Gönderen Konu: Türk Erkeklerinin Uzun Saçları  (Okunma sayısı 33350 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Aybala-Kün

  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 48
Dün yine bir araştırma yaparken Türklerin saçlarıyla ilgili bu ayrıntılı bilgilere rastladım sizlerle de paylaşmak istedim. Zaten Türklerin saçlarını uzattıklarını az çok hepimiz biliyorduk fakat ilginç ayrıntılar verilmişti, umarım sizin de ilginizi çeker:
"Oğuzlar üzerine yaptığı araştırmalarla tanınanan rahmetli Prof. Dr. Faruk Sümer, araştırmasında Oğuz Türklerinin de saçlarının uzun olduğunu ve kesmediklerini kaydediyor. Hükümdarlar genelde saçlarını serbest bırakırken, savaşçılar ve diğer erkekler belik örerlerdi. Oğuz erkekleri, saçlarının örgüleri çok olmasıyla tanınırmış. Peçeneklerin de saçları örülüymüş. 9. Asırda yaşayan Horasan Türkleri'nin de saçları uzundu. Harzemşahlar'ın da saçları uzundu fakat hacca giderken kısaltıyorlardı. Uygur metinlerinde de alplerin saçları aslan yelelerine benzetiliyor. Uygur hükümdarı ise saçlarını topuz şeklinde toplamakta ve topuzun üstünde, beş sınıf halkı temsil eden, beş dilimli taç giymekteydi.



Rus kaynaklarında da, 'sarışın' olmalarıyla tanınan Kuman Türk erkeklerinin saçlarının uzun olduğu ve örgü yaptıkları bildiriliyor. Hatta Kuman erkekleri, saçlarına üç model veriyormuş. Birinci model: Yan yana üç saç örgüsü; üç eşit uzunlukta ve kalınlıkta. İkinci model: Şakağın iki tarafından ve ensenin ortasından bir tutam olarak örülüyor ve üç örgü aşağıda birleşiyor. Üçüncü model: Bir tek uzun saç. Saçlarının bakımlı ve taranmış olmasıyla ün yapan Kuman erkekleri en çok birinci ve üçüncü modelleri tercih ediyordu. Uygurlar'da saçlar omuzları örten kalın örgüler halinde örülmüş dağınık haldeydi. Bazan da iki düğüm atılır ve kulakların önünden ve şakaklardan aşağı sarkıtılırdı. Fakat Uygur erkeklerinin favorisi arkaya doğru taranmış ve ortadan ikiye ayrılmış modellerdi.

Hun erkekleri ise diğerlerine göre daha hızlıydı. Ortaya çıkardıkları bir model o dönemde moda akımı haline gelmişti. Bizans tarihçisi Prokopios Avrupa Hunları'nı anlatan yazısında Hun Tarzı olarak adlandırılan bu modeli "Saçlarını ön taraftan geriye şakaklara kadar keser ve arka kısımlarını uzatırlardı" şeklinde tarif ediyor. Avarlar ve Bulgarlarda da bu tip yaygınmış. Çin yıllıkları ise, Asya Hunlarının da saçlarının uzun olduğunu fakat tepeden ördüklerini yazıyor.
Tanınmış sinolog O. Franke, saç örgüsünün yalnız Türklere mahsus olduğunu söylüyor. Güney Rusya bozkırında bulunan Türk kavimlere ait taş heykellerin ekserisinde başın arka tarafından aşağı doğru sarkmış üç saç örgüsü bunu doğruluyor. Fakat Göktürkler saçlarını örgü yapmayıp genelde serbest bırakırlardı. Ön taraf kirpiklere kadar uzatılır. Uzun saçlarını sol taraftan sırta atarlardı. Göktürk erkekleri de diğerleri gibi görünüşüne çok büyük önem veriyordu. Aynanın her erkeğe gerekli olduğu düşünülür ve aynanın tabiatüstü bir güce sahip olduğu varsayılırdı. Bir askerin ölümünden sonra da ayna, sahibinin yanında kalmalıydı. Arkeolojik kazılarda birçok mezarda diğer bazı eşyalarla birlikte, üzerinde sahiplerinin özel işaretlerini taşıyan ya da Göktürk alfabesiyle adının kazındığı aynalar çıkıyor. Manas Destanı'nda Yakup Han'ın karısından şikayet ederken saçını taramamasından söz etmesi ise Türklerin saçlarına verdikleri önemin bir başka göstergesi.
Türkler için saçlar o kadar önemliydi ki esarete düştüklerinde bile saçlarını dilleri ve gelenekleri gibi koruma gayretindeydiler. Işbara Hakan'ın 585 tarihinde Çin İmparatoruna gönderdiği mektupta yazılanlar da bunu ispatlıyor. Mektupta şöyle deniyordu: "Size bağlı kalacak, haraç verecek, kıymetli atlar hediye edeceğim. Fakat dilimizi değiştiremem, dalgalanan saçlarımızı sizinkine benzetemem, halkıma Çinli elbisesi giydiremem, Çin adetlerini almama imkan yoktur. Çünkü bu bakımlardan milletim, fevkalade hassastır, adeta çarpan tek bir kalp gibidir."
Işbara Hakan'ın mektubu üzerine daha fazla söz söylemek sanırız anlamsız olacak. Umarız bu haber, uzun saçlıları Sarı Özbek'i işgal eden JuanJuanlar gibi mankurtlaştırmak isteyenlerin kimliğine ve düşünce yapısına yeni bir yorum getirir."
İşbara Kağan'ın mektubundan sonra bugün görüyorum ki durumumuz çok acı. Dilimiz desen, malumunuz, bugün yapılanları biliyorsunuz, ülkemizin dil bütünlüğü bozuluyor, erkeklerin saçları okul girişlerinde kontrol edilip kestirtiliyor, hatta bazen erkeklerimiz uzun saçları yüzünden Türklükten,erkeklikten bile dışlanıyor, elbiselerimiz desen, kendini bilmez kompleksli gençler tarafından giyilen amerikan, ingiliz bayraklı tişörtler heryerde, adetlerimiz de unutturulmaya çalışılıyor. Keşke İşbara Kağan'ın bu sözlerinden biraz ders alsaydık. Gerçi bu nasıl mümkün olabilir ki, bugün lisemizdeki tarih kitaplarında Emevileri, Bizansları anlatacaklarına İşbara Kağan'ı anlatsalar ya. Ne acı bir durum. Bence erkeklerimiz saçlarını uzatmalı, uzatabilmeli en azından ve buna karşı çıkılmamalı. Bu bizim kültürümüz.



Tanrı Türk'ü Korusun!

Çevrimdışı Gorunmez Boz

  • Kurtuluş Türklüktedir, Türk Türkleştikçe güçlenir.
  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 26
Ynt: Türk Erkeklerinin Uzun Saçları
« Yanıtla #1 : 23 Ekim 2013 »
Ben bir Manav Türküyüm, Türkmen ve Oğuz Türkünden geliyoruz ama ben uzun saçı pek sevmiyorum kendim için ideal asker tıraşı olup en geç 2 yada 2.5 ay sonra tıraş olurum yada genelde 1. ay sonu tekrar olurum ben öyle seviyorum ama uzatan diğer tanış olduğum kan ve ırkdaşlarıma saygıda duyarım benim için bir sorun yok.

Esenlikler.

Görünmez BOZ (kurt)

Çevrimdışı karamanlu

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 3
Ynt: Türk Erkeklerinin Uzun Saçları
« Yanıtla #2 : 05 Eylül 2019 »
bu fotoğraflar 1927 yılına ait ve fielstrup isimli biri tarafından kazakistanda çekildiler. çocukların saç traşlarına bakın.