Gönderen Konu: Türkmenistan’da Türkmenbaşı'nın yasakları kalktı  (Okunma sayısı 5107 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ilteris8

  • Ziyaretçi
Alıntı
Türkmenistan’da, 2006’da yaşamını yitiren Türkmenbaşı'nın emriyle, 7 yıl önce uygulamaya koyduğu opera, sinema ve sirk yasağı kaldırıldı.

AŞKABAT - Türkmen Devlet Başkanı Berdi Muhammedov, kalkınmakta olan ülkesinin, dünyadan kopuk kalamayacağını ve sanatsal faaliyetlere layık olduğunu söyledi.

Türkmenbaşı tarafından konan yasağın, bu nedenle kaldırıldığını söyleyen Berdi Muhammedov, “Ülkemiz, opera, tiyatro, sinema ve devlet sirkine sahip olmalıdır” dedi.

Berdi Muhammedov, Türkmen izleyicilerin ilk opera oyununu, 6 ya da 7 ay içinde göreceklerini kaydetti.

Eski Devlet Başkanı Türkmenbaşı, Türkmen kültürüne yabancı oldukları gerekçesiyle, opera, bale ve sinema gibi birçok sanat faaliyetini yasaklamıştı.

http://www.ntvmsnbc.com/news/433659.asp#storyContinues



Türkmenbaşı'nın vefatından sonra,Türkmenistan'da da 1938 sonrası Türkiyesinde olmuş olanların benzerleri olmaya başlıyor.İlk önce opera,bale serbest bırakılır,sonra Türkmen kızlarının yabancı erkeklerle evlenmesine izin verilir,sonra Türkmenbaşı'nın resimleri kaldırılır ve en sonunda Ruhnama yasaklanır.

Türk Dünyası'nda bunlar olmak zorunda mıdır?Elçibey,Azerbaycan'da neredeyse üvey evlât ilân edilmiştir.Türkmenbaşı'nın ölümünün üstünden çok vakit geçmeden bunlar yaşanmaktadır.Başbuğ Atatürk Tanrı Dağı'na vardıktan sonra Türkiye'de olanlar zaten malûmumuzdur.Türkçülerin kaderi hep aynı olmak zorunda mı?

Esen olsun.

TTK.


NOT:Saparmurat Niyazov yazan yerleri özellikle ''Türkmenbaşı'' diye değiştirdim.

Çevrimdışı Türkistan Ordusu

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 339
Türkmenbaşı gitti, Berdimuhammedov geldi.
Lider kültü üst düzeyde orada. Ama Türkmen milletini rejim tam olarak ezmiyor orada. Yani dikta var evet, ama zalim bir dikta yok.
İleri! İleri! Türkistan erleri!
Senin için ölürüz Türkistan illeri...

(Türkistan Lejyonu'nun anısına atfendir).

Çevrimdışı Andarkan

  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 62
İleri de belki Türkmenistan hükümeti liboş bir tavır takınır belki takınmaz  ama sanatsal faaliyetleri yasaklamak  gerekli olsaydı Atatürk de yasaklardı kanaatimce.Başka medeniyetlerden çıkmış  bilimsel ve sanatsal gelişmeler kanaatimce yabancı kültürel ögeler değil,insanlığın ortak malıdır.Nitekim herhangi bir ulus bilimsel bir buluşa imza attığında diğer ulusların o ana kadar elde ettiği bilgi birikimlerinden de yararlanır.

Çevrimdışı Türkistan Ordusu

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 339
Bilim tüm dünya için olabilir; ama sanat olamaz.
Sanat daima belirli bir kültüre, etnik gruba veya medeniyete aittir.
Mesela Gotik mimari Avrupa'ya aittir. Samba Brezilya'daki Pardolara.
Kendi sanatsal ilerlemesini öteki milletlere ihraç eden kültür/medeniyet, ötekini kendi etki dairesine sokuyor.
Son 150 senedir Avrupa kültürü tamamen dünya'ya hakim. Buna birtek direnen Araplar (uzun beyaz entari) ve bir nebzede Japonlar (kimono, ..)
İleri! İleri! Türkistan erleri!
Senin için ölürüz Türkistan illeri...

(Türkistan Lejyonu'nun anısına atfendir).