TANRI TÜRKÜ KORUSUN.......UNESCO'nun Uluslararası Jeoloji Korelasyon Toplantısı için Moğolistan'a giden İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celál Şengör, Türk tarihinin ilk yazılı kaynağı olan Orhun Anıtları'nı da ziyaret etti. Ancak Bilge Kağan, Kültigin ve Tonyukuk anıtlarının korumasız ve kendi kaderine terk hali karşısında şaşırıp kaldı. RESTORASYONU RASTGELE YAPILIYOROrhun Anıtları'nın, aralarında Türklerin de bulunduğu bir ekip tarafından elden geçirildiğini belirten Prof. Şengör, "Bu elden geçirme o kadar rastgele, o kadar restorasyondan anlamayan ekipler tarafından yapılıyor ki, anıtlar müthiş zarar görmüş ve görmeye de devam ediyor. Bilge Kağan Anıtı'nı yerinden kaldırıp bir binanın içine koymuşlar. Kültigin Anıtı'nın Doğu Yüzü artık doğuya bakmıyor. Anıtlarla ilgilenen kimse yok. İsteyen istediğini götürebilir" dedi. Türk tarihi ve Türk kültürü açısından bu kadar önemli olan Orhun Anıtları'nın bu kadar korumasız bir durumda bulunmasının çok can sıkıcı olduğunu ifade eden Prof. Şengör, buna rağmen anıtları görmenin heyecan verdiğini söyledi. BÖYLE KORUMASIZ BİR YER GÖRMEDİKKendilerinin de Karakurum'da çadırlarda kaldıklarını hatırlatan Prof. Şengör, Orhun Anıtları'ndaki çalışmaların kesinlikle profesyonel olmadığını belirterek, "Bu kadar önemli eserleri barındıran arkeolojik kazı alanına kimselerin girememesi gerekir. Ben bu kadar yer dolaştım ama bu kadar korumasız tarihi eser görmedim. Üstelik bunlar bizim tarihimizin en önemli kaynağı" dedi.İşte ilk alfabemizdeki yazılışıAsım Şengör, Prof. Talat Tekin'in kitabı yardımıyla okuduğu Kültigin Kitabesi'nin üzerindeki Türk kelimesini gösteriyor. Bölgedeki panoya bakılırsa, Orhun Anıtları'nın bakımı ve korunması, Türk ve Moğol hükümetleri arasında imzalanan protokol gereği bu iki ülkeye ait. Ama fiili durum hiç de öyle değil. İsteyen anıtların yanına kadar gidebiliyor, dokunabiliyor, hatta hatıra niyetine bir parça alabiliyor. Oysa, dünyanın hiçbir yerinde bu tür anıtlara bir metreden fazla yaklaşmak mümkün değil.Taş alan götürüyorProf. Celál Şengör'ün çektiği fotoğrafta ekibi Kültigin Anıtı'nın yanında. Anıt, hiçbir koruma şeridi olmadan ortalıkta duruyor. 12 asırlık anıtlara isteyen istediği şekilde dokunabiliyor. Prof. Şengör'e göre, anıtın etrafındaki taşlardan herhangi birini alıp gitmek hiç de zor değil. Üstelik alan da gidiyormuş. Hediye diye. Ve üstelik, "Dur hemşerim, ne yapıyorsun" diyebilecek herhangi bir kimse de yokProf. Celal Şengör, Ötüken'le ilgili de şunları anlattı: "Karakurum'a gelmişiz. Cengiz Han'ın başkenti. Bildiğiniz gibi, anıtlarda uzun uzun Türklerin yaşadığı Ötüken anlatılır. Bazı aklıevveller de Ötüken'in hayali bir ülke olduğunu, gerçekte böyle bir yerin bulunmadığını söylerler. Halbuki, anıtların orada durup kafanızı kaldırdığınız zaman Ötüken'i görüyorsunuz. Orhun Nehri de zaten hemen Ötüken'in kenarından akıyor. Anıtlarda, Orhun'la Selenga'nın arasında olduğu yazılıdır Ötüken'in. Hakikaten de öyle, Orhun'la Selenga'nın arasında apaçık görülüyor Ötüken. Ötüken'in bulunduğu yerle Karakurum birbirine o kadar benziyor ki. Anlaşılan Cengiz Han kendi başkentini Göktürk başkentinin üzerine yapmış." Cengiz Han'a torpilSovyetler yıkıldıktan sonra Moğolistan hükümeti Karakurum'un girişine Orta Asya imparatorluklarını gösteren dev bir anıt yapmış. Anıtın üç tarafında üç büyük imparatorluğunu haritası var. Hun İmparatorluğu, Cengiz Han İmparatorluğu ve Göktürk İmparatorluğu. Üç haritanın ortasında ise Şaman inançlarını yansıtan ve rüzgárgülünü andıran büyük bir figür yer alıyor. Anıtın içindeki Cengiz Han heykeli bakımlı ve pırıl pırıl. Moğolistan, Cengiz Han heykeline gösterdiği özeni Orhun Anıtları'ndan esirgemiş.HANİ ÖZÜMÜZDE BİR ATASÖZÜ VARDIR "CİĞERİM YANIYOR" DİYE...İŞTE BU HABERİ OKUYUNCA BENİM CİĞERİM CAYIR CAYIR YANDI..TÜM KANDAŞLARIMDAN BU KONUYLA İLGİLİ BİR HAREKETE GEÇMELERİNİ TALEP EDİYORUM..AŞAĞIDA BİR TAKIM MAİL ADRESLERİ VERİYORUM İLK OLARAK HERKESİN BU ADRESLERE KINAMA MAİLLERİ ÇEKMESİNİ,BUNU FAKSLARLARDA DESTEKLEMELERİNİ İSTİYORUM.YETKİLİLERİ HAREKETE GEÇİRECEK HER TÜRLÜ FİKİRİ BURADA BELİRTELİM.E-posta:
[email protected][email protected][email protected][email protected] [email protected][email protected]meclisteki tüm siyasilerin mail adresleri:
http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/mv_e_posta_sd.uye_e_postaFaks:
(+90 312) 311 14 31-312 43 59
(+90 312) 212 02 55
(+90 312) 212 85 95
(+90 312) 311 82 48
E F E