Olaylara, kavramlara, tanımlara dar çerçeveden bakarsak kısır tartışmalara düşebiliriz. Ülkü sözcüğünün anlamı TDK'nun Türkçe sözlüğünde konuya ait tanımı aynen şöyle yazıyor: Amaç edinilen, ulaşılmak istenen şey, ideal. Altında da şöyle bir söz var: "Millî birlik duygusunu mütemadiyen ve her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek geliştirmek millî ülkümüzdür." - Atatürk.
Buradan da anlaşılacağı gibi milli ülkü varsa bir de şahsi ülkü var demektir (milli olmayan ülkü). Ülkü kimsenin babasının malı değildir. Türk olsun olmasın herkeste bulunabilecek bir duygudur, düşüncedir.
Ülkücü ile ülkücülük ise Ülkü sözcüğünden türemiş sözcüklerdir. Ülkücü ülküsü olan, ülkü fikrini benimseyip yayan, yaşam tarzına uygulamak isteyen veya uygulayan (milli veya şahsi) gibi bir anlamı var. Hurdacı dediğimizde usumuza ilk olarak ne gelir; hurda alıp satan, yaşamını bu yolla sağlayan vs.
Yukarıdaki kısa açıklamaya göre herkesin bir ülküsü ve herkes ülkücü olabilir. Her Türkçü bir ülkücüdür ama her ülkücü Türkçü değildir.
Biz ülkücü değiliz dediğimizde ülkümüz yok demektir. Oysa en büyük, en çetin, en milli ülkü
Türkçülerdedir.
Özünde bizim olan bazı kavram ve tanımlamaları birileri benimsemiş o zaman bizim olamaz dersek gerçekten bizim olmaktan çıkar ve sadece bir grubun veya teşkilatın olabilir.
Hepimizin bildiği bir örneği vermek istiyorum. Bozkurt tüm Türk milletinin milli bir değeri olmasına rağmen sadece belirli grup veya teşkilatların değeriymiş gibi algılanmaktadır. Ülkü kavramı da aynı. Burada toplumun nasıl algıladığı çok önemli. Toplumun algısını değiştirmek çok kolay bir olay değildir.
Ülkü kavramını kendi elimizle başka bir gruba teslim ettiğimizde sadece o grubu memnun etmekle kalmayız aynı zamanda genel bir kavramı söz uygunsa dar ağacına çıkarmış oluruz.
Başlığın açılışı dar ağacına çıkarılmış ülkü ile ilgili. Elbette bu anlayıştaki ülkücülükle Türkçülük arasında fark vardır; Türk olmayanı Türk, öz be öz Türk olanları inancından dolayı Türk Turan davası dışına itecek kadar.
Siyaset konusuna gelince: Siyaset oy, oy seçmen; seçmen her inançtan ve etnik kökenden olabildiği için siyasetin ve siyasetçinin Türkçülüğü söz konusu olamaz. Fakat Türkçü olan birisinin oy vereceği bir parti olabilir.