımıza, Türk Dünyası'na baş sağlığı diliyoruz. Merhumunda Aziz Ruhu şad, Mekanı Cennet olsun.

 TTK


 
ESKİ TURİZM BAKANI VE KIRIM TATARLARININ TÜRKİYE’DEKİ LİDERİ DR. AHMED İHSAN KIRIMLI VEFAT ETTİ


Eski Turizm ve Tanıtma Bakanlarından ve Balıkesir milletvekillerinden, Türkiye’deki Kırım Tatar muhaceretinin lideri Genel Başkanımız Dr. Ahmed İhsan Kırımlı 11 Aralık 2011 tarihinde Ankara’da vefat etti.

Dr. Ahmed İhsan Kırımlı 23 Nisan 1920’de Balıkesir’de doğdu. Ailesi Kırım Tatar muhacirlerden olup, Kırım’ın Bahçesaray şehrinden ve Bahçesaray’ın Efendiköy’ünden 1861 yılında göçerek Balıkesir’e yerleşmiştir. Dr. Ahmed İhsan Kırımlı’nın büyük dedesi, Kırım’ın Bahçesaray kazâsına bağlı Efendiköy’deki Kaçı Şeyhi merhum Akseyt Mehmed Efendi’dir. Tekkesi Efendiköy’de olan Akseyit Mehmet Efendi, 1853-1856 Kırım Savaşı sonrasında Rusya hükûmetinin Kırım Tatarları üzerindeki baskıları artınca ailesini Türkiye’ye göndermek zorunda kalır. Kendisi ise cemaati üzerindeki tesirinden dolayı Kırım’da kalır. Akseyt Mehmed Efendi ailesini Osmanlı ülkesine gönderirken onlara bir miktar para ve bir Kur’an-ı Kerim verir. Kur’an-ı Kerim’in başına da şöyle yazar: "Ben burada kalacağım, etim kemiğim toprak olacak, üzerimde otlar çıkacak, onun kokusuna torunlarım buraya gelecek." Kırımlı’nın kökünün diğer kolu ise Bahçesaray’ın Asmakapı Mahallesi’ne dayanmaktadır.

1861’de maceralı bir yolculukla Türkiye’ye gelen aile, Balıkesir’de Sultan Abdülmecid’in Kırım Tatar muhacirler için yaptırdığı ve daha sonra “Kırımlılar Mahallesi” olarak anılacak olan mahalledeki evlere yerleştirildi. Kısa zamanda kendilerini bulundukları bölgede kabul ettiren Kırımlı sülâlesinin çocukları ve torunları, Balıkesir’in tanınmış tüccarları arasında yer aldılar. İşte bu torunlardan biri de 23 Nisan 1920 de Balıkesir’in Mecidiye Mahallesi’nde doğan Ahmed İhsan Kırımlı’dır.

Liseyi bitirinceye kadar Balıkesir’de okuyan Ahmed İhsan Kırımlı, daha sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1948’de İngiltere’ye bir yıl sonra da ABD’ne giderek çocuk sağlığı ve hastalıkları üzerine ihtisas yaptı. 1956’da Türkiye’ye döndükten sonra Demokrat Parti Balıkesir il Başkanlığı’nda bulundu.

1961’de Adalet Partisi’nden Balıkesir milletvekili seçildi ve 1977 Ekim’ine kadar kesintisiz dört dönem parlamento üyeliğinde bulundu. Dr. Ahmed İhsan Kırımlı parlamenterliği sırasında; T.B.M.M. Sağlık Komisyonu Sözcülüğü ve Başkanlığı, Milli Savunma ve Dış İşleri Komisyonu üyeliği ve sekreterliği yaptı. 1961’den 1976’ya kadar Adalet Partisi Genel İdare Kurulu üyeliğinde bulundu ve bu süre içinde yedi yıl Adalet Partisi Genel Başkan Yardımcısı görevini yaptı. 1973-1974 yıllarında ise Turizm ve Tanıtma Bakanı olarak kabinede görev aldı. Parlamentodan ayrıldıktan sonra da Türkiye Kızılay’ı Genel Başkan Vekilliği yaptı.

Dr. Kırımlı 1987’de Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği (Kırım Derneği) Genel Başkanlığı’na seçildi. Bu tarihten itibaren kesintisiz devam ettiği bu görevi sırasında derneğin Türkiye çapında 22 şubeye sahip büyük bir sivil toplum kuruluşu haline gelmesinde birinci derecede rol oynadı. Derneğe bağlı olarak kurulan Kırım Vakfı’nın Mütevellî Heyet Başkanlığı’na da yine Dr. Kırımlı getirildi. Dr. Kırımlı özellikle Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrasında Kırım Tatarlarının seslerinin dünyada duyulması, sürgünden vatanlarına dönen Kırım Tatarlarına milletlerarası yardım temini, Türkiye’nin diplomatik desteğinin sağlanması ve diasporanın teşkilatlanması yönünde çok büyük hizmetlerde bulundu. Bu doğrultuda büyük bir enerji ile giriştiği teşebbüsleri bilhassa siyasî ve diplomatik sahada çok önemli katkılar sağladı.

Tıbbî Turizm, Termal Turizm, Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması konularında özel çalışmalarda bulunan Kırımlı’nın bu konularda yayınlanan çeşitli makaleleri ve bir kitabı mevcuttur. Kırımlı’nın şiirlerinden oluşan Gönül Sayfalarımdan adlı bir kitabı da bulunmaktadır. Siyasî hatıraları ile 139 devleti kapsayan Seyahat Hatıraları yayına hazırlanma safhasındadır.
Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olan Dr. Çiçek Kırımlı ile evli olan Dr. Ahmed İhsan Kırımlı’nın Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Hakan Kırımlı ve bir özel sektörde çalışan Cihan Kırımlı adlarında iki oğlu vardır.
Dr. Ahmed İhsan Kırımlı için 13 Aralık 2011 Salı günü saat 11’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tören düzenlenecek ve aynı gün Ankara Kocatepe Camii’nde öğle namazı sonrasında cenaze namazı kılınacaktır. Merhumun naaşı 14 Aralık 2001 Çarşamba günü Balıkesir Zağanos Paşa Camii’nde ikindi namazı sonrasındaki cenaze namazını müteakip Balıkesir Başçeşme Mezarlığı’ndaki aile kabristanında toprağa verilecektir.
 
Cenazesine çiçek göndermek isteyenlerin, Dr. Ahmed İhsan Kırımlı’nın da Başkanı olduğu “Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Vakfı”na aşağıda verilen hesaba bağış yapmaları, Kırımlı’nın Ailesi tarafından istendi.
 
Başımız Sağ Olsun.
 
Hesap Sahibi: Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Vakfı:
Banka: T.c. Ziraat Bankası Yenişehir Şubesi
Hesap No: 0471 3973723 5012

 
23 EKİM 2023'DE, ELİM BİR TRAFİK KAZASI SONUCU, UÇMAĞA VARDI.
ŞİMDİ; TANRI DAĞINDA, ATALAR YURDUNDA, ATSIZ ATA MAKAMINDA, BAŞBUĞLAR OTAĞINDA, ERİNÇ İÇERİSİNDE!

Çevrimdışı Aze Bozkır Savaşçısı

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 222
Allah rahmet eyləsin, ruhu şad olsun! Çünki onu bu qədər sevən insanlar, böyük Türk Milləti var!!

Çevrimdışı Almıla

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 186
  • Gökbörü Asena Gençlik
Merhum AHMED İHSAN KIRIMLI'ya Tanrıdan rahmet, ailesine, sevenlerine ve Türklük alemine başsağlığı dilerim.
Ruhu şad, yeri cennet olsun.
TTKvY
YÜZDE YÜZ TÜRK OLDUĞUN GÜN, CİHAN SENİNDİR!

Çevrimdışı İL TEGİN

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 171
 Merhum Dr. Ahmet İhsan Kırımlı'ya Tanrı'dan rahmet, yakınlarına ve Kırım Türklerine baş sağlığı dilerim. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.


 TTK

Çevrimdışı Borokhul Noyan

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 224
 Kırım Türklerinin ve Türk Dünyası'nın kaybettiği değerli bir insan olan rahmetli Ahmet İhsan Kırımlı'nın vefatına çok üzüldüm. Ailesine ve yakınlarına sabırlar diliyorum. Tüm Türk Dünyası ve Türk Milliyetçileri olarak hepimizin başı sağolsun.
 TTK
 

Çevrimdışı Çağrıbey

  • [GÖKBÖRÜ ANKARA]
  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2148
  • Ne mutlu Türk doğup, Türk gibi yaşayana!
Kırım Türklüğünün bilge evladı Prof. Dr. Ahmet İhsan Kırımlı Bey'e Yüce Tanrı'dan rahmet; yakınlarına ve Türk Milletine başsağlığı dilerim.
Nur içinde yatsın.

Çevrimdışı Üçoklu Börü Kam

  • Otağ Yöneticisi
  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2234
Değerli devlet ve fikir adamı büyüğümüz, Dr. Ahmet İhsan Kırımlı'ya Yüce Tanrı'dan rahmet; ailesine, yakınlarına ve sevenlerine sabırlar dilerim.
Ruhu şad, mekanı Tanrıdağları ve Türk Uçmağı olsun...
Türk Irkı Sağolsun!

TTK.
Türk Soyunun Gizli Gücüne İNAN ve GÜVEN!