Gönderen Konu: İran'da Türkmen İsyanı(Türkmenistan'ın İran'a gazı kesmesinin sebebi)  (Okunma sayısı 6768 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ilteris7

• Ziyaretçi
Türkmenistan'ın İran'a verdiği gazı kesmesinin sebebi ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gerginleşmesinin sebebi anlaşıldı.

İran'ın Kuzey Horasan eyaletinin Golestan vilayetinde 4 Ocak 2008 tarihinde İran İslam Devrim Muhafız Birliklerine ait bir sahil güvenlik botunun, Hazar Denizi kıyısında balık avlayan Türkmenlere ateş açması sonucu 20 yaşında genç bir Türkmen balıkçı hayatını kaybetti.

İranlı yetkililer öldürülen Türkmen, kaçak balık avı yaparken kaza ile öldürüldüğünü iddia ettiler.

Bu olay üzerine ayaklanan Türkmenler, Horasan'da çoğunlukta oldukları şehirlerde(Kuçhan, Bender Turkmen, Gonbad Kavus) şehirlerinde İran Devrim Muhafızlarına ait binaları ve hükümet binalarını saldırarak bir kısmını tahrip ettiler. Olaylar 2 gün sürdü. 300 Türkmen tutuklanarak bilinmeyen yerlere götürüldüler. Türkmen İnsan Hakları sözcüleri pek çok yaralıları olduklarını bildirdiler.

Bu olaylar üstüne Türkmenistan, İran'a verdiği doğalgazı kesti. İki ülke arasındaki diplomatik gerginlik sürüyor.

İran'da Kuzey Horasan ve Hazar denizi kıyısındaki Mazenderan eyaletlerinde yaklaşık2.2 milyon Türkmen'in yaşadığı belirtiliyor.

Türkmenler kendilerine yönelik insan hakları ihlallerinde bulunuduğunu, eğitim haklarının ksıtlanarak üniversitelere girmelerinin engellendiğini ve İran yönetiminin Türkmenleri zorla Şii'liğe çevirmek için Kum kentinden mollaları yollayarak, Türkmen yerleşim birimlerinde zorla Şiileştirme çalışmaları yapıldığını öne sürmektedirler.

Haberin tamamı burada(İngilizce)
 http://www.nypost.com/seven/01142008/postopinion/opedcolumnists/irans_latest_ethnic_revolt_876610.htm?page=0

İran ucuz Fars şovenizmine ve devrim ihracına kalkıştığı devam ettiği sürece bu tür sorunlarla daha sık karşılacaktır. Aslında kendi ülkesinde yaşayan Türk Topluluklarına rahat yaşamaları için haklarını verse, baskıları kaldırsa Amerika'nın elinden en büyük kozunu alır. İç işlerinde istikrarı sağlar. Çünkü Türk soylu halklar, Farslardan hemen sonra ülkedeki 2çbüyük etnik grubu oluşturmaktadırlar.

Çevrimdışı Mete Saltuk

• Türkçü-Turancı
Değerli ilteriş7 Kardeşim;

Yazınızın son paragrafından hareketle iğneyi kendimize batırırsak eğer, bizim de kürtlere bazı haklar vermemiz gerekir diye düşünüyorum. Muhakkak ki oradaki Türk Kardeşlerimiz için en iyisi olmalı, ancak bunu talep etmekle, belki de; pkk ya hak vermiş oluruz diye düşünüyorum. Saygılarımla

ilteris12

• Ziyaretçi
Sayın Mete Saltuk;
Türkçülük Türk için herşyin en iyisini en güzelini isteme ülküsüdür. Farklı ellerdeki kandaşlarımızın huzura kavuşması için gerekirse otonomide isteriz federasyonda. Ancak kendi ülkemiz içerisindeki farklı unsurların bu taleplerini  kabul etmemiz mümkün değildir. Adalet terazisi sadece Türkün tarafından tartmalı. Bü gün diğer milletler bu anlayışla haraket ederken bizlerin kendine polyanacılık oynaması mantıksızlık olacaktır. Bakınız en iyi örnek AB dir. Kendileri başka telden bizden ise kendi istedikleri telden çalmamızı istiyorlar. Dünya siyaseti ''Cuvaldızı kime batırsam'' diye ortalıkta dolaşanların belirlediği siyasettir. Biz elde iğneyle dolaşma lüksüne sahip değiliz..

ilteris7

• Ziyaretçi
Değerli ilteriş7 Kardeşim;

Yazınızın son paragrafından hareketle iğneyi kendimize batırırsak eğer, bizim de kürtlere bazı haklar vermemiz gerekir diye düşünüyorum. Muhakkak ki oradaki Türk Kardeşlerimiz için en iyisi olmalı, ancak bunu talep etmekle, belki de; pkk ya hak vermiş oluruz diye düşünüyorum. Saygılarımla

Sayın Kandaşım,

Tespiti yaparken İran açısından baktım. Bunun Türkiye ile kıyaslanması kesinlikle doğru olmaz. Çünkü İran'da Türkler aşağı yukarı 1200 senedir yaşamaktadırlar. 1000 yıl boyuncada Türkler, çeşitli devletler imparatorluklar kurarak İran'a hükmetmişler, hakim olmuşlardır. İran'a zarar vermemiş, aksine güçlenmesini sağlamışlardır. 

Yani İran'daki başat unsur, her daim Türklerdir. Bugünde her ne kadar molla rejimi bunu bastırmaya yok etmeye kalksa da durum böyledir.   

İran'daki Türkler kesinlikle kürtler gibi terörist eylemler düzenlememişler, masum insanları öldürmemişler dir. Sadece kendilerine yönelik saldırılarda kendilerini, ailelerini sladırganlara karşı savunmuşlardır.

Bu sebebten ötürü Devlet kurmuş, Medeniyet sahibi ve gelişmiş bir kültüre, yaygın bir dile sahip olan İran Türkleri ile tarih-kültür-medeniyet namına dünyaya sümüklü böcekler ve en küçük bakteriler kadar faydası olmayan bir güruhu bir tutmak yanlıştır.

Ancak kürtler hem Türkiye hem İran hemde diğer bölge ülkelerinin başına bela olmuş asalaklardır. Ne kadar hak verirseniz verin, asla iflah olmayan asalaklardır. Zaten verilen hakların, hiçbirisini kullanmadıkları gibi Türkiye Cumhuriyetinin toprak bütünlüğüne ve Türk Milleti'ne yönelik saldırılarına, terörist eylemlerine devam edeceklerdir ve nitekim etmektedirler. Yani Devletimiz, dış güçlerin(Avrupa Birliği, Amerika vs.) baskılarıyla bunlara Milletimizin kmuhalefetine rağmen pek çok imtiyazlar, haklar zaten tanıdı. 

Yukarıda belirttiğim bu sebeblerden ötürü lağım farelerindne bile daha aşağılı olan malum güruhu, İran Türkleri olan soydaşlarımızla bir tutmak, onların konumlarını aynı şekilde değerlendirmek büyük bir gaflettir. Ancka uyarınız için teşekkür ederim, değerli kandaşım...Bu tür hususlarda hepimizin daha dikkatli     
olması gerekmektedir.

Saygılar

TTK

Çevrimdışı Mete Saltuk

• Türkçü-Turancı
Değerli ilteriş12 ve ilteriş7 Kardeşim;

Uyarılarınız için teşekkürler. Ancak ilteriş7 Kardeşimin (yanlış)anladığı gibi Yüce Türk Milleti ile vatansız, şerefsizleri hiç bir şekilde bir tutmadığımı burada belirtmek istiyorum. Bu konu ile ilgili beni yanlış anlayabilecek herkesten ve (ilteriş7) Kardeşimden özür diliyorum.

ilteriş12 Kardeşimin yazısından "büyük oynamanın gerekleri" diye bir anlam çıkarıyorum. Eğer ki doğru anladıysam, görüşünüze katılıyorum. Ancak bu sefer de abd,ab..vb. ne kızmamalıyız gibi bir sonuç doğuyor. abd ve ab.nin haklılığı  bizi ilgilendirmediğine göre, sonuç itibariyle Turan'a giden yolda, Türk için herşey mübahtır. Saygılarımla

ilteris12

• Ziyaretçi
Alıntı
ilteriş12 Kardeşimin yazısından "büyük oynamanın gerekleri" diye bir anlam çıkarıyorum. Eğer ki doğru anladıysam, görüşünüze katılıyorum. Ancak bu sefer de abd,ab..vb. ne kızmamalıyız gibi bir sonuç doğuyor

Tabiki kızmayacağız. Ama dersler alacağız. Madem oyunun kuralı bu, ozaman bir köşeye çekilip ağlamanın veya kzızp sinirlenmenin bir faydası olmaz. Her ülke kendi çıkarları için çaba gösteriyor. Bu durumda duygusallık göstermek hissi davranma akıllı devletlerin işi değildir. Duygularına yenik düşenler; küçük hesapların mahalle kahramanı olmaktan öteye geçemezler.

Çevrimdışı ATİLLA-TORUNU

• Türkçü-Turancı
  • тєηgяi_кυят || α∂šız ||
Tüm dünya TÜRK IRKI'nı yer yüzünden silmek ya da azınlık konumuna getirip dilediği gibi kullanmak istemekte...Ne oldu Osmanlı'nın hoşgörüsü...Hani,nerede?????Soyunda çakallık,kansızlık bulunan bir topluma sen istediğin kadar hoşgörülü ol...Besle kargayı,oysun gözünü....Demekten kendini alamazsın...Artık bu gibi soysuzlara karşı,Hoşgörüyü bırakmalıyız!!!!Görüyorum etrafta kara çarşafın içine bürünmüş bir kişilik mahrumu insancık!!!!Soruyorsun sen Türk'müsün çoğu evet diyor..Behey dürzü!!!Arabın örtüsünün altına girinip o ırktan olduğunu nasıl söylersin!!!Bu soysuzların dinini yaşıyorsun diye kendi milletinin,ırkının örf ve adetlerini birkenara atmak hainliktir......Kendini ilerdede bir arap kırmasına dölletirr güzelim TÜRK kanının içine edersin...İran'a büyük sempatiyle bakan kendini bilmez dürzülere bu lafım....Bu topluluktan ne zaman yarar geldi bizlere????Bize ne zaman TÜRK olandan başka biri yardım etti,iyilğimizi istedi tarihte???Dinin bir diyeee kendinide sat o zaman.....Gel dinim bir yap beni :@
Nefret ediyorummm bu soysuzlardann nefretttttttt!!!!!!

GÜN GELECEK BOZKURT İNİNDEN ÇIKACAK! İŞTE O GÜN SİZİN GİBİ PİÇLERİNN ÖLÜM GÜNÜ OLACAK,DÜRZÜLER.....

Esenlikler,TTK.

ilteris6

• Ziyaretçi
Sayın ATTİLA-TORUNU ;

Burada kimse İran'ı savunmamış.Sadece stratejiler tartışılmış.İletilerinizi birazcık daha aklıselim bir şekilde yazarsanız iyi olur.Küfürlü ifadelerden de kaçınınız.

Bu Otağda hiçkimse ne İran'ı savunabilir,ne de Arab bedevilerinin aşşağılık adetlerini savunabilir.

Bozkurtlar aklıselim olmalıdır.Sakin ve kararlı olmalıdır.

Esen olsun. TTK

Çevrimdışı ATİLLA-TORUNU

• Türkçü-Turancı
  • тєηgяi_кυят || α∂šız ||
Sayın ATTİLA-TORUNU ;

Burada kimse İran'ı savunmamış.Sadece stratejiler tartışılmış.İletilerinizi birazcık daha aklıselim bir şekilde yazarsanız iyi olur.Küfürlü ifadelerden de kaçınınız.

Bu Otağda hiçkimse ne İran'ı savunabilir,ne de Arab bedevilerinin aşşağılık adetlerini savunabilir.

Bozkurtlar aklıselim olmalıdır.Sakin ve kararlı olmalıdır.

Esen olsun. TTK
ilteris6 Soydaşım,burada İran'ın savunulduğunu demek istemiyorum.O kara çarşaflı beyni kıt insanların İran gibi ülkeleri savunup,bu ülkede şeriat isteyip daha sonrada sorulduğunda ben TÜRK'üm demesine isyan etmekteyim.TÜRKÇÜ Otağı'nda İran gibi bir devletin savunulmayacağını bilmekteyim.Ayrıca küfürlü ve argo kelimelerim için beni uyardınız,Teşekkür ederim.Esenlikler.TTK.

Çevrimdışı ULUTÜRK

• Türkçü-Turancı
kardeşlerim iranın nüfus yaoısı yaklaşık şöyledir 20 küsür milyonu fars 4 küsür milyonu soysuz kürt 35 küsür milyonu azeri Türkü 2 küsür milyonu Türkmen görüldüğü gibi iranda Türk unsuru fars unsurundan sayısal olarak fazladır ve ekseriyet belli şehirlerde toplu halde bulunmaktadırlar iran merkezi yönrtimi nüfus sayılarından ölesiye korktuğu için kontrolü kaybrtmemek için ağır baskı uygulamaktadır çünkü yeterince destek alabilirve organize hareket edebilirlerse iranı bölebilirler bu ihtimal her zaman vardır ve iranın en büyük gizli korkularından birisi budur.