Gönderen Konu: ABD Dışişleri yetkilisi Baydemir’le görüşmüş  (Okunma sayısı 2847 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı aysun korkut

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 5
ABD Dışişleri yetkilisi Baydemir’le görüşmüş

--------------------------------------------------------------------------------

ABD Dışişleri yetkilisi Baydemir’le görüşmüş


ABD’ye yaptığı ziyaret Türk Dışişleri tarafından kaygıyla karşılanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkilinin, kendisini otelde ziyaret ettiğini açıkladı.



Türk Dışişleri’nin uyarılarından sonra ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Baydemir ile bir görüşme yapılmadığını ve böyle bir görüşme planlanmadığını söylemişti. Ancak ABD Dışişleri yetkilisinin Baydemir’i otelinde ziyaret ederek görüştüğü ortaya çıktı.

Konuyla ilgili olarak Washington’da bir açıklama yapan Baydemir, "Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafından otelde ziyaret edildim. Hoşgeldiniz mesajını aldım. Bir nezaket ziyaretiydi bu. Onun dışında bir görüşmemiz olmadı. Olmasına da gerek yoktu. Delegasyonumuz Dışişleri Bakanlığı’nı ziyaret etti. Söylenmesi gerekenleri söyledi" dedi.

’DIŞ DÜNYA EN FAZLA CESARETLENDİRİCİ ROL OYNAYABİLİR’

Amerika’nın Sesi radyosunun Türkçe ve Kürtçe servislerine de ayrı ayrı mülakat verdiğini belirten Baydemir, ABD’nin Kürt sorununa ne gibi bir katkıda bulunabileceği yolundaki bir soruya verdiği yanıtta, Türkiye’nin bu sorunu kendi dinamikleriyle çözümlemesi gerektiğini düşündüğünü, dış dünyanın en fazla ’cesaretlendirici’ bir rol oynayabileceğini belirtti.

Washington’daki temaslarını tamamlayarak bugün New York’a geçen Baydemir, "Özü itibarıyla Kürt sorunu Türkiye’nin temel dinamikleriyle çözülecek bir konudur. Her fırsatta vurguluyorum. Türkiye’de toplumsal istikrar, barış, ekonomik ve toplumsal kalkınma, kendi yurttaşlarımızı kucaklayarak, yurttaşlarımızı demokratik sürece katarak ve sahiplilik duygusunu yaşatarak sağlanır. Kürt sorununun çözümü Türkiye’nin etnik kimlikleriyle çözülecek bir konudur. Şüphesiz dış dünyanın tecrübelerinden fayda edilmelidir. Müttefiklik de zaten budur" şeklinde konuştu.

’BÖLGE HALKI EKONOMİK VE SOSYAL TAHRİBATI İLİKLERİNE KADAR YAŞADI’

Baydemir şunları söyledi: "20 yıllık çatışma ortamının yaratmış olduğu ekonomik tahribatı, sosyal tahribatı, özellikle ’ateş düştüğü yeri yakar’ sözünden hareketle bölge insanının tamamı iliklerine kadar yaşamıştır. Çok fazla sorunu uzaklara götürmeye gerek yok. Son 20 yılımız hepimiz açısından yeteri miktarda öğreticidir. Son 20 yıla bakarak ne ret, ne inkar, ne de şiddet politikasıyla bu sorunu çözebileceğimizi görmemiz gerekiyor. Bu manada geçmişte yaşanmış acıları unutmamak, ancak ileride de bu açıların yaşanmaması için bir çözüm projesi etrafında buluşmak gerekiyor. Diyarbakır demokratikleşme dinamiği, toplumsal uzlaşı zemini olma konusunda yeteri miktarda istence sahiptir. Bu istencin Türkiye tarafından görülmesini istiyoruz."

Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır gezisi sırasında yaptığı konuşmanın son yılların en önemli açılımı olduğunu da söyleyen Baydemir, "Güvenlik perspektifinin dışına çıkarak, sorunu salt güvenlik tedbiriyle çözme perspektifini bir kenara bırakarak soruna politik, ekonomik, sosyal bir sivil bir proje yaklaşmak gerektiğine inanıyorum" dedi.

’TÜRKİYE KÜRTLER İÇİN BİR ÇEKİM MERKEZİ OLABİLİR’

Baydemir sözünü ettiği politik projeye örnek olarak bir yasal düzenlemeyle ’insanları silahsızlandırmayı ve beyaz bir sayfa açmayı’ gösterdi. Baydemir, Türkiye’nin kendi demokrasisini tesis etmesi halinde bütün dünyada yaşayan Kürtler için bir çekim merkezi olacağına inandığını da söyledi.

Baydemir ve beraberindeki heyet bugün geçtiği New York’ta Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı yetkilileriyle görüşmelerde bulunacak. Ardından Tennesse eyaletinin Nashville kentine geçecek olan Baydemir, Diyarbakır ile Nashville arasında dostluk ilişkisinin zeminini arayacaklarını söyledi. Neden Nashville’in seçildiği sorulduğunda ise Baydemir, Nashville Belediye Başkanı ile ortak yönlerinin olduğunu ve çok göç alan çok kültürlü bir yapıya sahip Nashville’in deneyimlerinden yararlanmak istediklerini belirtti.

1 haftayı aşkın süredir ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Belediye Başkanı Baydemir ve beraberindeki işadamları heyeti Dünya Bankası sponsorluğunda düzenlenen Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı toplantılarına iştirak etti. Dün bir basın toplantısı düzenleyen Baydemir toplantılar sırasında, ’yerel yönetimlerin halka en yakın olan kuruluşlar olması nedeniyle yetki ve kaynak kullanımında karşılaşılan güçlüklerin aşımı için ne yapılabilir?’ sorusunu gündeme getirdiklerini söyledi.

’DÜNYA BANKASI’NIN YAKLAŞIMI UMUT VERİCİ’

Baydemir, Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı Yönetim Kurulu’nun ortak talebinin, yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılması ve kaynağa doğrudan ulaşım konusunda bir fırsat tanınması olduğunu belirtti. Bu taleplerini Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz’e de aktardıklarını belirten Baydemir, "Dünya Bankası’nın belediyelere kaynak aktarırken hükümet garantisi aramaması gerektiği konusunda talebi iletildi kendisine. Bu ilk defa bu toplantıda alınan bir karardı. Dünya Bankası’nın yaklaşımı umut verici oldu" dedi.
alıntıdır
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
Şu Baydemir denen haddini bilmez nasıl oluyorda hala o koltukta otuyrabiliyor.aklım almıyor.bu şerefsize haddini kim bildirecek

Çevrimdışı İLTERİŞ KAAN

  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 36
  • ÖZEL KUVVETLER
BİZİM DEVLETİMİZİN ESKİDEN KONTRA-GERİLLALARI VARDI.NEREDE ONLAR.ONLARI BÜYÜK BİR ÖZLEMLE ARIYORUM
Ben ve milletim Tanrı'nın kırbacıyız.
Tanrı yoldan çıkan milletleri
cezalandırmak için bizi gönderir."
BAŞBUĞ ATTİLA

Çevrimdışı kutluhantekin

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 2
TANRI TURKU KORUSUN HAK GELIR BATIL GIDER ELBET BIR GUN HESABII SORULUR BU MILLET COK SUSTU KONUŞURSA KAN KUSTURACAK YADA SUSTURACAK