TBMM yerleşkesindeki Muhafız ve Tören Taburu, dün düzenlenen törenle Meclise veda etti.
BMM Başkanlığı İdari Teşkilat Kanunu’nun yürürlüğe girmesi dolayısıyla Mecliste’ki görevi sona eren tabur için TBMM Başkanı Çiçek, Meclis bürokratları ve taburda görevli askerlerin katılımıyla tören düzenlendi. Çiçek, askerleri selamladı, ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Taburun tarihçesinin okunmasının ardından konuşan Çiçek, törenin nedenini, “TBMM’nin kuruluşundan bugüne kadar önemli görevler üstlenen TBMM Muhafız Taburunun, yaptığı hizmetlere şükranlarını sunmak” olduğunu söyledi. Kurumların, ihtiyaçlardan doğduğuna, ihtiyaçların da zamanın şartlarına ve eldeki imkanlara göre giderildiğine işaret eden Çiçek, Tabur Komutanlığı’nın 91 yıl önce kurulurken bir ihtiyaca karşılık geldiğini anlattı. Çiçek, taburun, TBMM’nin güvenlik ihtiyacına cevap vermek üzere oluşturulduğunu anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Erzurum ve Sivas kongrelerini ikmal edip 27 Aralık 1919’da Ankara’ya geldiğinde, Anadolu’da güvenlik sorunu had safhadaydı. 1920’li yıllarda Ankara’nın nüfusu, Ulus’ta bulunan 19 Mayıs Stadına sığacak kadar küçüktü. Ülkede, bir yandan işgale karşı direniş örgütlenmeye çalışılırken, diğer yandan Meclis-i Mebusan’ın Ankara’da toplanması için çalışmalar yürütülüyordu.
Meşru güçtü
Aynı dönemde Anadolu’nun değişik yerlerinde iç isyanlar baş göstermişti. Bu isyan hareketleri Ankara’yı da güvensiz hale getirince, TBMM’ye ve Mustafa Kemal Atatürk’e yönelecek tehdidi savuşturacak hiçbir meşru güç bulunmuyordu.” Taburun tarihçesi hakkında bilgi de veren Çiçek, Meclis Taburu’nun, o zamanki ihtiyaçlar doğrultusunda 18 Temmuz 1920’de Meclis-i Milli Muhafız Takımı olarak üsteğmen İsmail Hakkı Tekçe tarafından kurulduğunu, kurulduğunda 9 manga asker, yani 80 askerin görev yaptığını anlattı. Meclis Muhafız Takımı’nın, Ankara’da koruma görevi üstlenen düzenli ve legal tek askeri birlik olduğuna dikkati çeken Çiçek, “Meclis Muhafız Taburu, memleketin dar ve zor günlerinde sadece Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve TBMM mensuplarının korunması görevini yürütmedi. Aynı zamanda cephede de aktif görevler üstlendi. Bu vesileyle bütün şehit ve gazilerimizi şükran ve minnetle anıyorum” dedi.
Flama teslim edildi
Konuşmanın ardından tabur flaması gönderden indirildi, iki asker eşliğinde getirildi. Çiçek, tabur flamasını ve şükran plaketini Tabur Komutanı Piyade Yarbay Mehmet Ali Şenkara’ya teslim etti. Çiçek’in konuşmasının ardından tabur bölüğü, tören geçidi yaptı.
http://haber.gazetevatan.com/muhafiz-taburu-meclise-veda-etti/419272/1/GundemSON KOMUTA PERSONELİ
MUHAFIZ VE TÖREN TABURU KOMUTANLIĞI
ADI SOYADI GÖREVİ/ÜNVANI
P. Yb. M. Ali ŞENKARA Tabur Komutanı
P. Bnb. A. Zeki KAYA İkmal Subayı (Taşınır Kayıt ve Kontrol Yetkilisi)
İkm.Kd.Bçvş. Aydoğan AYVAZ İkmal Subayı Yardımcısı (Taşınır Kayıt ve Kontrol Yetkilisi)
P. Ütğm. Dilber YETER Personel Kısım Amiri
P. Bnb. Evren AKŞAN Harekat ve Eğitim Subayı
İsth. Yzb. Ersin KEMENÇE İstihbarat Kısım Komutanı
P. Yzb. Altan DEMİRBAŞ Kh. ve Hiz. Des. Bl. Komutanı
P. Yzb. Uğur ÖĞRETMEN Tören Bölük Komutanı
P. Yzb. Hasan OKÇAY Muhafız Bölük Komutanı