Sabiiler inancı Eski Babil geleneksel inancına dayanır, İran'ı kültürlerinden doğmuştur.Sabiiliğin temel inanç ve ibadetlerinde ışık ve ateş kutsaldır. Filistin-Ürdün bölgesinde Heretik Yahudi bir mezhep olarak ortaya çıktığı tezi doğruya en yakın olanıdır.Kutsal Aramice metinleri yazılsada Peygamberleri yoktur.Hrıstiyanlık inancının temel inanç kültürünü oldugu düşünülmektedir .
Ibn Hazm ise, “El Fasl” adlı eserinde Sabii’leri şöyle anlatıyor: “Yedi yıldıza ve 12 burca saygı göstermek gerektiğini söylerler ve bunların suretlerini (resimlerini, heykellerini) tapınaklarında bulundururlar.. Ramazan ayında da oruç tutarlar. Namazlarında, Kabe’ye, El Beyt’ül Haram’a dönerler. Mekke’ye ve Kabe’ye saygı gösterirler.
Bilindiği gibi, Kabe bir Güneş tapınağı olarak yapılıp kullanılmıştı. 956 yılında ölen ünlü Islam hadisçisi Mes’udi “Mürucu’z Zehep” adlı eserinde, 7 yıldız adına yapılan, Dünya’nın en büyük tapınaklarını sayarken, Kabe’nin de adını anar: “El Beyt’ül Haram (Kabe), geçen çağlar boyu hep saygı görmüştür, çünkü o Zühal (Satürn) Evi’dir.” Ne var ki, yine Mes’udi’nin verdiği bilgiye göre, Güneş tapınakları dörtgen olduğuna göre, Kabe de Zühal yıldızı için değil, Güneş için yapılan bir tapınaktır.
Sabilerin inanç retüel ve kültürleri.
Sabilik'te namaz abdestiyle, boy abdestiyle taharet vardır.
Sabiilikte üçü farz altı vakit namaz vardır.
Sabilikte namazlar, cenaze namazının dışında, rükûlu, secdelidir, rekâtlar vardır.
Sabilikte namazlardan cenaze namazı, dua sayıldığı için rükûsuz ve secdesizdir.
Sahabilik'te oruç vardır.
Sahabilikte farz oruçlar bir aydır. Bu ay da kimi zaman 29,kimi zaman 30 gün çeker.
Sabiliikte "fıtr bayramı" adı verilen " bayramı" vardır.
Sabilikte kurban vardır.
Sabilikte hac vardır.
Sabilikte Kâbe, Tanrının evidir ve kutsaldır.
Sabilikte ibadet için tapınaklar vardır..
İslam da, Tıpkı Güneş ve Ay Kültlerinde(Sabiilikte) Olduğu Gibi Güneşe, Aya Ayarlı
Dikkat edilmeli: Güneş bir yere geldiğinde bir namaz, bir başka yere geldiğinde bir başka namaz, doğması yaklaştığında bir namaz, battığında bir başka namaz kılınır. Oruç da, güneş ışınları yokken (tanyeri ağarmadan önce) tutulur, güneş batınca bozulur. Yine oruç, hadisteki buyruğa göre,"Ay görülünce(ramazanın başında) başlar, ay görülünce (izleyen ayın başında) bitirilir (bayram edilir).". Ay 29 çekerse ramazan orucu 29, ay 30 çekerse ramazan orucu 30 gün olarak tutulur.
Güneş ve ay kültlerinde (Sabiilikte) de bu ibadetler böyledir, güneşe ve aya göre düzenlenmiştir. Bu da, İslam’daki ibadetlerin nereden kaynaklandığını çok açık biçimde ortaya koyan kanıtlardandır.
Kur'an'da, İbrahim Peygamber'in de Yıldıza, Aya ve Güneşe 'Tanrım' dediği Belirtilir
En'am Suresi 76, 77 ve 78. ayetlerine göre, İbrahim, yıldızı görür, yıldıza; ayı görür, aya; güneşi görür, güneşe "Tanrım" der. Bu gök cisimlerinden güneşi daha büyük ve daha parlak görünce,"Tanrım budur işte, bu daha büyüktür." diye konuşur. Ne var ki Tanrı dedikleri yerlerinde kalmayıp batınca, bunlara Tanrı demekten vazgeçer. Önce yıldızdan, sonra aydan, sonra da güneşten vazgeçer İbrahim. Artık bunları Tanrı saymaz ve asıl Tanrıya döner.Kuran- Kerimin iddiasıdır
Türk Müslüman kandaşlarımın Tanrı ( yüce Ruh) 'ha baglılık , sadakat için tuttugunu Oruç Güneş'e Tapmaktan başka birşey degildir.
Tengri Biz Menen