Gönderen Konu: Türk dünyasinin ortak iradesi Türkce olacak  (Okunma sayısı 3321 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı motun yabgu

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 1566
 :turan:

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamentolararası Konsey 1.Toplantısı, Antalya’da başladı. Toplantıya, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil ile Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycan parlamentolarının temsilcileri katılıyor.


Türkçe seferberliği
TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, “Bu toplantı, Türk dili konuşan ülkeler arasında işbirliğini çeşitlendirmek, daha ileri götürmek için ortak irade ortaya konması amacını taşıyor” dedi


Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamentolararası Konsey 1. Toplantısı, Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Rixos Premium Otel’de başladı. Toplantıya, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Kazakistan Senato Başkanvekili Mukhambet Kopeyev, Kırgızistan Meclis Başkanvekili Kurbanichbek Isabekov ve Azerbaycan Meclis Başkanvekili Ziyafet Esgerov katıldı. Toplantıda konuşan TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Pakdil, “Bu toplantı Türk dili konuşan ülkeler arasında işbirliğini çeşitlendirmek, daha da ileri götürmek için ortak irade ortaya konması amacını taşıyor” dedi. Türk dili konuşan ülkeler arasında köklü dil, tarih, kültür ve inanç birliği ile ekonomik anlaşmalar bulunduğunu ifade eden Pakdil, hedeflerinin bu ilişkilerin parlamento düzeyinde de güçlendirilmesini olduğunu söyledi.

Işık tutacak
Pakdil, Türk dili konuşan ülkeler arasındaki devlet başkanları zirvelerinde, özellikle eski Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev ile Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in ısrarlarıyla parlamentolararası işbirliği konusunun gündeme geldiğini belirtti. Toplantıda çalışma heyetleri oluşturulduğunu, heyetlerin çalışmalarının müzakerelere esas teşkil edeceğini bildiren Pakdil, parlamento başkan vekillerinin yeniden toplanarak heyetlerin çalışmalarını değerlendireceklerini ifade etti. Pakdil, “Umut ediyorum ki bu çalışma ilkelerimiz arasındaki parlamento çalışmalarına büyük bir ışık tutacaktır” dedi.
Pakdil, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, dünkü toplantının meclis başkanları toplantısı için ön çalışma teşkil ettiğini belirterek, “Türkiye burada inisiyatif aldı. Toplantıya bizim dışımızda 3 ülke katıldı. Türkmen kardeşlerimiz de katılacaktı ama son anda zannediyorum elde olmayan bir problem çıktı. Bu bir başlangıçtır” diye konuştu.  Türk dili konuşan ülkelerin devlet başkanlarının da parlamentolar arası işbirliğinde ısrarlı olduklarını vurgulayan Pakdil, devlet başkanları zirvesinden önce parlamento başkanları seviyesinde bir toplantı olacağını ve bunun da büyük ihtimalle Ankara’da düzenleneceğini kaydetti. Nevzat Pakdil, Türk dili konuşan toplam 6 ülke olduğunu, bunların 4’ünün toplantıya katıldığını kaydetti.

Azerbaycan Meclis Başkanvekili Ziyafet Esgerov, toplantıda gazetecilere Ermenistan seçimini değerlendirdi.


Esgerov: Sarkisyan Koçaryan’ın takımından
Azerbaycan Meclis Başkanvekili Ziyafet Esgerov da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Haydar Aliyev böyle bir kurum yaratılmasını çok istemiştir. Şükürler olsun Allah’a ki bu kurum artık yaratılacaktır. Biz meclis başkanları için hazırlık yapıyoruz” dedi. Ermenistan’da yapılan cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili soru üzerine Esgerov, seçimi kazanan Serj Sarkisyan’ın da “Robert Koçaryan’ın takımından” olduğunu söyledi.

Kimsenin toprağında gözümüz yok
Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ sorununun barış yoluyla çözümü için çalıştığını belirten Esgerov, “Ermenistan da anlamalıdır ki sulh olmalıdır. Başka ülkenin toprağını işgal etmek olmaz. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yoktur. Biz de kimsenin bizim toprağımızı işgal etmesine izin vermeyiz” diye konuştu.

22/02/2008  01:03    
ÜZE TENGRI TEMÜR CIDA OKLAR BIRLE BIR BULUT

  BASBUGUMUZ TANRIKUTTUR TANRIKUTTUR

                       TANRIKUT.

ilteris9

  • Ziyaretçi
Ynt: Türk dünyasinin ortak iradesi Türkce olacak
« Yanıtla #1 : 24 Şubat 2008 »
O zaman işe şu Rus soyadı eklerini atmakla başlasınlar.