Yılmaz ÖZDİL
[email protected]Bakar kör
PREDATOR.
Kızılötesi kamerasıyla, yedi bin metreden, geceleri bile, trafik işaretlerini okuyabiliyor. Sentetik diyaframlı radarı var. Üstelik pilotsuz.
Blackbird.
Sesten üç misli hızlı. Neredeyse atmosferin üstünden, yerdeki teröristin saç rengini bile görüyor. Radara yakalanmıyor.
Dragon Lady.
Halk arasında, U2 diye bilinen casus uçağı... 24 kilometreden, otomobil plakasını görecek kabiliyete sahip. O kadar yüksekten bakıyor ki, pilotları, astronot gibi giyiniyor.
Global Hawk.
Bu da pilotsuz... Uydu marifetiyle, başka kıtadan bile yönetebiliyorsun. Kar, yağmur, fırtına, bana mısın demiyor. Keskin gözleriyle 100 bin kilometrekare araziyi tarayabiliyor.
Prowler.
5-ALQ-99 diye, sinyal bozucu sistemi var. Bir düğmeye basıyorsun, şak, teröristlerin elindeki telsiz-telefon, elektronik ne varsa, kilitleniyor, kullanılmaz hale geliyor.
*
ABD, "anlık istihbarat" için bunları tahsis edecekmiş bize.
*
Bana sorarsanız, bi tane de uzay mekiği versinler... PKK, ay üssü Alfa'da çünkü.
*
Kardeşim...
Daha iki gün önce gördük, adam burnumuzun dibine piknik masası kurdu, üzerinde Apo posteri, kafamıza çuval geçiren Amerikalı general, Irak istihbarat şefi, Barzani'nin İçişleri Bakanı, bizim milletvekilleri, teröristler, hep birlikte, Brezilya'dan futbolcu transfer etmiş gibi imza töreni yaptılar, Biji TV de yayınladı.
Hani predator?
*
E diyeceksiniz ki...
Peki nedir bu anlık istihbarat denilen?
*
- Şu an gireyim mi?
- Girme.
- An be an gireyim mi?
- Girme dedim sana.
Budur...
*
Soruyorsun, anında ne yapman gerektiğini söylüyor... Daha ne predatoru istiyorsun?
*
Yok hálá istiyorsan...
Yüzde 90 körlüğe bile çare var ama, "senin görmek istemeyen gözlerinin" görmesini sağlayacak sentetik diyafram icat edilmedi henüz.
Hürriyet Gazetesi-Yılmaz Özdil-08 Kasım 2007 Perşembe
Ben çok akıllı birisi değilimdir. O yüzden aklımın almadığı bir çok konu vardır. İşte size onlardan birkaçı:
1) Biz yarın amerika ile savaşırsak(görünen köye az kaldı) bize kim istihbarat verecek?
2) Üstün teknolojisine rağmen ASELSAN neden böylesi meretler üretemez?
3) Yukarıda adı geçen cihazların teknolojisinin 1/10'i kapasitesine sahip cihazımız yok mudur?Neden satın alınamaz?
4) Biz askerlerle yığılı sınır bölgemizde; sınırı geçebilen 200 kişiyi farkedemiyoruz da Ege denizinde ki mülteci taşıyan teknede kaçak bulunduğunu nasıl anlayabiliyoruz? Eğer sahil güvenliğin personeli eğitim, istihbarat ve teçhizat bakımından askerden üstün durumdaysa neden sınır güvenlik adı altında bölgede görevlendirmiyoruz?
Şüphesiz ki Ordumuzun yeterli teçhizat, personel, ekipman ve istihbaratı vardır. Yoksa okuyun Barbaros Hayreddin'in hayatını her yerde casusu olduğu için her olaydan haberdar olmuş. Kaldı ki günümüzde çok daha fazlasını yapmaktayız şüphesiz. Bu olaylarla ilgili devlet olarak farklı stratejilerimiz olduğundan şüphelendiğimi yazmıştım önceki mesajlarımda. Şimdi biraz daha kafama yatmaya başladı. Saygılarımla