Gönderen Konu: KIRGIZ PARLAMENTOSUNDA TÜRK MİLLETVEKİLLERİ AYAKTA ALKIŞLANDI  (Okunma sayısı 3288 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İL TEGİN

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 171
Türkiye'den bir grup milletvekili Kırgızistan'da temaslarda bulunuyor. Kırgızistan parlamentosu Cogorku Keneş'in oturumunu izleyen Türkiye vekilleri ayakta alkışkandı. Türkiye -Kırgızistan Parlamentolar arası...

Dostluk Grubu üyeleri; MHP Hatay milletvekili Süleyman Turan Çirkin, AKP İzmir milletvekili İbrahim Hasgür, AKP Malatya milletvekili Mehmet Şahin, AKP Erzurum milletvekili Muzaffer Gülyurt ve DSP İstanbul milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş'ın aralarında bulunduğu Türk vekiller Bişkek'teki temaslarına devam ediyor.

Türkiye'nin vekilleri ilk olarak Kırgızistan Devlet Genel Sekreteri Dosbol Nuruulu ile görüştü. Görüşmede iki ülke arasındaki ekonomi ve yatırımlar ele alındı. Görüşmede ülkedeki Türk eğitim kurumlarının Kırgızistan için faydalı olduğu özelikle taraflarca vurgulandı. Türk vekiller, dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmotov'un vefatını Türk halkının büyük üzüntüyle karşıladığını aktararak Kırgızistan halkına başsağlığı dileğinde bulundu. Yazarın Nobel ödülü adaylığını Türkiye'nin her zaman desteklediği dile getirdi.

Heyet daha sonra Başbakan Birinci Yardımcısı İskenderbek Aydaraliyev tarafından kabul edildi. Burada samimi geçen görüşmede taraflar iki ülke ilişkileri ve dostluğunun daha da pekiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Aydaraliyev bu yıl Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de gerçekleşecek Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üye ülkelerin devlet başkanları zirvesine gözlemci olarak katılması beklenen Türkiye'nin örgüte üye olması için de Kırgızistan'ın destek vereceğini açıkladı.

TÜRKİYE'NİN MİLLETVEKİLLERİ KIRGIZİSTAN PARLAMENTOSU'NDA AYAKTA ALKIŞLANDI

Türkiye'nin milletvekilleri daha sonra iki ülke arasındaki parlamento dostluğunun pekiştirmesi için Kırgızistan parlamentosu Cogorku Keneş'in oturumunu izledi. Meclis Başkanı Aytibay Tagayev'in meclis oturumda Türk vekillerinin gelişini anons etmesi üzerine Cogorku Keneş parlamenterleri Türk milletvekillerini ayakta alkışladı.

Türkiye -Kırgızistan Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı İbrahim Hagür, Kırgızistan Meclis Başkanı'na yeni görevinden dolayı başarılar diledi. Hasgür, Cogorku Keneş'in TBMM'nin tecrübelerinden her zaman faydalanabileceğini kaydetti.

Kırgızistan -Türkiye parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Cankoroz Kanimetov ile de görüşen Türkiye heyeti, iki ülke arasında daha önce imzalanan anlaşmaların başarılı bir şekilde hayata geçirildiğini ifade etti. Türkiye'nin Kırgızistan'a sağlık alanında yatırım yapması konusu gündeme geldi.

Türkiye'de yaşanan doktor açığının yabancı doktorla kapatılması yönünde TBMM'de önümüzdeki günlerde kabul edilmesi beklenen yeni yasa ile Kırgız doktorların Türkiye'de çalışabilecekleri dile getirildi.


  :turan: