Fransa meclisi, yasalar komisyonunda geçen hafta kabul edilen, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin iktidar partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanan yasa teklifini, 22 Aralık'ta genel kurulda oylayacak.
Fransa'da hükümet, yasa teklifinin gündeme alınmasına itiraz etmedi. Hükümetin tasarının gündeme alınmasına itiraz etmemesiyle yasa tasarısının perşembe günü oylamaya sunulması kesinleşti.
Yasalar komisyonunda kabul edilen yasa teklifinde, "Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların inkarı, bir yıl ile 45 bin Euro para cezasına çarptırılır" ifadesi yer alıyor.
Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, "Fransa,1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır" ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı. Yasanın şimdi yeniden gündeme gelmesi, Fransa'da başkanlık seçiminin 2012'de yapılacak olmasına bağlanıyor.
HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ
Fransa parlamentosunda 22 Aralık'ta görüşülecek 'sözde Ermeni Soykırımının inkarını suç sayan' yasa teklifine tepkiler de gelmeye devam ediyor. İşte 13 yıllık kavgada son yaşananlar...
"KABUL ETMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermeni iddialarını reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin Fransa Ulusal Meclisi'nde oylanacak olması nedeniyle ilk kez açıklama yaptı. Gül, Fransa'yı ifade özgürlüğüne saygı göstermeyen ve objektif bilimsel araştırma yapılmasına dahi izin vermeyen bir konuma düşürecek bu girişimden en kısa sürede vazgeçilmesini istedi. Gül'ün Çankaya Köşkü internet sitesinde yayınlanan açıklamasında Fransa Ulusal Meclisi'nin gündeminde bulunan, Türkiye ve millete yönelik haksız ve asılsız ithamları reddetme özgürlüğünü ortadan kaldırmaya matuf yasa kabul etmemiz söz konusu değildir. Fransa'yı ifade özgürlüğüne saygı göstermeye çağıran Gül, açıklamasının devamında yasanın risklerini anlattı. Yasanın Fransa'yı objektif bilimsel araştırma yapılmasına dahi izin vermeyen bir konuma düşüreceğine işaret eden Gül, bu girişimden, en kısa sürede vazgeçilmesini istedi. Gül açıklamasının devamında şu değerlendirmeleri yaptı:
"Ne garip ve düşündürücüdür ki, bu tür girişimler hep seçim öncesi dönemlere rastgelmektedir. Fransa'nın, yüzyıllara dayanan Türk-Fransız dostluğu, ortak menfaatleri ve ittifak bağlarını küçük siyasi hesaplara feda etmeyeceğini ümit etmek istiyorum. Bir ülkenin tarihi hakkında siyasi bir kurum olan Parlamento aracılığıyla yargıda bulunmak, tarihi siyasi amaçlarla tahrif etmek en hafif tabiriyle izansızlıktır. Fransa'da aklın ve sağduyunun hakim olmasını ve bahsekonu yasa tasarısının gündemden düşürülmesini, tarihin yazımının tarihçilere bırakılmasını bekliyoruz."
''Fransa'nın Cezayir'deki eylemleri soykırım sayılsın'' teklifi
MHP, Cezayir'de Fransa tarafından gerçekleştirilen eylemlerin ''soykırım'' olarak kabul edilmesini öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu. MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ve arkadaşlarının imzasıyla hazırlanan teklif, ''soykırımın'' hatırlanması amacıyla her yıl 8 Mayıs'ın anma günü olarak kabul edilmesini öngörüyor. Teklifte, bu ''soykırımı'' inkar edenlere bir yıl hapis cezası ve 100 bin TL para cezası uygulanması isteniyor. Teklifin gerekçesinde, ''Fransa kendi tarihini gözardı ederek Türkiye'nin geçmişini yargılayan bir kanunu kabul etmesi, bu ülkenin Türkiye'ye karşı olan tavrını bir kez daha gözler önüne sermektedir. Fransa Ulusal Meclisi'nin iki ülke arasındaki dostluğu zedeleyici yaklaşımına karşı TBMM'nin uygun bir karşılık vermesi zamanı gelmiştir'' denildi.
DAVUTOĞLU, FRANSA'YI SERT DİLLE UYARDI
Konya'da konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Bu konu Fransa'nın kendi içerisinde yaşadığı büyük bir çelişkidir" dedi. Meselenin Fransa için büyük bir sınav olduğunu dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:
''Fransa'daki entellektüeller ve sivil toplum için de büyük bir sınavdır. Dün bunu da vurgulamıştım. Göreceğiz. Fransa'da özgürlükçü liberal yaklaşım mı egemen, yoksa dogmalara dayalı yasaklayıcı bir tutum mu egemen. Avrupa'nın ortasında böyle yasaklayıcı bir tutum egemen olursa bunun doğuracağı sonuçlar, bu yasanın çok ötesinde olacaktır. Öncelikle bunu gördükten sonra Türkiye'nin her zaman olduğu gibi, her konuda olduğu gibi mutlaka ihtimali, planları, hesapları, yaptığı çalışmaları vardır. Biz geçen hafta içinde bu çerçevede, parlamentodaki siyasi partilerimizin temsilcileri ve Dışişleri Komisyonu ile birlikte toplantı yaptık. Bugün bu çerçevede siyasi partilerimizin temsilcilerinden oluşan bir heyet Paris'te temaslara başladı. Ayrıca iş dünyamızla da görüşmelerimiz olmuştu. Bu konuda atılacak adımlardan daha çok şu an düşünülmesi gereken husus, özgürlükçü ve yasaklayıcı tutum arasındaki bu farkın, bu çelişkinin gündeme getirilmesi. Sayın Başbakanımızın, Sayın Sarkozy'e yazdığı mektupta da öncelikli husus buydu. Benim sayın Juppe'ye yazdığım mektupta da... Ama tabi Türkiye'nin de alacağı tedbirler olur. Bu ikazlarımız karşılık bulmazsa ve Fransa'da yasakçı bir tutum egemen olursa buna sessiz kalmamız beklenmemelidir.''
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, daha önce de "Fransa Ermeni Soykırımı tasarısını yasalaştırırsa, Türkiye olarak her platformda Fransa'nın sömürgeciliğini anlatırız" demişti.
"BEDELİNİ AĞIR ÖDER"
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifine ilişkin, "Fransa bunun bedelini ağır öder" dedi. TBMM'de gazetecilerin konuya ilişkin sorusunu yanıtlayan Çiçek, geçen hafta Fransa Meclis Başkanına endişelerini ifade eden ve bu tutumu kınayan bir mektup gönderdiklerini hatırlattı. TBMM'den bir heyetin de dünden beri Fransa'da olduğunu dile getiren Çiçek, şunları kaydetti:
''Fransa bizim tarihte en evvel ilişki kurduğumuz ülkelerin başında geliyor. Özellikle Kanuni döneminden beri, o günden bu yana Fransa ile çok yönlü ilişkilerimiz oldu. Bunlar kapsamlı ilişkiler. Bu tür teşebbüsler, tarihi olaylara parlamentolar düzeyinde karar çıkarma çabaları, iç politika kokan, istismar kokan teşebbüslerdir. Tarihi derinliği olan bu ilişkilerin 3-5 oya tenezzül edilerek zehirlenmesini asla doğru bulmam. Çünkü iş bu yönde tecelli edecekse, bu ilişkiler tamir edilemeyecek kadar büyük sıkıntılara sebebiyet verir. Biliyorsunuz Fransa'da seçimler var. Seçimlerde belli kesimlerin desteğini ve oyunu alabilmek adına, geleceği karartacak ve yanlış bir kısım istikametlere konunun çekilmesine imkan verecek bu türlü istismar çabalarından, gayretlerden kaçınılması lazım. Biraz daha sağduyulu hareket edilmesi lazım. Çünkü iş bu mecraya sürüklendiği takdirde korkarım ki Fransa gelecekte bunun bedelini çok ağır öder. Onun için daha birkaç gün varken, bunu bir defa daha yazılı mektubuma ilaveten sizin aracılığınızla söylemek isterim.''
"FRANSA TARİHİNE DÖNÜP KENDİNİ YARGILAMALI"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa girişimiyle ilgili Fransa'ya sert tepki gösterdi. "Soykırım görmek isteyenler kendi tarihlerine baskın" diyen Erdoğan, "Hiç bir tarihçi, hiç bir siyasetçi bizim tarihimizde soykırım göremez" dedi. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin tarihinde sömürü yoktur, emperyalist yaklaşım yoktur. Türkiye'nin tarihinde, bir ülkeyi işgal etmek, ardından da o ülkenin tüm kaynaklarını çalmak yoktur. Bizim tarihimizde dost ve kardeş halklara zulüm, baskı, sindirme yoktur. Altını çizerek ifade ediyorum; bizim tarihimizde soykırım asla ve asla yoktur. Cezayir'de 8 Mayıs 1945'ten itibaren katledilen, fırınlarda yakılarak öldürülen masum sivillerin tam sayısı bugün dahi bilinmiyor. Maalesef, Batılı kaynaklar, 8 Mayıs 1945'te öldürülen 100 Fransız askerini öne çıkarırken, sayısı 45 bin olduğu söylenen Cezayirli şehitlerden bugün hiç kimse bahsetmiyor. Aynı şekilde, 1994 yılında Ruanda'da 800 bin insanın katledilmesinde Fransa'nın rolü de hiç tartışılmıyor. Hiçbir tarihçi, hiçbir siyasetçi, bizim tarihimizde soykırım göremez. Soykırım görmek isteyenler, dönsünler ve kendi kirli, kanlı tarihlerine baksınlar. Kendi tarihleriyle yüzleşemeyenlerin, asılsız iddialar üzerinden Türkiye tarihine saldırmaları çok ciddi bir samimiyetsizlik göstergesidir. Tarih, parlamentolarda yapılan oylamalarla yazılmaz. Tarih, popülizm uğruna, oy toplamak uğruna çarpıtılamaz. Hele hele parlamentolar, tarihin araştırılmasını, incelenmesini, konuşulmasını, tarihi yalanların eleştirilmesini engelleyemez."
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'e bir mektup göndererek, bu yöndeki kaygılarını ilettiğini vurgulayan Erdoğan, ''Sözde Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören, 22 Aralık'ta da Fransa Ulusal Meclisi Genel Kurulunda görüşülecek olan teklifin, Türkiye-Fransa ilişkilerinde tamiri zor hasarlar açacağını sayın Sarkozy'e çok açık ve net şekilde ifade ettim. Böyle bir girişim hiç kimseye yarar sağlamaz." dedi.
Eğer ellerinde belge yoksa o belgeleri Türkiye'nin onların ellerine rahatlıkla verebileceğine dikkati çeken Erdoğan, ''Daha da ileri gidiyorum; eğer Fransa Parlamentosu, tarihi olayların peşine düştüyse, lütfen gitsin, 1915 olaylarında Fransa'nın nasıl bir rol üstlendiğini, nasıl bir tavır, tutum ve politika izlediğini aydınlığa kavuştursun'' diye konuştu.
Bu meselelerin parlamentolarda ele alınmasının son derece yanlış olduğunu, bu meselelerin zemininin, üniversiteler, arşivler ve bu konularda yapılmış bilimsel araştırmalar olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti: "Umuyorum ki Fransa Ulusal Meclisi, tarihi çarpıtma, tarihi yalanları inkar edenleri cezalandırma yanlışından bir an önce döner. Türkiye olarak, bu kasıtlı, art niyetli, popülist, haksız ve hukuksuz girişimlere karşı, her türlü diplomatik yöntemle karşı duracağımızı burada bir kez daha vurgulamak isterim."
Başbakan Erdoğan, "Yaklaşan Fransa başkanlık seçimleri sebebiyle böyle bir adımın atılması bizim üzüntümüzü muciptir." dedi.
BAKAN BAĞIŞ DA ELEŞTİRDİ
Sarkozy'e Fransız atasözünü hatırlattı
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa parlamentosunda görüşülecek teklif yasalaşırsa bu hatanın Fransa'ya bedelinin ağır olacağını söyledi. Bağış, Fransa'da 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin kabul edilmesinin Fransa'ya zarar vereceğini belirtti. Fransa'nın iç siyasetine istismar edilen bir yasa tasarısıyla karşı karşıya olunduğunu söyledi. Yaklaşan Fransa cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik bir manevrayla mücadele ettiklerini bildiren Bağış, "Bunun hedefinde Türkiye'ye zarar vermek, Türkleri kızdırmaktan çok kendi seçmenini istismar etmek var" dedi. Türkiye'nin 1468 yılından bu yana Fransa'da temsilcisi olduğunu kaydeden Bağış, Türkiye'nin bin yıllık devlet olma geleneğinin en iyi bilinmesi gereken yerin Paris olduğunu söyledi. Bağış, "Fransızların güzel bir atasözü var, hırslı rüzgar bazen iyidir ama bazen de gemiyi batırır. Ümit ederim ki Sarkozy'nin seçim hırsı gemisini batırmaz" diye konuştu.
"Önce kendileri bu hesabı vermek durumundalar"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Fransa'da görüşülecek 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifine ilişkin olarak, ''Herşey ortaya çıksın. Geçmişi ile hesaplaşmak konu olunca, bunu bize dayatanlar önce kendileri, bu hesabı vermek durumundadır'' dedi.
Binali Yıldırım, Fransa'nın her zaman konjonktürel olarak sanal bir sorunu, iç kamuoyunun siyaset aracı olarak kullanmasına alıştıklarını kaydetti. Fransa'nın ne tür girişimde bulunursa bulunsun Türkiye'nin tarihi ile ilgili herhangi bir sıkıntısının olmadığını ifade eden Yıldırım, ''Türkiye'nin mahcup olacağı bir olay da yoktur. Biz defalarca bütün milletlere ne dedik? Gelin bu işi tarihçilere bırakalım, tarihçiler aralarında konuşsunlar, arşivleri açsınlar, incelesinler. Herşey ortaya çıksın, geçmişi ile hesaplaşmak konu olunca, bunu bize dayatanlar önce kendileri bu hesabı vermek durumundadır'' diye konuştu.
Yıldırım, Fransa'ya karşı herhangi bir yaptırımın olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine de ''Gayet tabii gelişmelere göre biz de gereken cevabı veririz'' yanıtını verdi.
'' Bu, Sarkozy'nin kaybettiği desteği geri almak için yaptığı saçmalıklardan biri''
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, 1915 olaylarıyla ilgili olarak Fransa Meclisi'nde gündeme getirilmeye çalışılan tasarıya ilişkin, ''Bu,Sarkozy'nin kaybettiği desteği geri almak için yaptığı saçmalıklardan biri. Türkiye, artık o veya bu ülkenin veya Sarkozy gibi insanların seçim kampanyalarına malzeme olacak bir ülke değil'' dedi.
Almanya'daki Türk STK'lardan Fransa'ya uyarı
Almanya'daki Türk sivil toplum kuruluşları, Fransa'da 'sözde Ermeni soykırımını inkar edenlerin hapis ve para cezasına çarptırılması'nın yasalaştırılması çalışmalarına tepki gösterdi. Avrupa Türk Demokrasi Vakfı (ADV) ve Almanya Türk Dernekleri Birliği (ATDB) Fransa'yı uyardı.
TÜRK HEYETİNDEN PARİS'E ÇIKARTMA
Fransa'ya son uyarı: Türkiye 2001'deki Türkiye değil
Türkiye siyasetçi ve işadamları ile Ermeni soykırımı iddialarını inkar edenlere para ve hapis cezası verilmesini öngören yasa tasarısını görüşecek Fransa'ya çıkarma yaptı. Temaslarının ardından Fransa'daki Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve işadamları ile bir araya gelen TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Fransa'yı son kez uyardı. Fransa Meclisi'nin daha önce 1915 olaylarını soykırım olarak tanımasına Türkiye'nin etkili bir tepki vermemesinin kimseyi aldatmaması gerektiğini belirten Bozkır, Türkiye'nin artık eski Türkiye olmadığına dikkat çekti.
Volkan Bozkır, Türkiye ile Fransa'nın ekonomik ilişkilerinin çok önemli olduğunu söyleyerek böyle bir dönemde bu yasa teklifinin olmasını anlamsız, gereksiz ve zamansız bulduğunu belirtti. Bozkır perşembe günü Fransız meclisinin önüne gelecek yasayla ilgili olarak da "Biz bu yasa teklifinden Türkiye olarak endişe duyuyoruz." diye konuştu. Türkiye'nin 2001'de Fransa'ya tepki gösterdiğini fakat yaptırım uygulayamadığını söyleyenlere seslenen Bozkır, "O dönemde AK Parti iktidarda değildi." dedi. Bozkır, Türkiye'nin dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi haline geldiğini belirterek, "Bölgesinde sözü son derece geçerli olan, dünyada uluslararası aktör rolü kazanmış, siyasi ve ekonomik istikrarıyla cumhuriyet tarihinin en güçlü dönemini yaşayan Türkiye'nin bu sefer ne yapacağını kestirmek için geçmişte ne yaptığına bakmak son derece yanlış olacaktır." ifadelerini kullandı.
500 BİN ERMENİ GÜNDEMİ İŞGAL EDİYOR
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Avrupa'da yaşayan Türklerin birlik olması gerektiğini belirterek "Organize olmada sıkıntı çekiyoruz." diye konuştu, Fransa'da 500 bin Ermeni'nin her türlü gündemi işgal ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, burada yaşayan aynı orandaki Türk vatandaşları arasında ise hiç kimsenin birbirini beğenmediğinin altını çizdi.
AVRUPA DEĞERLERİNE UYGUN OLMAYAN KANUN TASARISI
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner de her seçim sürecinde Fransa'da soykırım iddialarının gündeme geldiğini belirterek, "Burada sadece ekonomik ilişkilerin bozulmasının ötesinde düşünce ve ifade özgürlüğü açısından Avrupa değerlerine uygun olmayan bir kanun tasarısı var." diye konuştu.
KOÇ'TAN BİRLİK ÇAĞRISI
TBMM heyetinde yer alan CHP Milletvekili Haluk Koç ise Fransa'da yaşayan Türklere birlik çağrısı yaptığı konuşmasında "Hep birlikte davranmak zorundayız; farklı düşünebiliriz ama ortak bir paydamız var bizi biz yapan toprakların bizden beklediği hareket tarzı bu." diye konuştu.
Fransa'da tüm derneklerin bir çatı altında birleşmesinin önemine değinen Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu da kurulacak tek çatı sayesinde Fransa'daki Türklerin daha fazla söz sahibi olacaklarının altını çizdi.
TÜRK HEYETİNE TOPLANTI SALONU VERİLMEDİ
Ermeni tasarısına karşı lobi yapmak amacıyla Fransa'ya giden TOBB ve TÜSİAD heyetine kalacakları otelde toplantı için salon verilmedi.
Türk iş dünyasının 22 Aralık’ta Fransız Parlamentosu’nda görüşülmesi planlanan ve Ermeni soykırımı iddialarını reddedenlere 1 yıl hapis ve 45 bin Euro para cezası öngören yasa tasarısını durdurabilmek için yaptığı Paris çıkarması, ‘otel’ skandalına sahne oldu.
TOBB ve TÜSİAD’ın yanı sıra Türk diasporasının ve siyasilerinin dün akşam gerçekleşen toplantı için önceden ayrılan toplantı salonunun rezervasyonu otel yönetimi tarafından gerekçe gösterilmeden iptal edildi.
Üç gün öncesine kadar İngiliz sermayeli Intercontinental Le Grand Hotel’de yapılması planlanan ve 200 kişinin davetli olduğu toplantı için rezervasyonlarını yaptıklarını anlatan Türkiye Odalar ve Borsalar Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantı odasının ansızın ‘dolu’ oldukları gerekçesiyle rezervasyonlarını iptal ettiğini söyledi.
Edinilen bilgiye göre, Fransız otel siyasilerden gelebilecek baskı nedeniyle Türklerin buluşmasına ev sahipliği yapmak istemedi. Gece yapılacak olan ve Fransa’ya karşı tepkinin ortaya konulacağı toplantı Paris’teki Türkiye Başkonsolosluğu’na kaydırıldı.
Söz konusu otelde sadece toplantı değil TOBB heyeti ile Türk gazeteciler de konaklayacaktı. Heyet için alelacele Paris Hilton Oteli’nde yer ayırtıldı. Bu sırada rezervasyondan sonra paranın yatırıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, Le Grand Hotel tarafından para iadesi yapıldığını da dile getirdi.
"ORTAK EKONOMİ TOPLANTISI İPTAL EDİLEBİLİR"
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 1915 olayları ile ilgili olarak Fransa Meclisi'nde gündeme getirilmeye çalışılan tasarıyla ilgili olarak, ''bu şekilde giderse, ayın 22'sinde bu hatayı yaparlarsa 24 Ocak'ta Fransa'da yapılacak Ortak Ekonomi Komisyon toplantısını yapmayacağız'' dedi.
Çağlayan, ''Hükümet olarak, direkt bir boykot, ambargo kelimesini zikretmemekle beraber halkımızın hislerine tercüman olmak zorundayız'' dedi.
"FRANSA ATEŞLE OYNUYOR"
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Fransa Meclisine sunulan 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin kabul edilemez olduğunu belirterek, ''Fransa ateşle oynuyor, inkar yasası 'özgürlükler ülkesiyim' diyen Fransa'nın elinde patlar'' dedi.
Palandöken, yazılı açıklamada, 920 bin üyesi bulunan Fransa Esnaf ve Sanatkarlar Daimi Meclis Başkanı Alain Griset'e mektup gönderdiğini belirtti. Mektubunda, ''Böylesine tarihi bir yanlışın içinde olan Fransa'nın iç politik kaygılarla 280 bin Ermeni oyu için mi, yoksa çok başka nedenlerle mi bu senaryonun içinde yer aldığını zaman ortaya çıkaracak'' şeklinde değerlendirmede bulunduğunu ifade eden Palandöken, Türkiye Cumhuriyetinin tarihi, geçmişi ve değerleri ile gerçek dışı senaryolarla oynamaya kalkılmaması gerektiğini bildirdi.
''Ülkemizin onuru, ticaretimizden daha önemlidir''
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, ülkemizin onuru, milletimizin haysiyetinin Fransa ile ticaretimizden daha önemli olduğunu bildirdi. Tarihçilere ve sorunu yaşayan iki topluma bırakılması gereken konunun üçüncü bir ülke parlamentosunda iç siyaset malzemesi yapılmasını Türk iş dünyası olarak kabul etmediklerini belirten Aşut, ''Irkçı eylemlerin hiç durmadan arttığı Avrupa'da başı çeken ülke olan Fransa'nın, toplumların huzur ve barışını yok etmekten başka hiçbir işe yaramayacak olan bu gayretinin sonuçlarını hesap etmesini tavsiye ediyoruz. Fransa'da yaşayan ve Ermenistan'ın şu anki durumundan haberdar olmayan bir avuç Ermeni diasporasının bu tutumu en çok Ermenistan'ı zora sokmaktadır. Toplumlara kin ve nefretten başka hiçbir şey kazandırmayan bu tutum, orada yaşayan insanları ekonomik anlamda da zora sokmaktadır. İş dünyası olarak Ermenistan'la olan ilişkilerimizde başka ülkelerin tutumuna bakmayız. Ermenistan için bölgedeki en önemli ekonomik partner Türkiye olmalıdır. Ermenistan'ın dünyaya açılmasının yolu Türkiye'den geçmektedir ve Türkiye'nin samimi ve içtenlikle uzattığı eli başka bir ülkenin iç siyaset planları için geri çevirmemelidir. Türk iş dünyası diğer ülkelerle olduğu gibi Ermenistan'la da iş yapmak, hem ticaret hem de iki ülke dostluğunu tesis etmek istemektedir. Türkiye ve Ermenistan kendi sorunlarını kendi arasında çözebilmelidir. Mersin iş dünyası Fransa'nın tutumunu yakından izlemektedir ve asla tepkisiz kalmayacaktır. Ülkemizin onuru, milletimizin haysiyeti Fransa ile ticaretimizden daha önemlidir.'' dedi.
Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş da Fransa Endüstri Bakanı Christian Estrosi'ye soykırım inkar yasa teklifinin Fransa Meclisi'nden geçmemesi için mektup gönderdi. Karakuş, "Sizin dostum olmanız nedeniyle, ülkemin hassasiyetlerini bilmenizi istediğim için yazıyorum. Ancak size yazdığım bu mektup yasa tasarısının meclisinizden geçmemesini rica etmek için değil, Avrupa Birliği ve Fransa olarak çok değer verdiğiniz ifade özgürlüğünü yasayla kısıtlamak istemeniz ve ülkeme karşı hasmane tutum sergilediğinizi hatırlatmak içindir. Bize zarar vermek istemeniz kendi ülkenize yapacağınız en büyük kötülüktür. İki ülke arasındaki dostluğun iç politikaya meze yapılmak istenmesi dünyanın bütün ülkelerinde en ucuz siyaset oyunudur. Bu oyunu sahneye koymak isteyen siyasetçilerin ülkelerinin çıkarlarına hizmet ettiklerini söylemek imkansızdır. Türkiye'nin Fransa ile çok uzun yıllara dayanan politik ve ekonomik ilişkileri vardır. Özellikle politik ilişkilerimizin bu yasa tasarısı ile büyük zarar görmüştür. Ekonomik ilişkilerimizin bu yasa tasarısının kabulü sonrasında eskisi gibi devam edeceğini, ülke olarak bu haksızlığı unutup gideceğimizi beklememenizi dilerim." dedi.
YASA GEÇERSE TÜRKİYE BÜYÜKELÇİYİ GERİ ÇEKECEK
Türkiye, Fransa meclisinin, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifini kabul etmesi halinde Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'nu Ankara'ya geri çekecek.
Paris Büyükelçiliği Müsteşarı Engin Solakoğlu, ''yasa teklifinin kabul edilmesinin Türk-Fransız ilişkilerinde tamiri imkansız yaralara yol açacağını'' belirterek, ''Paris'teki Türk Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'nun istişarelerde bulunmak üzere belirsiz bir süre için Ankara'ya çağrılacağını''söyledi.
FRANSA YASADAN GERİ ADIM ATMIYOR
Fransa Milli Meclisi'nin 22 Aralık'ta görüşeceği Ermeni soykırım iddialarını kabul etmeyenlerin cezalandırılmasına ilişkin yasaya Türkiye'nin sert tepki göstermesine rağmen, iktidar partisi tasarıda geri adımın kesinlikle olmayacağını belirtiyor. Fransız haber ajansı AFP'ye açıklamalarda bulunan tasarının mimarı iktidar partisi Halk Harekat Birliği (UMP)'nin milletvekili Valeri Boyer, tasarıdan geri adım atmalarının mümkün olmadığını belirtti. Boyer, Fransa'nın 2001 de soykırım tasarısını kabul ettıiğini belirterek 2006'da meclisten geçen yasanın Mayıs ayında senatodan geri döndüğünü, fakat bu sefer kararlı olduklarını dile getirdi.
HÜKÜMETTEN İTİRAZ GELMEDİ
Fransa'da hükümet, meclisteki başkanlık divanında, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin gündeme alınmasına itiraz etmedi. Hükümetin tasarının gündeme alınmasına itiraz etmemesiyle yasa tasarısının perşembe günü oylamaya sunulması kesinleşti.