Gönderen Konu: DİKKAT KENE VAR.  (Okunma sayısı 2487 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tarkankurt

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 6
DİKKAT KENE VAR.
« : 27 Mayıs 2008 »
Havaların ısınmasıyla başgösteren kene vakaları ile meydana gelen ölümler tüm halkı tedirgin ediyor. Piknikte bağda bahçede ovada dağda kandilde ırakta her an karşımızda olan kenelerden birisi öldürücü..

32 çeşit keneden yalnızca biri öldürüyor. Bu keneye hain kene deniliyor. Dış görünüş olarak kıllı, çok pis kokan genelde inşaatlarda yuvalanarak hayatını geçiren bu keneler, şehirlerde oturan Türk Milleti’nin baş belası oldular. Kırmızı, sarı ve yeşil renklerden oluşan bu soysuz yaratıklar hiç beklemediğiniz anda sizi sokabilir, ailenize zarar verebilir. Genelde yüzlerini maskeye benzer bir örtü ile kapatan bu mahluklar sokak aralarında, lağımlarda ve semtlerin karanlık bölgelerinde yaşarlar. Bu kenelerin hepsi öldürücü değil fakat; “tehlikeli olanların başını Türkiye’de rastlanan “Hyalomma” soyu çekiyor.” Ermeni soyu olarak da bilinen Hyalomma soyunun geçim kaynağı ise çocuklar, yaşlılar ve savunmasız bütün halk. Vergisini veren halk üzerinden hiçbir iş yapmadan asalak gibi kan emerek yaşarlar.

“Hyalomma” cinsi keneyi diğer türlerden ayıran en önemli fark, ağız kısmının uzun olması, konuşamaması, ağzından tükürük çıkarması, kokarca gibi kokması ve çok fazla çifleşmesi. Öldürücü türdeki keneler daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde görülüyor. Fakat havaların ısınması ve ulaşımın kolaylaşması ile bu keneler batı illerinde de görülmeye ve rahatsızlık vermeye başladılar.

Hayvanlar aleminde beyinsizler olarak bilinen bu yaratıklarla mücadele ise çok basittir. Bu keneler tek başlarına birşey yapamazlar. Grup haline geldiklerinde cesaretleri artar. Diklenebilirler. Ama işte size kesin çözüm yolunu sunuyoruz. Grup halinde bunları tek tek yakalayıp, ayakkabı topuğunuz ile üsterine hafifçe bastırıp, “çatırt, çuturt” seslerini duyana kadar topuğunuzu sağa ve sola doğru çevirmeniz. Ayakkabınızın altı biraz kirlenecektir ama olsun gelecekte çocuklarınızın sağlıklı bir ortamda büyümesini istiyorsanız bu fedakarlığı yapacaksınız.

Bu sorunla hep birlikte mücadele etmeliyiz, korkmayın. Biz harekete geçtik, siz de geçin.


ALINTIDIR..