Gönderen Konu: Rus roketleri Kazakistan’da ölüm saçıyor  (Okunma sayısı 3591 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Atsızcı Türk

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 302
Rus roketleri Kazakistan’da ölüm saçıyor



ASTANA (QHA) - Rusya’nın Glonass-M uydularını taşıyan Proton-M tipi roketin Kazakistan’ın Baykonur üssünden fırlatılması sırasında yere çakılması sonucunda ölen veya yaralanan olmadı, ancak roketteki 500 tonluk zehirli yakıt çevreye ölüm saçmaya devam ediyor.

Baykonur kentinde tüm bakkal ve marketler kapandı. Gıda temin etmek için komşu yerleşim yerlerine gidiliyor. Roketin düşmesinin ardından zehirli yaktın zararlı etkilerini hemen hisseden halk korku içinde. Yüksek tansiyon ve astım rahatsızlığıyla hastanelere başvuranların sayısı arttı. Birkaç yıl önce fırlatılan roket nedeniyle tüm çiftlik hayvanları ölmüş, ekin alanları zehirlenmişti.

KAZAK ÇOCUKLARIN SAKAT DOĞMASINI ENGELLEMEK İÇİN RUSYA BAŞKONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE EYLEM YAPTILAR

Bir grup Kazak aktivist Rus roketlerinin yol açtığı felaketi protesto etmek için Rusya’nın Almatı Başkonsolosluğu önünde eylem yaptı.

Kazakistan’ın tanınmış siyasi uzmanlarından Aydos Sarım, basına yaptığı açıklamada “Büyük bir kaza meydana geldi. 500 ton heptyl havayı ve suyu kirletti. Baykonur sakinlerine evlerinde kalmaları ve pencerelerini kapalı tutmaları söylendi. Bizim ülkemize ve vatandaşlarımıza verilen bu büyük zararın Rusya tarafından tazmin edilmelidir. Rusya bunu yapmadıkça Baykonur’da roket fırlatmasına izin verilmemelidir.” dedi.

Rus yetkililere iki dilde yazılmış mektup ve doğuştan sakat doğan çocukların fotoğraflarını ileten aktivistler, söz konusu Kazak çocukların geçmişte yapılmış uzay denemeleri sonucunda bu şekilde doğduklarını bildirdi.

Aydos Sarım, “Kazakistan’da neredeyse Avrupa’nın yüzölçümüne sahip 7 adet poligonun sadece 27 milyon dolar karşılığında kiralandı. Şimdi ise bu topraklarda herhangi bir şey ekmek mümkün değil” şeklinde konuştu.

UZMAN GÖRÜŞÜ: YÜZLERCE TON HEPTYL KİMYASAL SALDIRI DEMEKTİR

Rusya Tsiolkovskiy Uzay Akademisi üyesi uzman Yuriy Karaş, Proton-M roketinin düşmesinin yol açabileceği sonuçlar hakkında Kommersant gazetesine yaptığı açıklamada, yüzlerce ton heptyl maddesinin Kazakistan toprakları üzerinde serpilmesinin bir ülkeye kimyasal saldırı yapmaya eşdeğer olduğunu söyledi.

RUSYA SADECE MADDİ ZARARI DÜŞÜNÜYOR

Rusya, olayın maddi tarafını önemserken Kazak halkının maruz kaldığı felaketi görmezden geliyor. Rusya Federasyonuna bağlı kazayı araştırma komitesinin web sitesinde yer alan açıklamada “Devlet büyük zarara uğratıldı. Halen kazanın sebepleri ve suçu olan kişilerin tespit edilmesine yönelik soruşturma yapılıyor” denildi.

Aydın Pazarcıklı
QHA

KAYNAK: http://qha.com.ua/rus-roketleri-kazakistan-da-olum-saciyor-128281tr.html