İyi hoşta kafama takılmıyor değil... Bu Türklük için zararlı oluşumu Rusya neden yasaklıyorki? Türklere iyilik! olsun diye değil elbet ama ne?
Fetullahçıların ve diğer aşırı dinci cemaatlerin açtığı okullarda sadece Rusya'daki Müslüman Türkler değil, pek çok Rusta okuyor. Çünkü bu okullardaki eğitim standardı Rusya'daki diğer okullara göre daha yüksektir. Ancak işin Rusya tarafından bakarsak, bu okullar Amerikalılar ve diğer dış mihraklar tarafından destekleniyorlar. Bu okullarda gayet iyi bir eğitim gören kişilerde Cemaatlerin ve Amerika'nın beyin yıkadığı gönüllü ajanlara dönüşüyor. Böyle bir ajan ordusu, Rusya'nın krize girmesine hatta SSCB'nnin dağılmasında olduğu gibi çökmesine sebeb olabilir. O yüzden Putin ve ekibi Amerikan, Sivil Toplum destekli bu tür cemaatlere göz açtırmıyor ve okullarını hemen kapatıyorlar. Hiçbir şekilde kültürel, sosyal faaliyetlerde bulunmalarına, yayın yapmalarına müsaade etmiyor ve yukarıda görüldüğü gibi bu tarz yayınları da derhal yasaklıyorlar.
İşin bizim açımızdan iyi yanı da şudur. İdil-Ural'da(Tatar, Başkır, Çuvaş İlleri) devlet destekli TURAN VAKFI tarafından açılan okullar ağırlıktadır ve oradaki Türklerden çok büyük rağbet görmektedir. TURAN VAKFI'nın okulları Atatürk İlke ve İnklaplarına bağlı olarak, Türkiye Cuhuriyeti Devleti Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredatını aynen uygulamaktadırlar. Rusya bu kapatmayı yaparken tabii bunları değil, kendi çıkarlarını önde tuttu. Böylelikle fettoşçuların bu bölgede bir daha at oynatmamaları sağlandı. Bu da elbetteki Turan Vakfı okullarının daha fazla yayılmasını, rağbet görmesini sağlayacaktır.
Sonuçta bölgede zaten fettoşçuların ve diğer cemaatlerin etkin olması çok zordur. Çünkü bu bölge; Türkçü Turancı akımın doğduğu, Bütün Türk İllerine yayıldığı; Yusuf Akçura, Sadri Maksudi Arsal, Zeki Velidi Togan gibi Abidevi Türkçüleri yetiştiren bir TÜRK yurdudur. İdil Ural'daki Türklerde genel olarak laik düşüncede aydın insanlar, oldukları için aşırı dinci unsurların barınması imkansızdır.