Transistör aralığını 32nm'den 22nm'ye düşüren, ve çıkıntılı (üç boyutlu) mimari kullanılan yeni Ivy Bridge işlemciler resmen duyuruldu.
İşlemci üreticisi Intel, Ivy Bridge kod adını verdiği yeni nesil işlemci çalışmalarını duyurdu. Yeni işlemci mimarisinde transistörler 22 nanometre aralıkla diziliyor, daha az enerji tüketen Tri-Gate ’3D’ transistör kullanılıyor.
Silikon yongalara daha az yer kaplayan, daha çok sayıda ve daha hızlı transistör yerleştirme yolunda önemli bir adım sayılan 22nm işlemci teknojolisi, AMD ve IBM’in de rakip çalışmaları devreye girdikten sonra hızla mevcut 32nm’lik işlemcilerin yerini alacak.
1 nanometre, 1 metrenin milyarda biri bir uzunluğu ifade ediyor. İnsan saç teli yaklaşık 60 bin nanometre genişliğinde. Günümüzdeki en gelişmiş mikro işlemciler ise 32 nanometre aralıklı. Bir sonraki adımın 22 nanometre olduğu biliniyor, fakat bugüne kadar nasıl bir tasarım ve mimari ile buna ulaşılacağı tüm işlemci üreticileri tarafından gizli tutuluyordu.
Bu yıl sonunda ticari amaçlı üretime başlanması beklenen Ivy Bridge kod adlı işlemci serisi, bugüne kadarki işlemcilerden farklı olarak Tri-Gate 3D olarak adlandırılan, üç boyutlu, yani çıkıntılı yongalardan oluşacak. Düz yüzeye göre, bu tasarımda daha fazla iletken olacak.
Artan iletkenlik de daha az enerji tüketimi sağlayacak. Böylece aynı pil ömrüyle daha uzun çalışma, veya aynı süre zarfında daha işlemci-yoğun, hızlı hesaplamalar yapılabilecek. Masaüstüne olduğu kadar taşınabilir cihazlara da önemli kazanım getirebilecek bu işlemci mimarisi dünya pazarında yüzde 80 paya sahip olan Intel’in konumunu daha da güçlendirebilir.
AMD PEK YAKINDA
Yüzde 19 pazar payıyla takip eden AMD aslında 2008′de 22 nm işlemci mimarisi üzerinde çalıştığını ilk açıklayan şirket olmuştu. AMD’nin de benzer yükseltili bir bitişi olan platformlu tasarım yaptığı tahmin ediliyor Ancak firma henüz ticari bir üretim takvimi açıklamadı.
Intel’in kurucularından Gordon Moore 1965′te her 2 yılda bir işlemci üzerindeki çip yoğunluğunun iki katına çıkarılabileceğini öngörmüş, bu öngörü Moore Yasası olarak literatüre yerleşmişti. 80′lerden itibaren, artık fiziki sınırlara yaklaşıldığı yorumları sıkça yapılsa da hala gidilecek yol olduğunu kabul eden mühendislerin 22 nanometreden sonraki adımı 14, ardından 11 nanometre olacak.
ntvmsnbc