Gönderen Konu: Kütahya'nın Simav İlçesinde Deprem: 2 ölü, 85 yaralı  (Okunma sayısı 3751 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İL TEGİN

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 171
 Dün Kütahya'nın Simav ilçesind emeydana gelen depremde 2 vatandaşımız hayatını kaybetti, 85'i de yaralandı. Vefat eden vatandaşlarımıza ve yakınlarına başsağlığı, yaralanan kardeşlerimize de acil şifalar dilerim. İnşallah başka artçı şoklar gelmez ve can-mal kaybı yaşanmaz.

 Simavlı Vatandaşlarımıza büyük geçmiş olsun.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25214894/

Kütahya'da 5.9 şiddetinde deprem
Merkez üssü Kütahya-Simav olan ve pekçok ilde hissedilen deprem büyük bir yıkıma neden olmazken, Çevre Bakanı 2 kişi öldüğünü açıkladı.

ntvmsnbc ve Ajanslar
Güncelleme: 07:32 TSİ 20 Mayıs. 2011 Cuma

Kütahya'da saat 23.15'te 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Kandilli Rasathanesi'nin merkez üssünü Simav olarak duyurduğu deprem İstanbul, Ankara, Çanakkale, Bursa, Balıkesir, Yalova, Afyonkarahisar, Eskişehir, Uşak, İzmir, Manisa ve Edirne'de de hissedildi.

NTV yayınına katılan Çevre Bakanı Veysel Eroğlu depremde 2 kişinin öldüğünü, 1'i ağır, 79 kişinin yaralandığını açıkladı. Ancak daha sonra yaralı sayısının 85'e çıktığı belirtildi.

Eroğlu yaşananlarla ilgili şunları söyledi; "Ülkemiz deprem kuşağında, depremle yaşamayı öğrenmek lazım. Bir de sağlam bina yapmak şart. Buradaki binalarda sorunlar yaşanmış. Daha sağlam binalar yapılmalı.

'79 YARALIMIZ VAR'
Son tablo’da 2 ölü var. Birisi 18 yaşında Simav’da bir genç, üzerine kiriş düşmüş ve malesef vefat etmiş. Bir de Hisarcık’ta 63 yaşında bir vatandaşımız yeni kalp ameliyatı geçirmiş. O sanırız kalp krizinden öldü. Bir tane ağır yaralımız var. 79 tane de değişik çeşitlerde yaralımız var.

Bütün ekiplerimiz köylerdeler ve bir ölüm haberi gelmedi. Hasarlı binalar mevcut. Ancak oralardan ölüm haberi gelmedi.

'KURTARMA EKİPLERİ BURADA'
Dün gece, Sayın Başbakanımızın ve Afet İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcımız Cemil Çiçek’in de talimatlarıyla burda bütün arama kurtarma ekipleri çalışıyor. 103 personel, 22 özel araç ve 3 arama köpeği burada.

Kızılay hemen intikal etti. 4 kişilik 4000 çadır, büyük çadırlar ve battaniyeler geldi. Vatandaşlar kalmak isterse çadırda, istemezse ve evi sağlamsa evinde kalabilir. Seyyar mutfaklar kuruldu, vatandaşlara hizmet veriyorlar.

'SİYANÜR HAVUZUNDA SORUN YOK'
Eti Gümüş’ün siyanür havuzları ile deprem üssü arasında mesafe var. Ayrıca biz daha önce önlemler almıştık, bu havuzlardaki ara perde yıkılmıştı. Havuz içinde bir sorundu ve olay günü tedbirleri almıştık. 24 saat kontrol eden ekipler de var. Deprem sonrası bir risk olmadığı bize ifade edildi.

BAZI BİNALARDA HASAR VAR
Deprem nedeniyle Simav ilçe merkezindeki binaların camlarının kırıldığı, bazı evlerin duvarlarında hasar oluştuğu, ilçedeki iki caminin minaresinin yıkıldığı öğrenildi.

Depremin ardından Simav'da elektrikler kesilirken, panik içinde evlerinden dışarı çıkan vatandaşlar, belediye araçlarıyla Simav Spor Salonu ve futbol sahasında toplanıyor. Bazı vatandaşlar da Hükümet Konağı önünde bekliyor.

ARTÇILAR
Deprem sonrası 50'yi aşan artçının yaşandığı Simav'da telefonlar çalışmazken, elektrikler de kesik durumda.

Konuyla ilgili konuşabn Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdür Yardımcısı Kıvanç Kekovalı da, "Bu büyüklükteki bir depremin ardından artçıların olması son derece normal. Artçı depremler bir süre kendisini hissettirecektir. Çünkü 5.9 ciddi bir büyüklük. Gelişmeleri takip ediyoruz. Vatandaşlarımız artçı depremlere hazırlıklı olmalılar'' diye konuştu.

YARDIMLAR
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Afyon, Bursa, İstanbul ve İzmir'den arama kurtarma ekiplerini deprem üssü olan Kütahya'nın Simav ilçesine gönderdi.

Türk Kızılayı, Afet Yönetimi Müdürlüğü yetkilileri, bölgeye en kısa zamanda ekipler gönderileceğini açıklarken, AKUT Genel Sekreteri Saydun Gökşin de, Eskişehir'deki ekiplerinin Simav'a gittiğini söyledi.

Çevrimdışı İL TEGİN

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 171
http://www.beyazgazete.com/video/2011/05/20/baska-depremi-tetikler-mi.html


Simav'da yeni deprem riski var mı?
Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem, Türkiye'de paniğe yol açtı. Simav'daki bu deprem, başka bir büyük depremi tetikler mi? Simav'da yeni deprem riski var mı? İşte Deprem Uzmanı Prof. Haluk Eyidoğan'ın yanıtı.
NTV'nin haber kuşağında soruları yanıtlayan Deprem Uzmanı Prof. Haluk Eyidoğan, Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.

"Kütahya Simav'da yeni deprem riski var mı ve evleri hasar görmemiş olanların geceyi dışarıda geçirmesine gerek var mı" sorusuna Eyidoğan, "Elimizdeki bilgi ve bulgulara göre, bu depremden ilk olan 5.9'den daha büyük bir deprem için bir şey söyleyemeyiz. Ancak bunu ana şok kabul ederek, artçı depremlerin izlenmesi gerekiyor. Sanıyorum Kandilli de bunu yapıyor" diye cevap verdi.

"Özellikle Ege bölgesinde büyük depremlerden ya da orta depremlerden sonra artçı depremlerin, çok sayıda olduğunu biliyoruz ve yaygın şekilde çok sayıda artçı deprem olur" diye konuşan Eyidoğan şöyle devam etti:

"Bu bölgede de görüyoruz, son 12 saatte 4'den büyük 8 ya da 9 deprem oldu. O nedenle artçı depremlerin bir müddet daha süreceğini kabul edersek, bölgede özellikle hasarlı yapılara girilmemesi, bakanlığın ya da yerel yönetimlerin hasar tespiti sonuçlarının hızla tamamlanması ve bu hasar tespitlerine göre, binaların içine girilebilir ya da girilemez sınıflamasının yapılması lazım. Gözle görülür hasar almış yapılardan da bir müdde uzak durmakta yarar var. Artçı şokların her ne kadar sayısı önümüzdeki günlerde giderek azalacaksa da, hala 4 - 4.5 büyüklüğünde artçı deprem olma olasılığı yüksek."

"TÜRKİYE'DE DEPREM TEHLİKESİ HER ZAMAN VAR"

"Bağımsız bir deprem olasılığı var mı? sorusuna da Eyidoğan, "Bölge 1.derece deprem bölgesidir. Her zaman bu büyüklükte depremler olabilir. Ama bu depremin bir başka büyük depremi tetikleyeceği konusu tamamen spekülasyondur. Bu konuda bilimsel bir taratışma ortamı yaratmak şu anda mümkün değil. Ancak kandilli artçı deprem dağılımlarını izliyor" yanıtını verdi.

Büyük depremi tetikleme konusundaki spekülasyonların çok ciddiye alınmaması gerektiğini vurgulayan Eyidoğan, Türkiye'nin geneli için her zaman deprem tehlikesi olduğunu söyledi. Türkiye genelinde son 11 yılda 6.5'dan daha büyük bir deprem olmadığına işaret eden Eyidoğan, "Dolayısıyla olaya böyle baktığımız zaman, Kütahya çevresindeki büyük deprem tehlikesi neyse, diğer Türkiye'nin 1. derece deprem bölgelerinde de deprem tehlikesi aynıdır. O nedenle şu an da üzerinde yoğunlaşmamız gereken konulardan bir tanesi, bir an önce hasar tespitlerini yapmak, halkı bilgilendirmek, halka nerede duracağını, depremde ne yapacağı konusunda bilgilendirmek ve paniğe sürekleyecek spekülasyonlardan da uzak durmak" önerilerinde bulundu.