Gönderen Konu: Türklerde Tören  (Okunma sayısı 4746 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kök-Börü

  • Ziyaretçi
Türklerde Tören
« : 20 Haziran 2007 »
Türklerde Tören(Merasim)...


Türk soyları için aynı etnik birliklere dahil oldukları için onların merasimlerindeki benzerlikler doğaldır. Fakat bu benzerliklere rağmen bugünün Türk soylu halklarının ananelerinde, dinî inançlarında ve aynı olan merasimlerinde farklar ortaya çıkmaktalar. Bunun sebeplerini açığa çıkarmak için Türk soylarının geçmişi ve bugünü için birkaç söz söylemek gerekiyor.

Bildiğimiz gibi, merasimler ikiye ayrılmaktalar. Bunlar aile ve mevsim merasimleridir.

Aile merasimleri, insanın doğumundan ölümüne ve hatta ölümünden sonra yakınları tarafından yapılan tüm merasimler ve onlara bağlı adet ve ananelerdir. Bu merasimlere aşağıda belirtilen maddeler dahildir.



a) doğum merasimi;

b) toy (düğün) merasimi;

c) yas (hüzün) merasimi;

Bu merasimlerin her biri ayrı ayrı adet ve geleneklerle zenginleşir. Örneğin, doğum merasimi, insanın dünyaya gelişi, hatta doğum öncesi, kir (kirli) suyun dökülmesi, saçın ilk kez kesilmesi, çocuğun ilk adımı, isim koyulması, ailenin benimsediği dini kabul etmesi (sünnet, haç suyunun içine salmak gibi) ve diğer adet ve merasimleri kendinde toplamaktadır.

Düğün (toy) merasimi de öyle. Burada kız beğenmek, kız görmek, söz almak, elçilik, nişan gibi adetler ve merasimler vardı. Eskilerden beri bir olan Türklerin bu merasimlerinde, bugün farkları oluşturan sebepler nelerdir? Bu sebeplerin merasimlere ne gibi etkisi olmuştur? Bu soruyu cevaplandırmak için o halkların geçmiş (eski) tarihine göz atmak gerekiyor.

Konu edilen Türk boyları ayrı-ayrı dönemler içerisinde farklı dil birleşmelerine dahil olan halklarla temasta olmuş, onların dillerinden, dinlerinden, kültürlerinden birçok şey almışlardı ve aynı zamanda kendilerinin de onların üzerinde etkisi olmuştur. Bu etki ve kültür alış-verişi doğal (tabiî) bir sürece bağlı olursa, bunu hissettirmeden, halkın millî karakterine dokunmadan ve tarihinde kara sayfalar oluşturmadan devam etmektedir.

Yakın ve zor olan gücüne rağmen birçok şeylerin yasaklanması ve kabul ettirilmesi, halkın psikolojisinde, hafızasında silinmez izler, kapanmayan yaralar bırakmaktaydı. Bu tür yakıştırmalar, özellikle dine aittir. Din her şey demektir. Demek istediğimiz şu, dinin halkın hayatının tüm sahalarında çok ciddî etkisi vardı ve belirtilmiş (kesin) çerçeveler içine girmeye mecbur ediyordu. Bunun etkisini bizler giyim, yemek, içmek ve ahlakî kurallarda görmekteyiz. Birçok durumlarda bu etki o kadar güçlü olur ki, onu eski âdetlerden, merasimlerden ayırmak zor olurdu. Bu engeli ortadan kaldırmak için ayrı ayrı dinleri örnek alan Türk boylarının merasimleri arasında mukayeseli araştırmaların önemli olduğunu vurgulamak gerekiyor.

Bunlar hangi Türk toplulukları idi ve onların bugünkü durumu nasıldı? Sovyetler döneminde “millî politika” kendi işini öyle görmüş ki, 1985 yılından sonra halklar müstakillik (bağımsızlık) uğruna yaptıkları mücadele bu konuda birçok düzelmesi mümkün olmayan engellerle karşılaşmış oldular.

Farklı etnik grupları, tarihi ve dini olan halklar, suni şekilde birbirlerine kaynaştırılmıştır. Örnek olarak, Karaçay Malkarlıları göstermek mümkündür. Karaçay-Malkar dilinde konuşan bir soyun iki topluluğu parçalanarak Karaçay-Çerkez ve Kabarda-Balkar müstakil bölgeleri olarak ayrılmışlardı.

İkinci manası halkın yerleştiği toprakların parçalanarak komşu müstakil kuruluşlara verilmesi idi. Bu durumun, özellikle devlet kuruluşu olmayan halkları ilgilendirmesi gerekiyordu. Bunlardan Sibirya Tatarları ve Noğaylıları örnek olarak gösterebiliriz. Noğaylıların toprakları bölünerek (parçalanarak), bir zamanlar bir kısmı Çeçen-İnguş müstakil bölgesi ve diğer kısmı ise, Dağıstan içine dahil edilmiştir.

Bu gün Noğayların müstakilliği, topraklarını birleştirme uğruna verdiği mücadelenin sonuçsuz kaldığı görülmektedir.

Bu gün ayrı ayrı toplulukların bir zamanlar birleştirilerek bir isim altında listelere çevrildiğine şahit oluyoruz.

Tölösler, Telcutlar, Altay-kijiler, Telengitler, Kumandılar, Çalkanlıklardan oluşan ve genel (toplam) nüfusu 71 binden fazla olan Altaylılar, Kaşlar (Kaçinler), Sagaylar, Beltirlerlerdi. Kızıllardan oluşan, nüfusu 80 binden fazla olan Hakaslar, Tümenler, Tarlar, Tobollar, Barabalar, Çulımlar ve diğer topluluklardı. Sibirya Tatarlarının ise, toplam nüfusu 100 bine yakındır. Bu milletlerin bazılarının devlet statüsü yoktur ve onlar Rusya devletinden kendi kültürel müstakilliyetleri talebinde bulunuyorlardı.

Bu konuda Sibirya Tatarları temsilcisi, ilim adamı F. Valeyev, 10 Temmuz 1997 tarihinde, Başkurdistanın baş kenti olan Ufa şehrinde gerçekleştirilen, benim de katıldığım Türkoloji kongresinde, bu topluluklarla ilgili bir konuşma yapmıştır. “Tüm bu birleşmeler, parçalanmalar doğal olarak kendi iyi veya kötü sonuçlarını göstermek zorunda idi. Böylece, sonuç olarak karışık aileler ortaya çıkmakta idi, dillerin, dinlerin karışması, antropolojik değişimleri ortaya çıkarmakta idi. Ailede tarafların üstünlüğüne bağlı kalarak, bazı adet ananelerin kaybolmasına ve aynı zamanda bir haylisinin de uyanmasına meydan açıyordu. Tarihî olaylarla kaynayan orta asırlar, Türk halkların hayatında derin izler bırakmıştır. Gagauz ve Hakaslar Hıristiyanlığı, Tıvalılar, Lamaizmi kabul etmek zorunda kalmışlardı. Kaydettiğimiz gibi Hıristiyan Türklerin öncüleri bu dini Çarlık Rusya'sının “millî politika” baskısı sonucunda kabul etmişlerdi. Sovyetler Birliği topraklarında yaşayan, sadece bir tek Hıristiyan Türk topluluğu Hıristiyanlığın pravoslav kolunu Rusya'nın sınırlarından uzakta kabul etmiştir.”

V. Radlov, Abakan Tatarlar ve yeni Hakaslar hakkında yazıyordu: “Demek olur ki, onların (Hakasların) hepsi Haç suyuna salınmış ve Hıristiyan isimlerini taşıyorlardı. Yalnız buna rağmen birçok bölgelerde Şaman kavalı açıkta muhafaza edilirdi… Sanki, Abakan Tatarları, Ruslardan eski dinlerine sadık kaldığını gizliyor ve onlarla bir arada oldukları zaman, kendilerini gerçek Hristiyan gibi göstermeyi seviyorlardı…” Sonradan suni hızla yaygınlaşmış Hıristiyanlık, Şamanizm'i halkın zihninden, hayatından çıkaramamıştı. Anlattığımız toy (düğün) merasimlerinde, Hıristiyanların etkisi, Gagauzları etkilemiştir. Bunun kaynağı, bu halkın göçebe hayat tarzı sürmesinden kaynaklanıyordu. Hıristiyanların sürekli kiliseye gidip ibadet etmeleri, dini ayinlerini gerçekleştirdikleri zaman papazın çağrılması, Hakasların eski asırlara dayalı göçebe hayat tarzına uygun gelmiyordu. Gagauzlar ise, yerleşik hayat tarzı sürdürdükleri için (Hıristiyanlığı kabul ettikten sonra), her köyde bir kilise inşa etmişlerdi. Düğün ve yas merasimi, çocuğun kutsal suyla vaftiz edilmesi ve diğer merasimler papazsız yapılmıyordu. Nikahın, kilisede papaz tarafından kıyılması, düğün merasiminin önemli şartlarından biri idi. Aynı sözleri Azerbaycan için de söylemek mümkün. O, bölgelerde, bir zamanlar dağdan düzlüklere, düzlüklerden dağa göç edinmiştir. Aynı topraklarda İslam dini derin kök salamamıştır ve bu gün bundan dolayı düğün merasimleri her yörede farklı yapılır. Bu adetlerin bir haylisi unutulmuştur. Son yıllarda düğünler daha sade, daha da çağdaş anlamda gerçekleştirilmektedir.

Gagauz tarihçisi S. Kuroğlu kendi halkının düğün merasimleriyle bağlı olan geleneklerle ilgili malzemeler toplamış ve yazımızın öncesinde isimlerini çektiğimiz kitaplarda yerleştirmiştir. O, düğün merasimi ile bağlı olan Türkülerden örnekler getirmese de bu Türküler hakkında yazıyordu: Türkülerin nağme ve melodi programının, şekil ve mana bakımından yeniliğe ihtiyacı vardı. Bizce, zamanın deneyinden geçmiş olan, Gagauz kadınlarının büyük yürek yangısı ile okudukları halk şarkılarının, şekil ve mana yenilenmesine ihtiyacı yok idi.

Onlar bizler için okuduklarından ilgi çekici ve değerlidirler. Kayd ettiğimiz gibi, Hakas Türkleri arasında Hıristiyanlık 1707 yılında yayılmıştır. Tahminen bu dönemlerde Altay Türkleri arasında misyoner işler sürdürülürdü. Bu konuda Alman kökenli Rus Türkoloğu, tanınmış bilim adamı V. V. Radlov, bizlere Sibirya gezisinden ilginç bilgiler aktarıyordu. “Halgar hapishanesi’nin” bölünmüş, verimli topraklarında Ruslar, Türklerin mesken ettikleri bölgeleri almak için birçok yollar denemişlerdi. O yollardan biri de yerli toplumun Hıristiyanlaştırılması idi. Misyonerler her tarafta Hıristiyanlığı yaygınlaştırmak için propaganda yapıyorlardı. Bundan dolayı toplumun yerleşik yaşamı için yeni şehirler, kiliseler kuruyor, yerli halklarla Rus kızları arasında ise evlilik ortamı sağlıyor, Rus okulları açıyorlardı. Örneğin 1830 yılında Teleut aulu (köyü) Ulaluda “Arkimandrit Makariy Kilisesi”, Altay bölgesinde ilk Hristiyan kiliselerinden biri olmuştur. On dört yıl içinde, 366 erkek, 309 kadın Hıristiyan dinini kabul etmiştir. Radlov’un, Altay bölgesini son ziyareti sonucunda ve bu konuda araştırmalarında bildirdiği gibi sekiz misyoner merkez vardı. Ulalu, Muytu, Urusul veya Ongoday, Şamal, Kara Anuy, Makrayev, Köbizen. Bu topraklarda yaşamış olan, vaftiz edilmiş ahali, Ruslarla birlikte yaşamlarını sürdürüyor ve Rus dili, Rus adet ananelerini öğreniyorlardı. Misyonerlerin asıl hedefi bu Türk topluluklarını bir Hıristiyan gibi yetiştirmek idi. Hıristiyanlığı kabul etmiş olan yerli halk, kendini Ruslara benzetmeye çalışıyor, onlar gibi giyinip, onların yediklerinden yiyor ve hatta kendi aralarında, sohbetlerinde birçok Rusça kelime kullanıyorlardı. (V. Radlov’un o dönem için yazdığı sözler bu gün yalnız Sibirya Türkleri için değil, geçmiş Sovyet Birliği’nde yaşamış diğer Türkler için de geçerli idi.)

Ruslara benzemeye özen gösteren yerli halk için en büyük mutluluk Rus kızları ile evlenmek idi. Çünkü bu evlilik sonucu, onlar artık kendilerini bir Rus olarak görebiliyordu. Böyle karışık evlilik sonunda, doğrulan çocuklar Türklüğünü yitirmekte idi. Rus annelerinin doğurduğu evlatlar, Türk atalarının dilini bilmiyor veya çok kötü biliyordu. Bu çocuklar Rus okulunda okuyor ve bu anlayışta yetişmiş oluyorlardı.

Kaynaklar.Yazı içersinde belirtilmiştir..

Çevrimdışı KERTENKELE

  • Bozguncu,sanal kahraman ve ajitasyoncu
  • Yasakli
  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 7
Ynt: Türklerde Tören
« Yanıtla #1 : 21 Haziran 2007 »
 d )  YUĞ  ( ölüm ) töreni......





  ATA SÖZÜ: Abçı neçe al (tep) bilse, ayıg anca yol bilir.....
ÖK GİKİT YASPURGU İÇOK GÜRİÇ SÜ GİKİT YATPUDİR GOİÇ GİKİT YATSORG.

Çevrimdışı ÜLSEVEN

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 2
Ynt: Türklerde Tören
« Yanıtla #2 : 21 Haziran 2007 »
Merhaba
yukarıda ki bilgiler uzun zamandır merak ettiğim konulardır,şunu sormak istiyorum,Türk kabul edilmek için soyu Türk olmak gerekiyor,melez ırklar Türk kabul edilmiyor,oysa bu bilgiler gösteriyor ki Gagauzlar Hıristiyanlığı seçmiş ve aynı dinden olmanın getirdiği yakınlaşmalar soyların önemini arka plana attığından,ruslarla evlilikler yapmışlardır,bu durumda Gagauzlardan hala Türk olarak bahsetmek doğru mudur,farisiler ile asırlarca yakınlaşan Azeriler için durum nedir?Aydınlatırsanız sevinirim soydaşlarım.

Çevrimdışı ilteriş kağan

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 5
Ynt: Türklerde Tören
« Yanıtla #3 : 21 Haziran 2007 »
e o zaman osmanlıda dilini,yazısını değiştirip  acunun en rezil dili olan arapçayı kullanmışlardı?
ha dil  ;  ha din
bence bir farkı yok
ULU  TENGRİ  T Ü R K ' Ü  KORUSUN VE YÜCELTSİN !!!

Çevrimdışı TÜRK-KAN

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2182
  • UÇMAĞA VARDI, TANRI DAĞLARINDA!
Ynt: Türklerde Tören
« Yanıtla #4 : 22 Haziran 2007 »
Merhaba
yukarıda ki bilgiler uzun zamandır merak ettiğim konulardır,şunu sormak istiyorum,Türk kabul edilmek için soyu Türk olmak gerekiyor,melez ırklar Türk kabul edilmiyor,oysa bu bilgiler gösteriyor ki Gagauzlar Hıristiyanlığı seçmiş ve aynı dinden olmanın getirdiği yakınlaşmalar soyların önemini arka plana attığından,ruslarla evlilikler yapmışlardır,bu durumda Gagauzlardan hala Türk olarak bahsetmek doğru mudur,farisiler ile asırlarca yakınlaşan Azeriler için durum nedir?Aydınlatırsanız sevinirim soydaşlarım.

Sorduğunuz sorunun başlık konusuyla hiçbir alakası yok. Ama gene de cevap verelim.

Bir kere sahip olduğunuz bilgiler yanlıştır.

1) Gagauz Türkleri kandaşlarımız Hristiyan Ortodoksturlar. Bu doğrudur. Ancak Ruslarla evlilik çok azdır, Çünkü Gagauz kandaşlarımız çoğunlukla Moldovya'ya bağlı Gagauz Özerk Cumhuriyetinde yaşamaktadırlar. Bu cumhuriyette etnik oalrak Rus yoktur, çok az Moldovyalı vardır. Onlarla da evlilik görülmez. Çünkü Moldovyalılar katoliktir ve de ırken TÜRK değillerdir.

 Bugün eğer Türkiye'ye dönecek olursanız TÜRK ve Müslüman olduğu halde Ruslarla evlenen bir sürü kişi vardır(Bunlardan İstanbul'da Aksaraya ve Laleli semtlerinde bolca bulabilirsiniz). Rusların haricinde etnik bilinci yüksek olmadığı için kürtle, zazayla, çerkezle boşnakla, arnavutla diğer etnik unsurlarla hatta yabancı ülke vatandaşlarıyla evlenen TÜRK ve Müslümanların sayısı Ruslarla evlenen Gagauzların sayısından kat be kat fazladır. Ancak bu TÜRKİYE  TÜRKLERİNİN ya da GAGAUZ TÜRKLERİNİN, TÜRK olmadığını göstermez. Yabancılarla evlenen kişileri bağlar, bunların çocuklarıda elbetteki ırken TÜRK sayılamaz, melez olurlar.

2) Azerbaycan Türklerinin, farslarla hiçbir ırksal bağı yoktur. Ancak İran'da çok küçük bir miktar Azerbaycanlı Türk farslar tarafından asimile edilmiştir(Özellikle Tahran şehrinde yani İran'ın başkentinde yaşayanlar). Ancak bütün bu baskılara, zulümlere rağmen İran'da 25 Milyon SAF KAN  Güney Azerbaycan Türk'ü yaşamaktadır(İran'daki toplam Türk Nüfusu Kaşkay Türkleri, Horasan Türkleri, Türkmenler, Özbekler ve Hamse Türklerinide eklersek 30 milyondur).


23 EKİM 2023'DE, ELİM BİR TRAFİK KAZASI SONUCU, UÇMAĞA VARDI.
ŞİMDİ; TANRI DAĞINDA, ATALAR YURDUNDA, ATSIZ ATA MAKAMINDA, BAŞBUĞLAR OTAĞINDA, ERİNÇ İÇERİSİNDE!

Çevrimdışı ÜLSEVEN

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 2
Ynt: Türklerde Tören
« Yanıtla #5 : 22 Haziran 2007 »
verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim,bilmediğim konular var tabii,ancak bana bir mail gelmiş,uyarı almak istemiyorsan konuları iyi oku diye,ben konuyu okumuştum,bilmediğim konuları sorunca uyarımı almam gerekiyor,oysa bu konulara en doğru cevabı burada aynı hisler içinde olduğum insanlardan alırım diye düşünmüştüm

Çevrimdışı TÜRK-KAN

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2182
  • UÇMAĞA VARDI, TANRI DAĞLARINDA!
Ynt: Türklerde Tören
« Yanıtla #6 : 22 Haziran 2007 »
verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim,bilmediğim konular var tabii,ancak bana bir mail gelmiş,uyarı almak istemiyorsan konuları iyi oku diye,ben konuyu okumuştum,bilmediğim konuları sorunca uyarımı almam gerekiyor,oysa bu konulara en doğru cevabı burada aynı hisler içinde olduğum insanlardan alırım diye düşünmüştüm

Sayın Ülseven,

Uyarı gelmesi doğaldır. Çünkü sorduğunuz sorular konu başlığıyla alakasız idi. Neticede konu başlığını açan arkadaşımızın emeğine de bu bir nevi saygısızlıktır. Çünkü mevcut konu dağılıyor ve arkadaşımızın emek harcadığı metin ile ilgili görüşler paylaşılamıyor. Bu hususta biraz daha dikkatli olmanız; Otağdaki dirliğin düzenin sağlanması açısından hem sizin için hem de diğer üyelerimiz için faydalı olacaktır.

Sormak istediğiniz sorular olduğu  zaman ayrı başlık açın. Yönetici arkadaşlarımız ya da diğer tecrübeli otağ üyeleri sizleri zaten bilgilendirecektir.

Esen kalın

TTK   
23 EKİM 2023'DE, ELİM BİR TRAFİK KAZASI SONUCU, UÇMAĞA VARDI.
ŞİMDİ; TANRI DAĞINDA, ATALAR YURDUNDA, ATSIZ ATA MAKAMINDA, BAŞBUĞLAR OTAĞINDA, ERİNÇ İÇERİSİNDE!