Kazakistan, Kiril alfabesini bırakıp Latin harflerini kullanmakta kararlı. En az 300 milyon dolara mal olması beklenen harf devrimi, Rusyanın tepkisini çekeceğe benziyor. Batılı yorumculara göre, Kazakistan alfabe değişikliğiyle Rusyanın gölgesinden bir adım daha çıkmayı amaçlıyor.
Kazakistanda yönetim, Latin alfabesine geçmek için düğmeye bastı. Hükümete göre Kiril alfabesini bırakıp Latin harflerine geçmek 12 ile 15 yıl sürecek.
Bu konuda resmi kurumlarda pilot çalışmalar başladı ve Kazakistan Resmi Haber Ajansı internet sayfasında hem Kiril hem de Latin alfabesini kullanıyor.
Yeni neslin büyük bölümünün Batı dillerini öğreten okullarda okuyor olması da harf değişikliğinin çok zor olmayacağının göstergesi.
Harf devriminin en az 300 milyon dolara mal olması bekleniyor. Türkmenistan, Azerbaycan ve Özbekistan bağımsızlıklarını kazandıktan sonra Latin alfabesine geçmekte gecikmedi.
Kazakistanın geri kalmasında Rusya ile siyasi ve ekonomik bağlar etkili oldu. Kazak hükümeti ayrıca, ekonominin motoru Rus azınlığı yabancılaştırmak istemedi.
Kazak yetkililere göre, alfabe değişikliğindeki amaç Kazak kimliğini güçlendirmek. Ancak Batılı gözlemcilere göre bu değişikliğin siyasi mesajları da var.
Kazakistan zengin yeraltı kaynaklarına sahip olması Batının ilgisini çekiyor.
Alfabe değişikliği, Kazakistanın Rusyanın güdümünden biraz daha çıkması anlamına gelecek. Astananın Batı ile iletişimi kolaylaşacak, sağlamlaşacak
CNNTURK