Gönderen Konu: GEP GEŞTEK  (Okunma sayısı 4562 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Adil ÖZTÜRK

  • Türkçü-Turancı
  • ***
  • İleti: 83
GEP GEŞTEK
« : 06 Ocak 2019 »
GEP GEŞTEK
Türkistan yöresinin çok eski bir geleneği olan ve yemekli sohbet toplantısı anlamına gelen ‘’Gep Geştek’’ e davet edildik.  Türkistanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından organize edilen geleneksel ‘’Gep Geştek Toplantısı’’ çok muhteşemdi. Doğu Türkistan’dan gelen özgürlük ateşiyle yanan civanmert gençler göğsümüzü kabarttılar. Her biri ayrı bir Kürşad, her biri ayrı bir Bilge Han, her biri ayrı bir Osman Batur adayıydı. Doğu Türkistan Türklüğünün sorunları konuşuldu. Karınca kararınca Allah ne verdiyse bir şeyler geldi masaya yendi. Yemek esnasında bu gençler yine büyük bir ahlak ve fazilet örneği sergilediler. ‘’İşte Asil Türk Milleti’’ diye gururlandık. Yemek sonrası Kuran’ı Kerim okundu ve Peygambere, ashaba, sahabeye dua edildi ama edilen duada ne bir İsa Yusuf Alptekin, Osman Batur vardı, ne bir Gan, Batur Mehmet Bakioğlu vardı, ne Alibek Hakim vardı, ne Mehmet Rıza Bekin Paşa vardı nede bizim duymadığımız ama Doğu Türkistan Türklüğü için şehit olmuş bir Türk ismi hep Araplar için dua edildi Araplara rahmet okundu. Elbette İslam içtihadı üzerine olduğumuzdan güzel bir şeydi yemek sorası Kur’an’ı Kerim okunması ve dua edilmesi. Ama yemek duasında bir an kendimi Suriyeli Mülteci Arapların veya Filistinli Mültecilerin yemeklerinde dua ediyormuşum gibi hissettim. Sözlerim yanlış anlaşılmasın ama bu yemek Doğu Türkistanlıların dayanışma yemeği idi ve yemek duasında Doğu Türkistan’ın milli kahramanı İsa Yusuf Alptekin, Osman Batur anılmayacak, Nilka ayaklanmasının lideri Gani Batur Mehmet Bakioğlu anılmayacak, Doğu Türkistan’da başlayan istiklal hareketine katılarak Kazak ve Uygur Türkleri ile birlikte askeri ve siyasi mücadele veren Alibek Hakim anılmayacak, Doğu Türkistan Vakfını kurarak Doğu Türkistan Türklüğünün haklı mücadelesini dünyaya duyuran Doğu Türkistan Vakfı Kurucu Başkanı Emekli General Mehmet Rıza Bekin Paşa anılmayacak ne zaman anılacak. Elleri ve gönülleri Allah’a yönelmiş duayı pür dikkat dinleyen bu Kürşad ruhlu, Bilge Kağan ruhlu, İsa Yusuf Alptekin, Osman Batur ruhlu Türkistanlı asil Türk gençleri bu anlarda İstiklal mücadelelerinin önderlerini bu dualarda anmayacaklar, onlara dua etmeyecekler de ne zaman o kahramanlarına dua edecekler bilecekler, bu kutlu davayı başlatan bu yiğitleri şimdi bilmeyecekler de, kalplerine şimdi koymayacaklar da o kahramanlarını ne zaman bilip, ne zaman kalplerine koyacaklar. Doğu Türkistan Mücadelesinin evveliyatını bilmeden sonrasını nasıl getirecekler. Allah Resulü Hz. Muhammed (sav) bir hadisinde; ‘’Ahte vefa göstermeyenin imanı, emanete riayet etmeyenin (hıyanet edenin) dini yoktur.’’ Buyurmuştur. Doğu Türkistan’da Kürşad’ın, Bilge Kağan’ın, İsa Yusuf Alptekin’in, Osman Batur’un, Alibek Akim’in, Bani Batur Mehmet Bakioğlu’nun, Mehmet Rıza Bekin Paşa’nın emanetidir Doğu Türkistan’ın özgürlük mücadelesi bayrağı.
Hukukta ‘’Usul ile uğraşırken esası kaybediyoruz’’ diye bir deyim vardır. Biz Doğu Türkistan Türklüğünün istiklal Savaşında, Doğu Türkistan Türklüğünü bağımsızlığa götürmemiz gereken mücadele vermemiz gerekirken şucu, bucu olmanın telaşında, kısam amaçların kazanımları telaşındayız. Milli kimliğimizi vurgulamaktan korkar bir vaziyet sergileyerek tamamen dini bir kimlik bürünmüş görünümündeyiz. Oysa esas olan Türk olabilmektir.  Türklük mecburiyetimizdir, bu mecburiyeti geri plana atarak dini tercihimizi hareket ekseni yapacak olursak asla başaramayız. İsrail’in Filistin’i işgali bunu en açık örneği değil mi.
Doğu Türkistan Türklüğünün Özgürlük mücadelesi sadece Türkiye Türklüğünün meselesi değildir, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Azerbaycan’ı içine alan bir ‘’Turan Davasıdır’’.  Dilde, Fikirde, İşte Birlikte hareket edilerek Doğu Türkistan Türklüğüne bağımsızlık kazandırılır. Bu nedenle Doğu Türkistanlı Türk kardeşlerimizin Arapça harfleri kullanmaktan vaz geçip bütün Türk kardeşlerinin kullandığı latin alfabesini kullanmaları ve dini ögelerin yerine milli ögeleri ön plana çıkarması gerekmektedir. (2019 Yılı) Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Kırgızistan’ın ‘’Oş şehrinde’’ Doğu Türkistan Türklerinin bağımsızlığı her yönüyle ele alınmalıdır. Doğu Türkistan davası sadece Türkiye’nin veya Doğu Türkistan’ın sorunu değildir, Türk Dünyasının Turan olma yolunda önündeki en büyük sınavıdır.
‘’Ne Mutlu Türküm Diyene!..’’
Adil ÖZTÜRK
Adil ÖZTÜRK