Böyle sapkınlık görülmedi!
Mısır Ulusal Kadınlar Konseyi, ''Ölen eşle cinsel ilişki'' yasasının reddedilmesi için çağrısı yaptı
Böyle sapkınlık görülmedi! El Arabiya’nın bildirdiğine göre, Konsey Başkanı Dr. Mervat el Talavi, Mısır Halk Meclisi Başkanı Dr. Saad el Katatni’ye bir mesaj göndererek, Mısırlı kadınların, özellikle Hüsnü Mübarek’in geçen yıl Şubat ayında iktidarı bırakmasının ardından yaşadığı sıkıntıları iletti.
Talavi’nin mesajının detayları El Ahram gazetesi yazarı Amro Abdul Samea’nın köşesinde yer aldı. Makaleye göre Talavi, 14 yaşına gelen kız çocuklarının evlendirilebilmesine izin veren bir yasa ile erkeklere, eşleriyle ölümünden sonraki altı saat içinde cinsel ilişkiye girebilme hakkı veren yasa tasarısının kabul edilmemesini istedi.
Abdul Samea, makalesinde, “Talavi, mesajında gelecekle ilgili kalkınma planlarında yer alacak, kadınların dışlanması ve konumlarının zayıflatılmasına neden olacak yasaların ülkedeki insani kalkınmaya olumsuz etki yapacağını çünkü kadınların ülke nüfusunun yarısını oluşturduğunu söyledi” diye konuştu.
TEPKİLER ARTIYOR
Bir erkeğin, ölmüş eşiyle ilişkiye girmesi, Faslı bir din adamının Mayıs 2011’de konuyla ilgili açıklamaları üzerine gündeme gelmişti.
Zemzemi Abdul Bari, nikahın ölümden sonra da geçerli olduğunu belirterek, kadınların da aynı hakka sahip olduğunu ifade etmişti. Zemzemi’nin bu sözleri Mısır’da bir yıl sonra meclisin gündemine girdi.
Ülkenin tanınmış gazetecilerinden, televizyon sunucusu Cabir el Karmuti, ON TV’deki programında Abdul Samea’nın makalesine atıfla, “Veda Seksi” yasası olarak bilinen taslağı eleştirdi.
Karmuti, “Bu çok ciddi bir durum. Anayasayı hazırlayacak bir panelin böyle bir yasayı görüşmesi nasıl mümkün olabilir? Abdul Samea, Talavi’nin Katatni’ye gönderdiği mesajı gözleriyle görmüş mü? Bu inanılmaz bir şey. Bir eşe böyle bir hak vermek kabul edilemez. İnsanlar gerçekten böyle mi düşünüyor?” diyerek yasaya tepki gösterdi.
MÜBAREK YASALARI DEĞİŞİYOR
Hürriyet'in aktardığına göre Mısır'da Mübarek döneminde kadın haklarını korumak için çıkarılan yasalar parlamentonun çoğunluğunu oluşturan İslamcıların gündeminde önemli yer tutuyor.
İslamcıların kaldırılmasını talep ettiği yasalar arasında, kadınların kocalarından izin almaksızın boşanabilmelerine hak tanıyan yasa öne çıkıyor.
Parlamentodaki İslamcılar bu yasaların "aileleri yok etmeyi hedeflediğini" iddia ederek kaldırılmalarını istiyor.