Bu konuya kısmende olsa aşağıdaki konu başlığında değinmiştik.
https://www.hunturk.net/forum/index.php?topic=4883.msg33181#msg33181 O günden bugüne her ne kadar ideolojik, sosyal değişimler(Sovyetlerin Dağılması, Çin'in Mao'dan sonra Ekonomide katı Komünist yaklaşıma son vermesi vs.); meydana geldi.
Şimdi sorunuza Çin'den başlayalım.
Çin'in Mao'nun ölümünden sonra onun uyguladğı ekonomik sistemi(milyonlarca insanın açlıktan ölmesine yol açan bir facia idi) tamamen terketti. Mao'dan sonr Çin'in başına geçen Deng Xiaoping, Mao dönemindeki Çin-Sovyet anlaşmazlığını daha da ileri götürerek Amerika'ya daha fazla yanaştı. Ekonomi ve Sanayi alanında büyük destekler aldı, bunları yeniden kurarak Çin'in bugünkü gücüne ulaşmasına büyük katkı sağladı.
Bu dönemde pek çok Komünist Çin vatandaşları, Tayvan'a ve Hong Kong'a toplu halde işçi olarak gönderildiler. Bunlar, çalıştıkları yerdeki sanayi kurumlarını ve teknikleri, projeleri öğrendikten sonra birebir taklit ederek Çin'de kurdular. Zaten Çin, bugün Sanayi Hırsızlığında birinci sıradadır.
Deng Xiaoping'den sonra gelen ve bugün hala yönetimde olan ardılları da, onun yürüttüğü ekonomik politikaları daha da genişlettiler.
Çin'de siyasi ve ekonomik sistem birbirinden tamamen farklıdır. Doğrudur, Siyasette hakim olan yalnızca Komünist Parti'dir. Ama ekonomik sistem, tam manasıyla bir Vahşi Kapitalizm'dir. Milyarlarca insanın vasıfsız, ucuz işgücü olduğu bir ülkede başka türlü yönetilemez. Mao ve döneminin ekonomi uygulamaları, sadece onun doğduğu köyde uygulanmaktadır. Ayrıca Çin'de yaşayan işçilerin, sendikal hakları kesinlikle yoktur. Fabrikalar aralıksız seri üretim yapmaktadırlar. Bu üretilen mallarda Dünya'nın dört bir tarafına yayılmakta ve Çin Devleti, bunları bir güzel cebe indirmektedir.
Sözü özü, Çin ekonomide Kapitalist, siyasi idarede Komünist olan bir ülkedir. Ancak Çin'deki Komünizm anlayışı, Stalinist Dogmatiklik içermez. Faydacı(Pragmatik) bir yaklaşımdadır. Ayrıca Çin'de Aşırı Milliyetçi uygulamalar mevcuttur ve bunları bizzat ÇKP öncülük etmektedir.