Ben yurt disindayim, ne kadar cok kitabim olsa da, vatanda olan kandaslar kadar olmuyor, ulasmak daha zor oluyor bircok esere.
Yillar yili Türkcü kesimlerde standart bir cerkez düsmanligi var, ki önceki iletimde belirtmistim ki, cerkez denilen sözcügün cografya mi, siyasi mi, etnik unsur mu neyi belirttigi ve neleri kapsadigi ciddi bir muamma.
Cerkez diyince aklimiza hemen Adige'ler geliyor örnegin.
Adige sözcügü Adriyatik denizine akan, 12000 km2 alani sulayan, Alp'lerin icinden gecen 400 küsür kilometre uzunlugunda bir nehir.
400 küsür kilometre deme sebebimiz, nehrin uzunlugu malesef cesitli calismalardan dolayi degismis durmus, malum italyanlar becerikli millet, bize benzeyen yönleri cok.
Adige sözcügünü Edige olarakta görüyoruz, Nogay Orda'si denilen hanedan ailenin kurucusu veya kurucusunun oglu.
Ki Nogay sözcügünún ortaya cikisi da biraz hilafli, cünkü atabey olan Nogay'dan türediginden ziyade, birde; Cuci'nin oglu Boal, Boal'in oglu Tatar, Tatar'in oglu Nogay.
Peki bizim cerkezleri Türk degil diyebilmek icin elimizde hangi veriler var, münferit hadiselerden bahsetmiyorum, topluluk olarak elimizde veriler ne var.
Astrahan Hanligi cografya olarak Türkiye'ye daha yakin olsa da, Kazan Han'ligi daima Türkiye'ye ve Türkiye Türklerine yakin gelmektedir. Astrahan ve onun cografyasi ve kismen de Kirim Hanligi cografyasi bence Türk'tür. Bu cografyalarda net olarak, kafkaslarda net olarak Türk degil diyebilecegimiz unsurlar; Gürcüler, Ruslar ve Ermeniler. Bu 3 unsur haric, Cecenlerden Osetlere ve Azerbaycanli kandaslarin israrla Türk degil dedigi Dagistanli Avarlar'a, Abhazyalilara kadar Türk olma ihtimalleri olmama ihtimallerinden bin kat fazla.
Biz Türkcü camia olarak kendi icimizde bazi devrimler yapmaliyiz. Atsiz ata bence bu konulardan cok yorulmus veya bunca zaman harcamayi deger bulmamis, daha acil mevzularla ilgilenmis, diye düsünüyorum. Örnegin evladina diye bilinen vasiyet tüm Türkleredir, ve o vasiyette icerideki düsmanlar derken bahsedilen unsurlar arasinda "cerkes" ifadesi yok, cünkü cerkes diye bir etnik soy yok.
Cecenler diyor, abhazlar diyor, lezgiler diyor icerideki düsmanlar olarak. Ki burada da bir nüans var, icerideki düsmanlar Türk degiller demiyor, sadece icerimizdeki düsmanlardir diyor.
Yani Türk kökenli olupta Abhazlarin bize düsman olacagini da söylemis olabilir, Türk degiller gibi bir vurgu yok.