Gönderen Konu: Şemdinli'de JİTEM gerilimi  (Okunma sayısı 2939 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Kam Büre

  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 13
Şemdinli'de JİTEM gerilimi
« : 01 Haziran 2006 »
Şemdinli'de JİTEM gerilimi



Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Şemdinli davasının 2. duruşmasında sorgusu devam eden PKK itirafçısı Veysel Ateş, "Terör örgütünün dağ kadrosu elemanını nerede görsem gözümü kırpmadan vururum" dedi.

Hakkari"nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005"te meydana gelen olayların ardından Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Şemdinli davasının 2. duruşmasında, mahkeme heyeti, başkan İlhan Kaya, hakimler Ferhat Erbaş ile Muammer Ballı ve Savcı Metin Dikeç"ten oluştu.

Tutuklu sanıklar Astsubay Başçavuşlar Ali Kaya ile Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş"in hazır bulunduğu duruşmada, 4 sanık avukatı ile yaklaşık 20 müdahil avukatı hazır bulundu.

Duruşmaya, TBMM İnsan Hakları Araştırma Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış ile Başkan Yardımcısı Mesut Değer, İngiltere Büyükelçiliği 2. Katibi Chris Bradley, Alman Yeşiller Partisinden Renate Ruff ile İngiltere Dışişleri Bakanlığından Emily Moltmon dinleyici olarak katıldı.

Mahkeme heyetinin, sanık avukatlarının talebi üzerine Jandarma Genel Komutanlığından gelen ve gelecek olan devlet sırrı niteliğindeki belgelere yayın yasağı getirdiği duruşmada, davanın 4 Mayısta görülen ilk celsesinde ifadesi alınan, ancak sorgusu yarım kalan itirafçı Veysel Ateş"in sorgusuna geçildi.

MÜDAHİL AVUKATININ JİTEM TEPKİSİ

İlk duruşmada alınan karar üzerine Astsubay Başçavuşlar Kaya ile İldeniz ve müşteki Seferi Yılmaz salondan çıkarılırken, Ateş"in sorgusuna geçilmeden önce söz alan müdahil avukatlarından Rasim Öztürk, geçmişte askeri yargıçlık yaptığını belirterek, "İlk duruşmada 2 sanık için 2 albay, astsubaylar ve JİTEM elemanları vardı. Bu celsede de astsubaylar ve 9 sivil giyimli JİTEM elemanı salonda bulunuyor. Bazı güçler yargıyı etkilemeye çalışıyor. JİTEM görevlilerinin duruşma aralarında telefonla bazı yerlere bilgi verdiği belgelendi. JİTEM görevlilerinin salonda bulunmaları uygun değildir. Çıkarılmalarını talep ediyorum" dedi.

Öztürk"ün talebini reddeden mahkeme heyeti, daha sonra Ateş"in sorgulamasına geçti. Mahkeme Başkanı Kaya"nın, Ateş"e, 9 Kasımdaki olaydan önce Hakkari ve ilçelerinde meydana gelen patlamalarla ilgisi olup olmadığını sorması üzerine, Ateş, patlamaların hiçbiriyle ilgisinin olmadığını söyledi. Müdahil avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, itirafçı Ateş"in daha önce imzası olmayan ifadeleri kabul etmediğini beyan ettiğini hatırlatarak, Ateş"e sordu:

"Emniyet Müdürlüğünde görevli Himmet Özdemir adlı polis memuruna verdiğiniz bir ifade var. Ancak bunun altında imzanız yok. Özdemir, savcılığa verdiği ifadede, sizin olaydan sonraki ilk ifadenizi aldığını belirtmişti. Fakat siz daha sonra bu ifadenizin yanlış olduğunu ve değiştirmek istediğinizi söylemiştiniz ve bunun üzerine 2. kez ifadeniz alınmıştı. Siz, polis memuru Özdemir"i tanıyor musunuz?" Ateş, polis memuru Özdemir"in savcılığa verdiği ifadenin doğru olmadığını, altında imzası bulunmayan ifadeleri kabul etmediğini kaydetti. Sanık avukatları ise polis memurunun daha sonra Asliye Ceza Mahkemesine verdiği ifadede, savcılıktaki ifadesini, savcının baskısından dolayı yanlış verdiğini, birçok ifadesinin savcının ifadesi olarak geçtiğini beyan ettiğini dile getirdiler.

Müdahil avukatlarından Metin İliz de Ateş"e, 7 Kasımda Şemdinli"ye gittikten sonra ilçede ne kadar süre kaldıklarını ve Yüksekova"ya gidip gitmediklerini sordu. Ateş"in, konuyla ilgili daha önce ifade verdiğini belirtmesi üzerine İliz, şunları kaydetti: "Cep telefonu sinyal bilgilerine göre 7 Kasımda sabah 08.00 sıralarında Hakkari"de görüşme yaptığınız tespit ediliyor. Yine bu bilgilere göre, Şemdinli"ye 11.30"da vardığınız anlaşılıyor. Şemdinli"de 1- 2 saat kaldıktan sora Yüksekova"da 2-3 saat kaldığınız, sonra saat 17.00 gibi Şemdinli"ye döndüğünüz anlaşılıyor. Oysa siz ifadenizde Yüksekova"da hiç kalmadığınızı ve erken saatlerde Hakkari"ye döndüğünüzü belirtmişsiniz." İliz"in konuşmasının ardından, "Siz Yüksekova"ya gittiniz mi?" yönündeki sorusu üzerine Ateş, Yüksekova"ya gidip gitmediğini hatırlamadığını bildirdi. Ateş, PKK terör örgütünün dağ kadrosuna karşı mücadele verdiğini, halka yönelik bir mücadelesinin olmadığını ifade ederek, "Terör örgütünün dağ kadrosu elemanını nerede görsem gözümü kırpmadan vururum" şeklinde yanıtladı.

ATEŞ, SİNİRLENDİ

Sanık avukatlarının, "Silahlı terör örgütü elemanı seni gördüğünde vurur mu?" sorusu üzerine Ateş, "Biz yıllardır birbirimizi vuruyoruz" dedi. Müdahil avukatlarından Kozağaçlı"nın, ifadenin mahkeme tutanağına değiştirilmeden geçmesini istemesi üzerine sinirlenerek, "Kardeşlerimi o zaman sen vurdun. Kardeşlerimi kimin vurduğunu tespit edersem vururum" diyen Ateş, sanık avukatları tarafından sakinleştirildi.

Ateş"in 1 saat 15 dakika süren sorgusunun ardından sanıklar Kaya ve İldeniz ile müşteki Seferi Yılmaz"ın salona alınmasının ardından müdahillerden 9 Kasımdaki patlamada yaşamını yitiren Mehmet Zahir Korkmaz"ın eşi Hamide Korkmaz"ın ifadesine geçildi. Korkmaz"ın, sanıklardan şikayetçi olduğunu ve olay ile ilgili herhangi bir bilgi sahibi olmadığını belirtmesinden sonra mahkeme heyeti duruşmaya 1 saat ara verdi.

internethaber