KIMIZ
Yapımı Îskitlerden (M.Ö. 700-300) bu yana bilinen bu millî Türk içeceği, safkan kısrak (at) sütünün mayalandırılmasıyla yapılır.
Biz Anadolu Türklerince pek tanınmayan, aksine Türkistan Türklerince de meşhur bir içecek olarak tüketilen kımız İngiltere, Kaliforniya ve Rusya'da da tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
Buralarda kımızla tedavi hastaneleri kurulmuştur.
Kimyagerler, A-B-C vitaminleriyle zengin olan orta ekşilikteki (60-80) 1 litre kımızda 500 kalorinin olduğunu tespit etmişlerdir ki, ayrıca 17 gr. yağ, 22 gr. belok da vardır. îçindeki süt asidinin, insan vücudunu zehirleyen barsak mikroplarını da zararsız hale getirdiği ilmen müşahede edilmiştir.
Günde en az 1 litre içmek kaydıyla yemek aralarında veya yemekten 2 saat önce içilmesi tavsiye edilen bu içkimiz hakkında Dr.Poznikov: "Kımız insanı besler, sağlamlaştırır ve tazeler" demiştir.
Bilhassa tüberküloz, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, mide ülseri, gastiritis, hazımsızlık, kansızlık, bronşit ve vereme çare olan bu içeceğimizin tıp bilimince de kullanıldığı bir gerçektir.
Rusya'daki Samara şehrinde, 1858 yılında, kimyager N.P.Poznikov'un gayretiyle, kımızla tedavi hastanesinin açıldığı Rus resmî kaynaklarınca belirtilmiştir.
KIMIZIN YARARLARI
1-Kanda trigliseritler ve kolesterol düşürür, böylece ateroskleroz ve buna bağlı kalp hastalıkları, kalp krizi ve akut inme riski azalır.
2-Bağışıklık sistemini güçlendirir
3-Kansere karşı koruma sağlar
4-Beyin, retina, sperm, cilt hücreleri güçlenir
5-Diyabet için faydalıdır.
6-Kanı inceltir ve akışını kolaylaştırır, kan pıhtılaşmasını önler .
7-Romatizmal hastalıklara karşı koruma sağlar
8-Beyin ve sinir sisteminin sağlıklı şekilde çalışmasında etkileri vardır.
9-Depresyon tedavisini destekler
10-Bunama ve Alzheimer hastalığı riskinin azaltmasına yardımcı olur
11-Ruh hali, konsantrasyon, bellek, dikkat ve davranış bozukluklarına karşı destek sağlar.
12-Saldırganlık azaltmaya ve sakinleştirmeye yardımcı olur.
14-Mizaç, tepkisellik ve kişilik üzerinde olumlu etkisi vardır
15-Kımız içen kişilerde gözde yaşa bağlı olarak gelişen sarı nokta hasarları riskini önlenebilmektedir.
16-Kımız'ın antienflamatuar etkisi vardır. Ayrıca kas-iskelet sistemi ve bağışıklık sistemi üzerinde faydalı etkileri bulunmaktadır.
17-kımız ; kemik ve eklem sağlığında etkili ve yararlıdır.
18-Kemiklerde kalsiyum toplanmasına destek olarak güçlenmelerini sağlar.
18-Eklem iltihabı ve kıkırdağa zarar veren enzim aktivitesini azaltır.
19-Eklemlerde hassasiyet ve sabah sertliğini azaltır.
20-Romatoid artritli hastada ilaç ihtiyacını azaltır.
21-Kımız özellikle kalp ve damar hastalıkları açısından yararlıdır. Kımız tüketenlerde koroner kalp hastalığına bağlı ölümlere daha az rastlanır.
22-Kalp damar hastalığı riski olanların ya da bu hastalığa yakalanmış olanların kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
23-Damar sertliği oluşumunu yavaşlatır.
24-Trigliseritlerin kan düzeyini düşürür.
25-Kalp hastalıklarında "kötü kolesterol"ün (LDL) düşürülüp, "iyi kolesterol"ün (HDL) artırır.
26-Kalp krizi sonrası felç, ikinci bir kalp krizi ya da ölüm riskini azaltır.
Netice itibariyle kımız, ölüm hariç, her derde deva olan olağanüstü bir içecektir.
TTK.