Şemdinli sanıkları tahliye edildi
14 Aralık 2007
Osman BEKLEYEN- Fahrettin GÖK/VAN, (DHA)
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005 tarihinde meydana gelen olaylarla ilgili, Van Askeri Mahkemesinde görülen davada, sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş tahliye edildi.
Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi’nin 16 Mayıs 2007’de ‘eksik soruşturma’ gerekçesi ile bozduğu Şemdinli davasında, Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi 14 Eylül 2007’deki 4’üncü duruşmasında görevsizlik kararı vermişti. Askeri Mahkemeye gönderilen Şemdinli davasının ilk duruşması bugün Van Askeri mahkemede görülmeye başlandı.
Umut Kitabevi’ne yapılan bombalı saldırıda 1 kişi hayatını kaybetmiş 5 kişi de yaralanmıştı. Atılan bombayla ilgili astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş ‘Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak, adam öldürmek ve adam öldürmeye teşebbüs etmek, şuç işlemek için anlaşmak’ suçlarından tutuklu yargılanıyordu. Sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş bugün yapılan duruşmada tahliye edildi.
BÜYÜKANIT'IN ADI DA TUTANAĞA GEÇTİ
Van'da Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde başlayan Şemdinli davası duruşmasında sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel ateş hazır bulundu. Duruşmaya, 4 sanık avukatı ile 9 müdahil avukat katıldı.
Duruşmanın sabahki bölümü ‘usül’ tartışmasına konu oldu. Kimlik tespitinin ardından müdahil avukat Selçuk Kozağaçlı, askeri mahkemenin görevsizlik kararı vermesini istedi. Kozağaçlı, davaya bakacak yerin belirlenmesi için de uyuşmazlık mahkemesine gitmesi gerektiğini savunarak 10 sayfalık bir dilekçeyi mahkeme heyetine sundu. Kozağaçlı, uyuşmazlık mahkemesinin bazı kararlarından örnekler gösterdi.
Sanıkların operasyonel değil, istihbaratla görevli olduğunu söyleyen müdahil avukat Selçuk Kozağaçlı, bu durumda da bunun askeri suç olmadığını savundu. Avukat Kozağaçlı ayrıca Şemdinli Davası’nın kamuoyu tarafından izlenen bir dava olduğunu belirterek, “İddianameyi hazırlayan Savcı Ferhat Sarıkaya ihraç edildi. Heyeti ise tenzili rütbe ile başka illere tayin edildi. Şemdinli davası sürecinde Seferi Yılmaz tutuklu kaldı. Müdahil avukatlar hakkında da soruşturma açıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, olay tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanıydı. Bu davayla ilgili ‘Bu sanıkları tanırım, iyi çocuklardır’ demişti. Daha sonra da ‘Sanıkların tutuklandığı bu dava, hukuk skandalıdır’ diye konuşmuştu. Mahkememizin bağımsızlığı konusunda şüphemiz yoktur. Ancak üyeler Genelkurmaya bağlı kişilerdir. Hiyerarşik açıdan bakıldığında bu durum, mahkemenin bağımsız ve tarafsızlığa olan güveni konusunda endişe yaratmaktadır. Bu nedenle mahkemenin tarafsız ve bağımsız olmayacağı düşüncesindeyiz” dedi.
Mahkeme Başkanı Hakim Yarbay Yücel Savrul, daha sonra sanıklara söz verdi. 3 sanık da müdahil avukatların talebine katılmadığını söyledi.
DURUŞMAYA ARA VERİLDİ
Sanık avukatları ise askeri mahkemenin bu konuda yetkili olduğunu savundu ve bağımsızlığından da şüphe edilemeyeceğini söyleyerek müdahil avukatlarının talebinin reddedilmesini istedi. Askeri Savcı da mütalaasında müdahil avukatlarının talebinin reddedilerek mahkemenin bu konuda yetkili olduğunu belirtti.
Askeri Mahkeme konuyla ilgili kararı vermek üzere duruşmayı saat 13.00’e erteledi. Duruşmayı 11 basın mensubu izledi. Gazetecilere herhangi bir kısıtlama getirilmedi.
MÜDAHİL AVUKATLAR SALONU TERKETTİ
Müdahil avukatların, davanın uyuşmazlık mahkemesine gönderilmesi ve askeri mahkemenin görevsizlik kararı vermesi yönündeki talepleri, duruşmanın öğleden sonraki bölümünde oy birliği ile reddedilmesi üzerine 9 avukat duruşma salonunu terketti.
Çıkışta duruşmayı terkeden müdahil avukatlar adına Van Barosu Başkanı da olan avukat Ayhan Çabuk, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Avukat Çabuk, “Şemdinli davasının ilk duruşmasında meydana gelen gelişmelerden dolayı duruşmayı terk ediyoruz. Mahkeme kendisini görevli kabul ederek, bizleri asla içinde olmayacağımız hukukla ve gerçek dışı bir alana çağırmaktadır. Bizler bu alanın figüranları olmayı reddediyoruz” diye konuştu. Müdahil avukatlar davayı bırakmayacaklarını da söyledi.
10 SAYFALIK DİLEKÇE VERMİŞLERDİ
Müdahil avukatlar duruşmanın sabahki bölümünde, davaya bakacak mahkemenin belirlenmesi için uyuşmazlık mahkemesine gidiymesi tabeliyle 10 sayfalık bir dilekçeyi mahkeme heyetine sunmuştu.
Müdahil avukatlar ayrıca yaptıkları savunmada ise Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın olay tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanı olduğunu hatırlatarak, “Bu davayla ilgili ‘Bu sanıkları tanırım, iyi çocuklardır’ demişti. Daha sonra da ‘Sanıkların tutuklandığı bu dava, hukuk skandalıdır’ diye konuşmuştu. Mahkememizin bağımsızlığı konusunda şüphemiz yoktur. Ancak üyeler Genelkurmaya bağlı kişilerdir. Hiyerarşik açıdan bakıldığında bu durum, mahkemenin bağımsız ve tarafsızlığa olan güveni konusunda endişe yaratmaktadır. Bu nedenle mahkemenin tarafsız ve bağımsız olmayacağı düşüncesindeyiz” demişdi.
DURUŞMA DEVAM ETTİ
Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görülen Şemdinli davası duruşmasının öğleden sonraki celsesi, talepleri reddedilen müdahil avukatların yarım saat içinde salonu terketmesinden sonra normal olarak devam etti. Öğleden sonra yapılan duruşmada ise sanıklar tahliye edildi.
Ulu Gök Tanriya sükrolsun,en nihayet,yüce ordumuzun,degerli astsubaylari,hürriyetlerine kavustu,adalet yerini buldu.Avrupanin kic yalayicisi,satilmis, soysuz siyasetcilerin oyunu bozuldu TTK