Türkçü Turancı Otağ
TÜRKLÜK ve TÜRK DÜNYASI OTAĞI => TÜRK - TURAN DÜNYASI => Konuyu başlatan: peçenek_türkü - 24 Kasım 2007
-
boşnaklar islav asıllı degillerdir.islavlarla kaynaşmış peçeneklerdir. aynı pomaklar gibi osmanlının gelmesiyle birlikte, asimilasyonun eşiginden döndürülmüş ve kendiliginden(gönüllü) islamlaşarak aid oldukları Türk kültürüne dönmüşlerdir.
bilindigi gibi boşnaklar/bulgarlar v.b. bogomil inancında idiler.kilise onları sapkın ilan ederek soykırıma tabi tuttu.bulgarlar zorla ortodoks oldular. fakat boşnaklar direndiler.vatikan katolik macarlar baskısıyla boşnakları katolik kilisesine baglamaya büyük çaba harcadı. günümüzde de arnavutlara yönelik çalışmalarını bütün "ekonomik" baskı/özendirme yöntemiyle sürdürmektedir. gelelim boşnak meselesine.
boşnakların slav oldugunu iddia edenlere.bosna kelimesi "Türkçe"dir. nasıl boşnak Türk değildir?
sırp çetnik(çeteci) boşnak halka soykırım yaparken "tursku mayku.."(Türk anneni..) diye küfürle aşagılamaya çalışır.hiçbir boşnak "ben Türk degilim" demez...ruhunda türklügünü bilir ama isbat edemez.boşnagım demesi bile bir itirazdır slavlıga karşı...tarih okuyanlar bilir ki;macarlar akıllarına estikçe de bosna prensligini işgal ettiler ve zayıf olan boşnaklar macarların önünde egildiler.ama macarlar gittiklerinde tekrar "sapkınlıklarına" döndüler.
gelelim boşnak nasıl Türk olabilir sorusuna.?
bosna ve macar ilişkisi
bilindigi üzere macarlar boşnakları osmanlıya kadar kontrolleri altında bir prenslik olarak baskı altında tuttular.boşnaklar bosniya(bosna) ve bosanac(bosnalı)(peltek çveya tse)şeklinde telaffuz ederler. boşniyak az da olsa kullanılır.
macarlar peçeneklere besenyö derler.(tarihte türklük- l.rasony kitabına bakınız)bosniya/besenyö kelimelerindeki sessiz harflerin bsny seslerinden ibaret oldugu tartışılmazdır. latince de peçenekler'e bissenus adı verilir. bissenus/bosanats de ise ortak sesler bssns/bsnts(peltek ç veya tse) mao tse tung'un isminin teleffuzunda 1970'li yıllarda sol yayınlar da yapılan tartışmaları ve farklı yazımları hatırlayan varmıdır ? neyse konumuza dönelim.konuyu uzatmak istemiyorum. ilgilenenler verdigim kaynagı inceledikleri zaman, macaristan da 75 den fazla yer besenyö/peçenek adının verildigini okuyacaklardır.
bosna sürekli macar etkisi altında kaldıgına göre macarların isimlendirmesi gayet makuldur. eger bosnalılar peçenek asıllı degilseler niçin macarlar onlara peçenek adını vermiş olsunlar. sırb/köle anlamını taşıyor(yanlış ise düzeltilebilir.ama konuyla dogrudan ilgili sayılmaz).boşnaklar islav asıllı olsalardı, macarlar onlara peçenek/besenyö/bosniya adı vermezlerdi
-
Hem siz kaç boşnak tanıyorsunuz da ''Kendilerine Türk derler'' diyebiliyorsunuz.Ben Berlin'de en azından 100 Bosnalı tanıdım,hepside ''Ben Boşnak'ım'' diyor.Sadece bunu dese yine iyi ''Osmanlı bizi 500 sene işgal etti,kültürümüzü yozlaştırdı'' vs.de diyorlar.Sizce hangisi doğru?Bence ya siz bir boşnaksınız ya da boşnakları Türklüğe yamamaya çalışıyorsunuz.
Esenlikler.
-
çok yakın boşnak dostlarım olmuştur çok iyi insanlardır.Birer Türk dostu Türk kardeşidirler.Ama Türk değillerdir.Kaç tane boşnak tipinde Türk gördün? böyle birşey mümkün değildir...
TTKY
-
hiçbir boşnak "ben Türk değilim" demez...ruhunda türklügünü bilir ama isbat edemez.boşnağım demesi bile bir itirazdır slavlığa karşı.
-
arkadaşım bizim kastımız, boşnaklar kötü insanlar demek değil.Boşnakları ben çok severim Boşnakları ve Arnavutları ancak bunlar Türk değillerdir.Tarih araştırmacıları yıllardır finleri araştırıp Türklüklerini buldular.Sen bir yargıda boşnakları Türk ilan ettin..
-
peçenek_türkü,
Aristo mantığı ile olayları çözümleyemezsiniz.Boşnağım demek slavlığa kafa tutmaksa,arabım demekte İslâm'a kafa tutmaktır o zaman.Aristo mantığı ile devam edeceksek ben burada 2 dakika içerisinde apo denilen iti,boşnak ilân ederim ki,bu da saçmalık olur.
-
hiçbir boşnak "ben Türk değilim" demez...ruhunda türklügünü bilir ama isbat edemez.boşnağım demesi bile bir itirazdır slavlığa karşı.
Boşnakların,Türk'üm demesi kendilerinin slav Irkı mensubu olduğu gerçeğini saklamaz. Osmanlıda Müslüman slav halkına Boşnak denmiştir. Türk değillerdir Sırp, Hırvat ve Boşnak aynı soydandır. Dilleride ortaktır. Müslüman oluşları ve Türkçe konuşmaları Türkler tarafından sempati ile bakılmalarına sebebiyet vermiştir. Peçenek'lerin, Boşnaklarla hiç bir alakasıda yoktur. TTK
-
sayın bozo-k bir yargıda kimseyi Türk ilan etmiyom bazı bilgileri sizlerle paylaşıyorum..ancak peçenek Türkü değil deyip kesip atarsak doğruyu bulamayız.
örneğin Türk dili ve edebiyatı profesörü Yrd. Doç. Dr. Cemil GÜLSEREN'in bi yazısı
Aslında bizim Balkanlar’la ilişkimiz çok eskilere uzanmaktadır; “Türkler V. asrın ilk yıllarından itibaren Balkanlar’a girdiler. Atilla’nın Balkanlar’ın büyük bir bölümünü ele geçirerek İstanbul yakınlarına kadar geldiği biliniyor. Tarihen kolayca tesbit edilebileceği gibi bu geliş Slavlar’ın Balkanlar’a gelişinden epeyce öncedir. VII. yüzyıldan itibaren ise Türk asıllı Bulgar kabilelerinin Balkanlar’a inişine tanık oluyoruz. Fakat bunlar daha sonra Slavlaştılar. XI. ve XII. yüzyıllarda ise Peçenek, Kuman ve Uz Türkleri Balkanlar’a gelip yerleştiler. XII. yüzyıl ortalarında ise muhtemelen Moğol istilâsından kaçan Sarı Saltuk ile sonraları onun adıyla anılan Türkmen aşireti Balkanlar’a geçerek Dobruca dolaylarında ilk İslâmi cemaati meydana getirmiştir.
Fakat Balkanlar’la asıl uzun süreli ve kalıcı ilişkiler Osmanlılar zamanında başlamış ve günümüze kadar devam etmiştir. Osmanlılarda bu ilişkileri ilk başlatan Orhan Gazi’nin büyük oğlu Rumeli fatihi adıyla anılan Süleyman Paşa’dır. Bosna’nın fethi ise 1463’te Fatih Sultan Mehmet’e nasip olmuştur.1
Osmanlı döneminde asgari Bosna nüfusu kadar Anadolu Türk’ü Bosna Beylerbeyliği sahasına yerleşmiştir. Yani bugünkü Bosnalıların ya annesi Anadolu Türkü veya babası Anadolu Türküdür.
Osmanlı’nın zorla Müslüman etmesi gibi bir durum söz konusu olmamıştır.
II. Kosova Muharebesinden sonra kendi istekleri ile Müslüman olan Boşnakların, 1091’de Edirne yakınlarında Bizans ve Kıpçak ittifakı karşısında perişan olarak Macarlara sığınan Peçeneklerin evladı olduğu bilinir. Ancak Macar devletine sığınan Peçenekler yerleştirildikleri bölgede kesif Slav toplulukları arasında kalmışlardır.2
Bosna’daki Osmanlı eserini en iyi temsil eden şey Bosna halkının kendisidir. Boşnakların siyasal ve toplumsal model olarak, tüm yıkım ve katliamlara, yakın geçmişlerindeki provokatif deneyimlerine rağmen bir arada yaşamada, Saraybosna’nın çok kültürlü yapısını korumada gösterdikleri bilinç bence Osmanlı’nın bıraktığı en anlamlı tarihî mirastır.
Mostar müftüsünün vecize gibi sözü: “Artık bundan sonra kimse bizi yok edemez; zira mezarların parklara dönüştürüldüğü dönemden parkların mezarlık yapıldığı bir savaş döneminden geçerek kimliğimizi korumanın bedelini ödedik.”3 Sırp katliamıyla hatırladığımız Bosna aslında taşıdığı Osmanlı mirasının, Osmanlılık kimliğinin bedelini ödedi. Bu bize Osmanlılık denilen olgunun sadece Türklerden ibaret olmadığını da işaret ediyor
-
Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlar Güney Slavlarıdırlar(Yugoslav). Bunlar aynı dili konuşurlar, kültürleride birtakım lokal farklılıklar hariç hemen hemen aynıdır. Bunları ayıran tek şey din ve mezheptir. Hırvatlar Katolik Hristiyan iken Almanya, Avusturya, Macaristan ve İtalyanlara yakın durup kendilerini Slav saymazlar, Sırplar ise Ortodoks Hristiyandır, Mehzep yakınlığından dolayı Yunanlılarla ayrıca soy ile mezhep ortaklığı nedeniyle Ruslarla yakındırlar.
Boşnakların Peçenek Türkleri ile hiçbir alakaları yoktur. Tarihte kurulmuş olan Hersek krallığının devamıdırlar. Kendilerine Bosanski derler. Yani Macarların, Peçeneklere verdiği Besenyö ile hiç bir alakaları yoktur. Besenyö ayrıca Macaristan'daki coğrafi bir bölgenin adıdır. Bosna ya da Boşnaklarla ilgisi yoktur.
Boşnaklarla Türklerin tek ortaklığı dindir. İki millette Müslümandır. Sırplara ve Hırvatlara karşı Boşnakların Türklüğe sempati beslemeleri, Türk'üm demeleri; onları TÜRK YAPMAZ. Bunların Müslümanlığı benimsemeleri ise Osmanlı'nın Bosna'yı fethinden sonrasına rastlar. O zaman Boşnakların çoğu tüccar, şehirlerde yaşayan zengin kişilerdi. Yeni düzende yükselmek ve vergilerden kurtulmak için Müslüman oldular. Osmanlı pek çok Boşnak devşirmesini tepemize vezir yaptı(Sokollu Mehmet Paşa, Lala Mehmet Paşa örn.), Yeniçeri Ocağını bunlarla doldurdu.
Türkiye'deki bazı sentezci kesimler, nasıl kürtleri müslüman oldukları için TÜRK diye kabul ettirmeye çalışıyorlarsa, birtakım Boşnak, Arnavut ve Pomak'ta kendilerini sırf Müslüman oldukları için ve Osmanlı'ya bağlı olduklarından dolayı; TÜRK olarak yutturmaya kalkıyorlar.
Gayri Türk unsurları, Türk gibi göstermeye kalkanların üyelikleri derhal iptal edilecektir. Kimse kafasına göre TÜRKLÜĞÜ; şuna buna yamamaya kalkmasın.
-
Biz Türkler ile Boşnakların birbirimize sempati ile yaklaşmamızın sebebi dinimizin aynı oluşudur. Ancak şu an slavlaştıkları aşikardır. Son olarak yeni neslin sırplar gibi 500 sene işgal altında kaldık cümlelerini sarfettiğini ben de duymuştum. Yani yeni nesil bize karşı o kadar sempati beslemiyor. Saygılarımla
-
Günümüz Hırvat, Sırp ve Boşnak milliyetçilerinin Bogomiller ve Boşnaklar hakkında farklı iddiaları bulunmaktadır.
Hırvatlar Bogomiller’in Roma Katoliklerinden bir grup iken daha sonra Maniheizm’e geçtiklerini, bunun üzerine hem Katolik hem de Ortodokslar’dan baskılar ve zulümler gördüklerini ve bunu sonucunda da İslâm dinini benimsediklerini ileri sürmektedirler. Buna göre Boşnak Müslümanların etnik kökeni Hırvatlara dayandırılmaktadır.
Bu görüşü ilk ileri sürenlerden birisi Ivo Pilar idi. Pilar da diğer Hırvat nasyonalistleri gibi Boşnakları “ihtida yoluyla Müslümanlaşmış, yeni bir kültürel kimlik kazanmış ve Hırvat kimliklerini unutmuş insanlar” olarak görmektedir
Sırp milletçileri ise bu görüşe şiddetle karşı çıkarak Müslümanların aslında Bosna’da oturan Ortodokslar iken Türklerin Bosna’yı ele geçirmeleriyle birlikte Müslümanlaştıklarını iddia etmektedirler. Ayrıca günümüzde Bosna’da bulunan Ortodokslar, Osmanlı Devleti zamanında buraya göç edenlerin torunları veya o dönemde çok iyi teşkilatlanmış olan Ortodoks Kilisesi’nin kendisine çektiği Katolikler olarak düşünülmektedir. Diğer taraftan Sırplar Bosnalı Katoliklerin 16. ve 17. yüzyıllarda Katolikliği kabul eden Ortodoks göçmenler olduğunu, bir zamanlar Bosna krallarının Sırp krallarının vassalları olduğunu iddia etmeyi sürdürmektedirler.
Bu iki varsayımın karşısında Müslüman milliyetçiler ise üçüncü bir görüş geliştirerek bugünkü Bosna Müslümanlarının Bogomiller’in torunu olduğunu söylemektedirler.
Bu köken doğal olarak Bosnalı Müslümanları Bosnalı Slavlardan ayrı bir kültüre sahip kılmıştır. Diğer taraftan 20. yüzyılın başlarında bazı Bosnalı Müslümanlar Sırplardan ve Hırvatlardan farklı olarak kendi kökenlerinin Gotlara bağlı olduğunu da ileri sürmüşlerdir
Balkanlar’ın Müslümanlaşması (dünyanın diğer yerlerindekinin aksine) Türk kültürü aracılığıyla olduğundan buna İslâmlaşma değil Türkleşme (Turcenje) adı da verilmiştir.
Nitekim Türk tarikatlarının bölgede ne kadar etkili oldukları bilinmektedir. Bu yüzdendir ki Boşnaklar günümüze kadar, eski din ve kan kardeşlerinden çok Türklere yakın olmuşlardır.
1920 Ocak’ında Osmanlı Devleti’nin en buhranlı döneminde İstanbul’u ziyarete gelen ve Şeyhülislam’la görüşen bir Bosnalı İslâm Heyetinin yönelttiği sorulardan birinde şu şekilde denilmektedir:
“Yugo-Slav ırkına mensup bulunduğumuz cihetle milliyet icabı olarak bazı Hıristiyan hükümetlerle birleşmemize dinen mâni var mıdır?”.
Şeyhülislam İbrahim el Haydarî Efendi’nin cevabı ise şu şekildeydi:
“Ahkâm-ı İslâmiyede millet ve anasır meselesi mevzuu bahis olamaz. (İ)slav olmaktan evvel İslâm olduğunuzu bilmeniz lazımdır”
Görüldüğü gibi Boşnaklar Slav kökenlerini ret etmemekte, İslâmiyet’ten de vazgeçmemektedirler. Ayrıca Şeyhülislam onların Slav kökenli olduklarına herhangi bir itirazda bulunmamakta ve Müslümanlığın, İslâm olmanın her şeyin üstünde olduğunu beyan etmektedir.
Anlaşılacağı üzere Boşnakların dini kimlikleri milli kimliklerinden daha çok öne çıkmış olması nedeniyle kendilerini Osmanlı'ya (Türklere) yakın hissetmekte ancak bu yakın hissediş onların salv kökenli olduğunu ortadan kaldırıp Türk olduklarını kabul etmemezi gerketirmemektedir.
Sonuç itibariyle Boşnaklar, Slav kökenli Müslüman bir topluluk olup, kesinlikle Türk değillerdir.
TTK.
Kaynak Doç. Dr. Kadir Albayrak (https://www.hunturk.net/forum/sistem.php?islem=yonlendir&url=aHR0cDovL3d3dy5ib3NuYWRheWFuaXNtYS5vcmcvZGV0YXkuYXNwP2lkPTYw)
-
Boşnakların ne ırken ne de kültüren Türklerle bir yakınlığı, alâkası yoktur. Bosna'nın Müslüman Slavları'na Boşnak, Makedonya'nın Müslüman Slavları'na Torbeş, Bulgaristan'ın Müslüman Slavları'na da Pomak denilmektedir (ki Kosova'da ve Sırbistan'da başka adlarla böyle çok küçük başka topluluklar da bulunmaktadır).