Gönderen Konu: TÜRKLERDE YEMEK KÜLTÜRÜ  (Okunma sayısı 8121 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı gurturk

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 330
TÜRKLERDE YEMEK KÜLTÜRÜ
« : 04 Ekim 2007 »
Biz TÜRKLER'in Orta Asyadaki  yaşamında  hayvan ve hayvan ürünleri geniş yer tutardı.At ve koyun eti ilk tercihimiz idi.TÜRK beğlerinin verdikleri TOY  ziyafetlerde geniş bir biçimde et ürünleri kullanılırdı,koyun eti haşlanır  bir tepsiye konulmuş mis gibi et suyuyla demlenmiş bulgur pilavının üstüne yayılırdı.Etten geri kalanlarla et suyu bir araya toplanır ,içine taze kesilmiş erişte katılır çorba olarak sunulurdu.Ayrıca içine bakliyat katılarak hazırlanan ayran da çorba olarak servis edilirdi.Çorbadan sonra koyun rtli bulgur pilavı,pastırma,bağırsak dolması,çevirme yenir yanındada kısrak sütünün fermantasyona tutulması ile elde edilen ekşimtak kımız içilirdi.Koyun etinden yapılan  mantıya benzer tutmaç yenir isteyenlerde bu yemeğin üstüne boza içerlerdi.Tatlı olarak  bal yenirdi.Yada  cenaze ve özel misafir olduğu günlerde balla hazırlanan tokaç yada pekmezle hazırlanan kav tatlı olarak servis edilidi.

Çevrimdışı Üçoklu Börü Kam

  • Otağ Yöneticisi
  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2315
  • Kök Teñğri Türk'e Kut ve Utku Versin!
Ynt: TÜRKLERDE YEMEK KÜLTÜRÜ
« Yanıtla #1 : 05 Ekim 2007 »
Türkler her konuda medeniyetin öncüsü ve kurususu oldukları gibi, yeme-içme hususunda da, büyük bir kültür ve medeniyete sahiptir.
Orhun yazıtlarında "aç milleti doyurdum" ,"tepeler gibi et yığdım", "göller gibi kımız sağdırdım" sözleri yemek medeniyetinin ifadeleridir.

"Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur" atasözümüz iyi beslenmenin gereğini ortaya koymaktadır.

Türkler düzenli ve iyi beslenen, abur-cubur yemeyen, protein değeri yüksek gıdalar alan, her zaman şölen niteliğinde zengin sofralar kurmuşlar ve bunu refah ve zenginliğin göstergesi olarak bilmişlerdir.
Bu anlayış başta Anadolu coğrafyası olmak üzere, Türklerin gittiği her yere taşınmış ve halen devam etmektedir.
Bu başlık altında Türklere ait yemekleri anlatmak, yerinde olacaktır, sanırım.

TTK.
 
Türk Soyunun Gizli Gücüne İNAN ve GÜVEN!

Çevrimdışı TiginNoyan

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 549
  • Inançu Apa Yargan Tarkan Köl Tigin
    • Steppe History Forum
Ynt: TÜRKLERDE YEMEK KÜLTÜRÜ
« Yanıtla #2 : 05 Ekim 2007 »
7. yüzyılda Hindistan'a giderken Türkistan'a uğrayan ve Tǒng (T'ung) Yabġu Kağan'ın (618-630) misâfiri olan Çinli Buddhacı (Budist) râhip Xuánzàng (Hsüan-tsang) 玄奘, Gök Türkler'in yemeklerinden de sözeder. Et yemeklerinin yanında börek de vardır.


Türük Oguz begleri bodun eşid: üze teŋri basmasar asra yir telinmeser Türük Bodun iliŋin törügün kim artatı utaçı erti? Türük Bodun ertin, ökün!

Çevrimdışı Üçoklu Börü Kam

  • Otağ Yöneticisi
  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2315
  • Kök Teñğri Türk'e Kut ve Utku Versin!
Ynt: TÜRKLERDE YEMEK KÜLTÜRÜ
« Yanıtla #3 : 05 Ekim 2007 »
KIMIZ

Kısrak sütünün mayalanması (fermantasyon) ile elde edilen ve içerisinde % 1-3 oranında alkol bulunan ekşi, içindeki Karbondioksit (Co2) sebebiyle EKŞİ AYRAN tadında olan milli bir Türk içkisidir.

Türklerin Orta Asya'da göçebelik devirlerinde kullandıkları, günümüzde dahi Türkistan ve Moğolistan taraflarında bolca tüketilen bu içki türü sonradan Sibirya, Kafkasya ve oradan da Avrupa'ya geçmiştir.

Türkler bu içkiyi, özellikle âyinlerde, düğün ve eğlencelerde çokça kullanmaktadırlar. Hatta Kazakların "ölü aşı" adı verilen bir âdet gereği kımızı ölünün mezarına döktükleri da bilinmektedir.
"... Kazaklar "ölü aşı" yedikten sonra, aştan kalan artıkları ve kımızı ölünün mezarına dökerler" "(Abdulkadir İnan, Eski Türk Dini Tarihi, Kültür Bakanlığı Yayınları, İstanbul, 1976, s.154).

Orta Asya'dan göçler sonucu Anadolu'ya gelerek İslâmiyet’i kabul eden Türklerin kımız içme geleneklerini sürdürdükleri görülür. Gerek Selçuklu devletlerinde ve gerekse Osmanlı Devletinin merkezî devlet sistemine geçişine kadar padişahların verdiği toy (ziyafet, yemekli eğlence) şölenlerinde bolca kullanılan kımız, son olarak İstanbul'un fethini müteakip Fatih tarafından Sultanahmet'te Tekfur Sarayında verilen toyla geleneğini yitirmiştir.

Kımız yapmak için ekşi hamur mayasına benzeyen ve çok defa kurutularak saklanan bir mayadan yararlanılır. Bu mayanın içinde çeşitli laktik asit bakterileri vardır.
Mayalanma 20°-30° arasında tulumlar içerisinde veya açık kaplarda yapılır. Kımızda, yapıldığı sütun yağlı maddeleri ve mayalanmamış az miktarda süt şekeri bulunur. Kokusu ekşi peynir suyunu andırır.
Kımızda taze veya eskimiş olmasına göre değişen miktarlarda alkol ve laktik asit bulunur.
En hafif kımızda % 1 alkol, % 0,5 laktik asit,
En sert kımızda: % 3 alkol, % 1,5 laktik asit bulunur.


TTK.

Türk Soyunun Gizli Gücüne İNAN ve GÜVEN!

Çevrimdışı gurturk

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 330
Ynt: TÜRKLERDE YEMEK KÜLTÜRÜ
« Yanıtla #4 : 05 Ekim 2007 »
Günümüzdede Orta asyadan gelen yemek kültürünü koruduğumuz  yörelerimiz var.Tutmaç adlı yemek o zamana göre oldukça iri bir mantı ve bir tanesi nerdeyse ağzı dolduruyor,tokoç lokma tatlısını andırıyor,şeker yerine bal kullanılıyor.Eskişehirde ve izmir yöresinde kımız üretildiğini biliyorum.

Çevrimdışı gurturk

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 330
Ynt: TÜRKLERDE YEMEK KÜLTÜRÜ
« Yanıtla #5 : 05 Ekim 2007 »
Kımızı atalarımız şöyle hazırlarlarmış; kımız mayası ağzı kapalı bir kapta beklermiş,yazın kımız çalma zamanı gelince mayaya aynı oranda taze kısrak sütü katılır,ılık bir yerde 24 saat bekletilirmiş.İkinci gün buna iki misli daha o gün sağılmış kısrak sütü konur bekletilir ,dördüncü gün sonunda mikrop üremeye başlar gaz çıkışı olunca kımızın olduğu anlaşılırmış.

Çevrimdışı Üçoklu Börü Kam

  • Otağ Yöneticisi
  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2315
  • Kök Teñğri Türk'e Kut ve Utku Versin!
Ynt: TÜRKLERDE YEMEK KÜLTÜRÜ
« Yanıtla #6 : 05 Ekim 2007 »
KIMIZ

Yapımı Îskitlerden (M.Ö. 700-300) bu yana bilinen bu millî Türk içeceği, safkan kısrak (at) sütünün mayalandırılmasıyla yapılır.
Biz Anadolu Türklerince pek tanınmayan, aksine Türkistan Türklerince de meşhur bir içecek olarak tüketilen kımız İngiltere, Kaliforniya ve Rusya'da da tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
Buralarda kımızla tedavi hastaneleri kurulmuştur.
Kimyagerler, A-B-C vitaminleriyle zengin olan orta ekşilikteki (60-80) 1 litre kımızda 500 kalorinin olduğunu tespit etmişlerdir ki, ayrıca 17 gr. yağ, 22 gr. belok da vardır. îçindeki süt asidinin, insan vücudunu zehirleyen barsak mikroplarını da zararsız hale getirdiği ilmen müşahede edilmiştir.

Günde en az 1 litre içmek kaydıyla yemek aralarında veya yemekten 2 saat önce içilmesi tavsiye edilen bu içkimiz hakkında Dr.Poznikov: "Kımız insanı besler, sağlamlaştırır ve tazeler" demiştir.
Bilhassa tüberküloz, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, mide ülseri, gastiritis, hazımsızlık, kansızlık, bronşit ve vereme çare olan bu içeceğimizin tıp bilimince de kullanıldığı bir gerçektir.
Rusya'daki Samara şehrinde, 1858 yılında, kimyager N.P.Poznikov'un gayretiyle, kımızla tedavi hastanesinin açıldığı Rus resmî kaynaklarınca belirtilmiştir.

KIMIZIN YARARLARI

1-Kanda trigliseritler ve kolesterol düşürür, böylece ateroskleroz ve buna bağlı kalp hastalıkları, kalp krizi ve akut inme riski azalır.

2-Bağışıklık sistemini güçlendirir

3-Kansere karşı koruma sağlar

4-Beyin, retina, sperm, cilt hücreleri güçlenir

5-Diyabet için faydalıdır.

6-Kanı inceltir ve akışını kolaylaştırır, kan pıhtılaşmasını önler .

7-Romatizmal hastalıklara karşı koruma sağlar

8-Beyin ve sinir sisteminin sağlıklı şekilde çalışmasında etkileri vardır.

9-Depresyon tedavisini destekler

10-Bunama ve Alzheimer hastalığı riskinin azaltmasına yardımcı olur

11-Ruh hali, konsantrasyon, bellek, dikkat ve davranış bozukluklarına karşı destek sağlar.

12-Saldırganlık azaltmaya ve sakinleştirmeye yardımcı olur.

14-Mizaç, tepkisellik ve kişilik üzerinde olumlu etkisi vardır

15-Kımız içen kişilerde gözde yaşa bağlı olarak gelişen sarı nokta hasarları riskini önlenebilmektedir.

16-Kımız'ın antienflamatuar etkisi vardır. Ayrıca kas-iskelet sistemi ve bağışıklık sistemi üzerinde faydalı etkileri bulunmaktadır.

17-kımız ; kemik ve eklem sağlığında etkili ve yararlıdır.

18-Kemiklerde kalsiyum toplanmasına destek olarak güçlenmelerini sağlar.

18-Eklem iltihabı ve kıkırdağa zarar veren enzim aktivitesini azaltır.

19-Eklemlerde hassasiyet ve sabah sertliğini azaltır.

20-Romatoid artritli hastada ilaç ihtiyacını azaltır.

21-Kımız özellikle kalp ve damar hastalıkları açısından yararlıdır. Kımız tüketenlerde koroner kalp hastalığına bağlı ölümlere daha az rastlanır.

22-Kalp damar hastalığı riski olanların ya da bu hastalığa yakalanmış olanların kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.

23-Damar sertliği oluşumunu yavaşlatır.

24-Trigliseritlerin kan düzeyini düşürür.

25-Kalp hastalıklarında "kötü kolesterol"ün (LDL) düşürülüp, "iyi kolesterol"ün (HDL) artırır.

26-Kalp krizi sonrası felç, ikinci bir kalp krizi ya da ölüm riskini azaltır.

Netice itibariyle kımız, ölüm hariç, her derde deva olan olağanüstü bir içecektir.

TTK.
Türk Soyunun Gizli Gücüne İNAN ve GÜVEN!

Çevrimdışı Deli

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 253
Ynt: TÜRKLERDE YEMEK KÜLTÜRÜ
« Yanıtla #7 : 05 Ekim 2007 »
   ARABAŞI

  Doğu Anadolu'dan başlayıp İç anadolu ve Ege bölgesinin içlerine kadar uzanan bir hat üzerindeki coğrafyada bilinen ve hala yaşatılan bir yiyecektir. Köken itibari ile İç Anadolu'da doğmuştur. İlk örnekleri tavşan etiyle, sonraki örnekleri tavuk etiyle yapılan bu çorba, soğuk geçen kış akşamlarında misafirle birlikte yenmekte, yalnızca un ve sudan yapılmış çiğ hamurun yutulmasıya tüketilmektedir. Maliyeti çok düşük olduğundan bir zamanların yoksul Anadolu'sunun yaratıcılığını temsil eder.

  Sanıldığı gibi Arap'larla ilgili bir yemek değildir. Arada bir gelen misafirle yendiğinden, "Ara-Aşı" bileşik kelimesinin zamanla değişmesinden isim aldığı düşünülmektedir. Arabaşı, Konya, Afyon ve Eskişehir'in Türkmen ağırlıklı ilçelerinde, Karaman civarında, Kütahya, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat ve Kayseri'de içilir. Çorba, tavuk, hindi veya av kuşlarının eti, salça, çok miktarda acı, limon ve kıvam vericiden oluşur.

      http://tr.wikipedia.org/wiki/Araba%C5%9F%C4%B1
NE AMERİKA , NE RUSYA , NE ÇİN ,
HERŞEY MİLLİYETÇİ TÜRKİYE İÇİN ...

Çevrimdışı kızıltamu

  • Türkçü-Turancı
  • ****
  • İleti: 210
Ynt: TÜRKLERDE YEMEK KÜLTÜRÜ
« Yanıtla #8 : 05 Ekim 2007 »
Söz konusu yemek : ) Benim yaşadığım yer Elbistan bu konuda oldukça zengin bir mutfağa sahip ayrıca yemeklerimizin hemen hepsi et ve tahıl ile yapılır ve oldukça zahmetlidir ve bu yemekler geçmişten günümüze gelmiş ata mirasıdır.
 Çoğunu doğudaki kürtler sahiplensede has Türkmen yemekleridir örnekle içli köfteyi genelde etnikler sahiplensede hem bizimdir hem onlar beceremiyorlarda zeten: )
Bizim yemekler Deli andamın dediği gibi yoksul anadolunun üreticiliğin aksine zengin zamanından kalma olacakki çok masraflı ve zahmetlidirler yerel yemeklerimizin çoğuna misafir gelmeden bir akşam önce başlanır ve eskiler (avrat ataşda aşınan bişmeli) yani kadının yemekle çok ilgilenmesi gerekki yemek yensin anlamında zahmeti anlatır.

Aş aş olmalı avrat ataşda yanmalı
ben ağzımı silende avrat candan usanmalı : )


Ya Susturacağız Ya kan kusturacağız