Türkçü Turancı Otağ
TÜRKLÜK ve TÜRK DÜNYASI OTAĞI => TÜRK KÜLTÜR ve MEDENİYETİ => Konuyu başlatan: tungatonyukuk - 22 Temmuz 2011
-
(http://1.bp.blogspot.com/_chf4A0iXyi0/Ruvwy5BI01I/AAAAAAAAAYg/UwAllletKkQ/s400/DSCF0020.JPG)
10 kahve fincanı un
2 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı sirke
2 su bardağı sıvıyağ
tuz
içi için :
1/2 kg. yağsız dana kıyma
1 adet soğan
tuz
karabiber
Soğanı rendeledikten sonra tuz ve karabiberle iyice karıştırın. Dana kıymasını da karışıma ilave edip bir miktar daha karıştırmaya devam edin. Daha sonra içine 1 kahve fincanı su ilave edin.
Unun ortasını açın zeytinyağı, yoğurt, yumurta, sirke ve tuzu koyduktan sonra hamuru yoğurun. Bu hamurdan yapacağınız bezeler ceviz büyüklüğünde olsun. yaptığınız bezeleri 20 dakika dinlendirin.
Dinlendirdiğiniz bezeleri unlanmış hamur tahtası üzerinde 18-20 cm. çapında açın. Açtığınız yuvarlak hamurun bir tarafına kıymalı harçtan ilave edip diğer tarafı ile kapatın. Kenarını ruletle çıkartın. Kızdırdığınız sıvıyağda her iki tarafını da kızartın. Sıcak olarak servis yapın.
(http://3.bp.blogspot.com/_chf4A0iXyi0/Ruv3LZBI04I/AAAAAAAAAY4/EE6BAyd_SLM/s400/DSCF0017.JPG)
(http://1.bp.blogspot.com/_chf4A0iXyi0/Ruvy15BI03I/AAAAAAAAAYw/8Mbzmw1Y78o/s400/DSCF0021.JPG)
-
Bu yemeğin aslı "Çiğ börek" değil, "Çi Börek" tir. Kırım Tatarlarcasında "Çi" sözcüğünü güzel,lezzetli anlamında kullanılır.Esen olsun Kırım El'e...
-
Ben bunu fırından aldığım ekmek hamuruyla yapıyorum bazen.Hamuru yuvarlayıp,açtıktan sonra, içine sert yağlı beyaz peynir,maydonoz,kırmızı ve pul biber koyup kızartıyorum.Bunu mutlaka deneyeceğim.
-
Denemek gerekiyor.
-
Bu yemeğin aslı "Çiğ börek" değil, "Çi Börek" tir. Kırım Tatarlarcasında "Çi" sözcüğünü güzel,lezzetli anlamında kullanılır.Esen olsun Kırım El'e...
__________________________________
Şi börek / Şı börek iddiaları da var...
Tam doğrusunu bilen var mı?
("Çiğ" olmadığı kesindir!)