Degerli kandaşım Tengri sözcüğü eski Türkçede gökyüzü anlamına gelen bir sözcüktür. Kökeni çok eskilere dayanan bir söz olup Orhun Yazıtlarında da çözümlenen ilk sözcüktür. Tengri Türklerde kişiselleştirilemeyen, karakterize edilemeyen göklerin tini, ruhu tanımına denk düşer. Bütün doğa ve kozmos'un ruh'unu ifade eder iken Gök-yüzü ile sembolize bengü'dür.yani yüce Tin.
Tengri Gök-Tengri inancı din'midir ? Hayır.Din olması için yalvaç ,kitap gerekmektedir.Türk'lerde yalvaç olmadıgı için Tengri tarafından teblik edilecek kitap'ta yoktur.Gök-tengri doğa ve insan senkronizesidir.Gök-Tengri inanç felsefesinin ana hatları animizim , şamanizim ,totanizim oluşturur.
Tengrici ibadeti ilk olarak gönüllüdür, doğaçlamadır ve kişiye bağlıdır. Yürekten gelen coşku, heyecan durumlarında kişi dilediği gibi kendini ifade edebilir. İbadetlerin Türk dilinde yapılması şarttır. Anlamadığın şekilde Tengri ile ve doğa ruhları ile irtibata geçmek mümkün değildir. Her bir sözün, beyninde bir karşılığı ve bir ruhu olmak zorundadır. İbadetler için özel olarak bir mekan gerekli değildir. En büyük ibadet can vermektir. Cansıza can vermek doğayı yeşillendirmek, ırmakları temiz tutmak, insanlara ve bütün canlılara kast etmemek, onların içinde bulunan Tengri gücüne saygı duymak ve bu onurdan kimseyi mahrum etmemek, ağaçlar dikmek, sokak hayvanlarını beslemek, yetim ve öksüz çocukları büyütmek, güneşi ve doğayı selamlamak, Garez atmamak, kısacası dogru olmak Tengri’ye doğaçlama algış etmektir..
Orta-dogu'dan dogma insan idrak-ı içinde bulunan ensest , putperest kültürler-i sorgulayıp !Öz benligini bulup Tengri'ye döndügün için , Gök-Tengri'ye Algış olsun.Türk Türkleştikçe kuvvetlenir..
Tengri Biz Menen