1 . Günes 2.Ay 3.Yer 4. Utarid 5. Yorge 6.Berk 7.Erendiz 8.Satir 9. Turan 10.Orgün 11.ErenOrta Asya
Orta Asya Türk tarihi MÖ 8000?lerin öncesine kadar götürülmektedir. Demir devrinden sonra iklim koşullarının bozulması nedeni ile güneye göç edilmiştir (atın evcilleştirilmiş olması ve göçde ihtiyaç duyulması sonucu MÖ 2800 yllarnda araba icat edilmiştir).
Türklerde evren bir kubbe olarak düşünülüyordu. Bu kubbe altın veya demir bir kazık çevresinde muntazam hızla dönüyordu. (dönenin Yer degil evren oldugu düşünülmekteydi) Burçlar tasıdıgı düşünülen ekliptik çark ise buna dik olarak dönmekte idi. Kutup yıldızının tam altnda Hakanın oturdugu şehir vardır (bu şehrin plan, göksel düzeni yansıtır; nasıl gök, kutup yıldız çevresinde dönüyorsa toplumdaki işler de hükümdarın çevresinde döner).
Göktürkler 12 hayvanı (belki burçlarla ilgili olabilir) Türk takviminde kullanmışlardr. Bunlar sıçan, öküz, kaplan, tavşan, ejder, yılan, at, koyun, maymun, tavuk, köpek ve domuzdur. 12 yıl süren her devrede, hayvanlar ait olduklar yılların özelliklerini de belirliyordu.
Bir gün; her birine "çag" denilen 12 eşit kısma, her bir çag da 2 saate karsılık geliyordu. Gün içindeki her bir çag yine 12 hayvann ismi ile anılmakta idi. Gün; gece yarısı, yıl ise ilkbahar mevsimi ile başlarda. 60 günlük 6 haftaya ayrlmış olan bir yl 4 mevsimden oluşuyordu. Kam davullarında yapılmış simgelerde de belli oluyor.
Dogu Türkistan'da yaplan kazılar sonucu (MS 8. yy.a ait), yıllık takvimleri anlatan binlerce kitap bulunmuştur. Tahtadan oyulmuş¸ harfler ve klişelerle (Uygurca) basılan bu eserler daha o dönemlerde matbaa basım tekniginin kullanlmış oldugunu göstermektedir.
1 yl = 4 mevsim = 6 hafta (12 yllk devirlerle, hayvan adları)
1 hafta = 60 gün (1 yl = 6 x 60 = 360 gün)
1 gün = 12 çag (12 hayvan adı)
1 çag = 2 saat
BURÇLAR Cickan /Sıçan
Cılan /Yılan
Uy / Inek
Yunt / At
Bar /Kaplan
Koy /Koyun
Koyun /Tavsan Mecin / Maymun
Uluu /Geyik
Takaa / Tavuk
Iyt / Kurt Kakay/Y.Domuz