Gönderen Konu: 29 Nisan 1916 - Kut'ül Ammare Zaferi  (Okunma sayısı 6185 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı TÜRK-KAN

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2182
  • UÇMAĞA VARDI, TANRI DAĞLARINDA!
I.Dünya Savaşı'nda Çanakkale Zaferimizden sonra İngilizlere karşı kazandığımız en büyük zafer olan Kut'ül Ammare Zaferi'nin Yıldönümü Büyük Türk Milleti'ne kutlu olsun.

Irak'ın güneyindeki Basra şehrini aldıktan sonra Bağdat'a doğru ilerleyen İngilizler, Selman-ı Pak Muharebesinde(22 Kasım - 25 Kasım 1915) yenildikten sonra Kut'ül Ammare şehrine çekildiler. Türk Ordusu, Kut'ül Ammare'yi kuşattı. Enver Paşa'nın amcası olan Halil Paşa'nın(Halil Kut) komutanlığa atanmasıyla kuşatılan İngilizlere karşı Türk Ordusu'nun baskısı daha da arttı. İngilizlerin yardım için gelen takviye birlikleride bozguna uğratıldı. Cephanesi ve erzakı tükenen, hiç yardım alamayan İngiliz Generali Charles Towshend, 26 Nisan 1916'da Türk Ordusu'na teslim oldu.

Bu büyük zafer sonucunda İngilizlerin kayıpları 30.000 ölü-yaralı ve 13.000 esir oldu.

Şeref,şa ve kahramanlık dolu TÜRK TARİHİ'ne altın bir sayfa daha ekleyen Merhum Halil Paşa ve Kut'ül Ammare savaşında kaybettiğimiz tüm aziz şehitlerimizi rahmet ve minnet ile anıyoruz. Ruhları şad, mekanları cennet olsun.

TANRI TÜRK'ÜNÜ KORUYACAKTIR!

GÖKBÖRÜ TÜRKÇÜLER DERNEĞİ
 

http://ahsenokyar.com/?p=44328

Unutulan Destanımız; KUT’ÜL AMMARE! - Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Türk milleti 1915’de Çanakkale’de İngiliz emperyalizmine vurduğu darbeden bir yıl sonra, Irak Cephesi’nde Kut’ül Ammare (Kûtül’amâre) de 1916’nın 29 Nisan’ında etkili bir ‘Türk tokadı’ daha indirdi... Ne var ki toplum olarak bu önemli zaferimizi çoğunlukla bilmiyoruz.

Kut’ül Ammare, Bağdat’ın hemen altında bir küçük ilçe. Ve bu küçük ilçe İngiliz generalinin tümeniyle beraber şanlı Türk Ordusu’na teslim olduğu yerdir.

Birinci Dünya Savaşı’nda İtilâf Devletleri; Arap coğrafyasındaki Osmanlı topraklarına -günümüzde olduğu gibi- “demokrasi-özgürlük” getirmek; Arapları sözde ‘Türk işgalinden’ kurtarmak için girdiler. İngilizler halkın çoğunu Türk düşmanlığı propagandasıyla ve altınlarla satın almıştı. Türklere karşı yörede öylesine etkili nefret tohumları ektiler ki; Araplar, Ammare Hastanesini basarak yaralı Türk askerlerinin hepsini cenbiyelerle şehit ettiler!

Sizlere bu yöredeki savaşın gelişmesini anlatmam gereksiz bir lâf kalabalığı olur. Yalnız şu ilginçliği aktarmalıyım. 6. Ordu Komutanı Mirliva (Tuğgeneral) Halil Paşa Kut’ül Ammare’de İngiliz Kolordusu’na bağlı Tümeni ve Tümen Komutanı General Townshend’i esir aldığında, İngilizler Halil Paşa’ya 1 milyon sterlin değerinde bir sandık dolusu altını -esirlerin salınması karşılığında- rüşvet olarak vermek istediler.

Halil Paşa bu aşağılık teklifi şiddetle reddetti. “Herkesin bir fiyatı vardır” diye, dünyada kirli bir ‘deyim’ yaratan kapitalist zihniyet, bu aşağılık teklifi 2 sandık altına çıkardı. Halil Paşa yine aynı şiddet ve öfkeyle bu teklifi de geri çevirdi.

Bu savaşta İngilizlerin nasıl bir tokat yediklerini, Irak Ordusu Komutanı Halil Paşa, zaferden sonra ordusuna yayımladığı mesajında şöyle anlatıyordu:

“Arslanlar! Bütün Türklere şeref ve şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprağın güneşli semasında şehitlerimizin ruhları sevinçle gülerek uçarken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik ediyorum. Ordum gerek Kut karşısında ve gerekse Kut’u kurtarmaya gelen ordular karşısında 350 subay ve 10.000 erini şehit vermiştir. Fakat buna karşılık bugün Kut’ta 13 general, 481 subay ve 13.300 er teslim alıyorum. Bu teslim aldığımız orduyu kurtarmaya gelen İngiliz kuvvetleri de 30.000 zayiat vererek geri dönmüşlerdir.

Şu iki farka bakılınca, cihanı hayretlere düşürecek kadar büyük bir fark görülür. Tarih bu olayı yazmak için kelime bulmakta müşkülâta uğrayacaktır. İşte Türk sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci zaferi Çanakkale’de, ikinci zaferi burada görüyoruz.”

Gerçek şu ki değerli okurlarım; Birinci Dünya Savaşı’ndaki Kut’ül-Ammare çarpışması, Türk Ordusu’nun zor şartlar altında, Çanakkale’den sonra İngilizlere karşı kazandığı ve bir tümeni bütün personeli ile birlikte esir aldığı eşsiz bir zaferdir.

Şimdi gelelim bir başka gerçeğe... Mondros Mütarekesi’yle İstanbul’a giren İ’tilâf Devletlerinden İngilizler, ilk iş olarak Tümenlerini ve komutanlarını esir alan Halil Paşa’yı emperyalizmin kuklası İstanbul Hükümeti’ne yakalattı ve “Bekir Ağa Bölüğü”ne hapsettirdi. Aynen Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey’e yaptıkları gibi -Nemrut Mustafa Paşa’ya mahkûm ettirip, hain Şeyhülislâm Süleyman Sabri’den alacakları fetva ile- asacaklardı. Ama henüz dağılmamış olan Teşkilâtı Mahsusa, Paşamızı hapishaneden kaçırdı.

Şanlı Türk Ordusu’nun 29 Nisan 1916 Kut’ül Ammare zaferi şimdiden kutlu olsun!
23 EKİM 2023'DE, ELİM BİR TRAFİK KAZASI SONUCU, UÇMAĞA VARDI.
ŞİMDİ; TANRI DAĞINDA, ATALAR YURDUNDA, ATSIZ ATA MAKAMINDA, BAŞBUĞLAR OTAĞINDA, ERİNÇ İÇERİSİNDE!

Çevrimdışı Yüzbaşı Sançar

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 246
Ynt: 29 Nisan 1916 - Kut'ül Ammare Zaferi
« Yanıtla #1 : 30 Nisan 2015 »
Nedendir bilmiyorum Türk'ün zaferi ve İngilizlerin mağlubiyeti söz konusu olduğunda konu ya üstü örtülerek gizleniyor ya da saptırılarak başka mecralara çekiliyor.
Çanakkale'de Türk ordusunun eze eze yendiği baş aktör İngilizlerdir ama nedense Anzaklar, Hindular, yamyamlar filan öne çıkartılır. Kut'ül Ammare savaşı Türkün kesin üstünlüğü ve İngilizlerin hezimetiyle sonuçlanmış şanlı bir sayfadır. Aynen Çanakkalede olduğu gibi kendilerini Hinduların Tanrısı ilan eden haçlı İngilizleri eze eze yenip, unutmayacakları derslerden birisini verdik.
En az Çanakkale kadar önemli ve büyük bir şeref olan bu şanlı sayfayı aralayarak Türk Milletinin bilgisine ve ilgisine sunmak şarttır.
Şanlı Kut'ül Ammare zaferimizin 99. yılı Türk Irkına kutlu olsun!
Türk Milletine bu şan ve şerefi armağan eden atalarımızı minnet ve şükranla yad ederim.
Ruhları şad olsun. Mekanları cennet olsun!
Tanrı Türkü ve Türk yurtlarını korusun.

Yüzbaşı Sançar Uçmağa varalı on üç yüz yıldan çok oldu. Onun düştüğü meçhul yerde, ay ışıklı yaz gecelerinde hâlâ ıztıraplı kahkahalar ve şeref ilahileri işitilir. Bu ilahiler rüzgârın çıkardığı sestir. Onu herkes işitir. Fakat o ıztıraplı kahkahaları herkes duyamaz. Onun yankılarını uzak, yakın ellerden, ancak içinde Tanrı Dağı’nın odu yanan gönüller sezer. Bu ıztıraplı kahkahalar Yüzbaşı Sançar’ın soyu, onun düştüğü yerde zafer töreni yapıncaya kadar yıllarca, belki yüzyıllarca sürüp gidecek…

Çevrimiçi Üçoklu Börü Kam

  • Otağ Yöneticisi
  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2234
Ynt: 29 Nisan 1916 - Kut'ül Ammare Zaferi
« Yanıtla #2 : 29 Nisan 2021 »
29 NİSAN 1916

Kut'ül Amare Zaferimizin 105. Yılı Türk Budunu'na uğurlu ve kutlu olsun!


Kut'ül Amare Savaşı İngilizlerin; Halil Paşa komutasındaki Türk ordusu karşısında, savaş tarihinde aldıkları, en büyük yenilgidir.

İngilizler bu savaşta; 30 binden fazla kayıp vermiş ve ordu komutanı General Townsend'in de aralarında bulunduğu 13 general, 481 subay ve 13.300 asker Türk ordusunca esir alınmıştır.

1916 yılından itibaren Kût'ül-Amâre Zaferi, Türk ordusu içerisinde bayram olarak kutlanmaktayken 1952 yılında, Türkiye'nin, Adnan Menderes iktidarı döneminde, NATO'ya üye olmasının ardından bu bayramın kutlamasına da son verilmiştir.

Bütün şehit ve kahramanlarımızı minnet ve saygıyla selamlıyorum..!

Ruhları şad, durakları; Uçmak olsun!

TÜRK IRKI SAĞOLSUN!

Kök Teñğri Türk'e Kut ve Utku Versin!
Türk Soyunun Gizli Gücüne İNAN ve GÜVEN!

Çevrimiçi turania_25

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 229
Ynt: 29 Nisan 1916 - Kut'ül Ammare Zaferi
« Yanıtla #3 : 03 Haziran 2021 »
Büyük milletin, büyük ordusu ile kazanılan bu zaferi de Türk Tarihi'nde görmek ve anmak gurur verici. :prbay
Bayrak benliğimdir bayrak kimliğim,
Bayrak; öz yurduma öz hakimliğim.

Bahtiyar VAHAPZADE