Uranyum, toryum ve bor peşkeşine tepki
“Eti Maden tasfiye ediliyor”
Enerjİ Bakanı Taner Yıldız’ın 6 ay önce “Bor madeni özelleştirilmeyecek” dediğini hatırlatan Türk Enerji-Sen Genel Başkanı Celal Karapınar, “Şimdi ne oldu da sessiz sedasız madenlerin satışı için yasa tasarısı hazırlıyorsunuz” diye sordu. Karapınar, “Bu tasarının gerekçesi ne olursa olsun, Eti Maden İşletmelerinin tasfiyesini amaçlamaktadır” dedi.
Bor madeninde hileli özelleştirmeye tepki
Türk Enerji-Sen Başkanı Celal Karapınar, “Bu tasarı bor madenlerinin yabancılara satılmasına neden olacak. Buna karşı mücadelemizi vereceğiz” dedi.
Dünya bor rezervinin yüzde 72’sini elinde bulunduran Türkiye’de, hükümet sessiz sedasız, bor, uranyum ve toryum rezervinin yabancılara satışı için harekete geçti. Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın 6 ay önce “Bor madenleri özelleştirilmeyecek, bu milli servettir” sözüne rağmen, bor, uranyum ve toryum madenlerinin Türk Telekom ve TEDAŞ’ta olduğu gibi sessiz sedasız, yabancılara satışını kolaylaştırmak için hazırlanan taslak yine Enerji Bakanı Yıldız tarafından Bakanlar Kurulu’na sunuldu.
Özel sektöre devredilecek
Türk Enerji-Sen Genel Başkanı Celal Karapınar, sendika olarak bu kanun tasarısının devletin ve milletin adına faydalı olmadığı inancında olduklarını belirterek “Bu Kanun tasarısının gerekçesi ne olursa olsun, Eti Maden İşletmelerinin tasfiyesini amaçlamaktadır” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, tarafından 05 Mart 2012 tarihindeki Bakanlar Kuruluna sunulan taslağa göre; ’Bor Tuzları, Trona ve Asfaltit madenleri ile Nükleer Enerji Hammaddelerinin işletilmesini, Linyit ve Demir Sahalarının Bazılarının İadesini Düzenleyen Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ile Bor madenlerinin özel sektör tarafından işletilmesinin önü açılıyor. 10 Haziran 1983 tarih ve 2840 sayılı kanun gereğince Bor tuzları, Uranyum ve Toryum madenlerinin aranması ve İşletilmesi devlet eliyle yapılabiliyor. Ve bu yetki devlet adına Eti Maden İşletmeleri tarafından kullanılıyor. 2840 sayılı kanununun 2. Maddesine bir fıkra eklenerek yapılacak değişiklik ile bu yetki özel sektöre devir edilmesi amaçlanıyor.. Yapılması öngörülen tek maddelik kanun değişikliği ile daha önce Türk Telekom ve TEDAŞ Elektrik Dağıtım şirketleri özelleştirilmesine benzer şekilde, mülkiyeti devlette kalmak üzere arama, üretim ve pazarlamanın özel sektöre devri isteniyor. Türk Enerji-Sen Genel Başkanı Celal Karapınar, sendika olarak bu kanun tasarısının devletin ve milletin adına faydalı olmadığı inancında olduklarını söyledi. Karapınar, “Bu Kanun tasarısının gerekçesi ne olursa olsun, Eti Maden İşletmeleri’nin tasfiyesini amaçlamaktadır. Ardahan’dan Muğla’ya kadar milletimizin her ferdi tarafından mili servet ve milli dava olarak özümsenen Bor madenlerinin yabancı sermaye tarafından işletilmesinin önünü açacaktır. Bu nedenle, biz Türk Enerji-Sen olarak bu kanun tasarısının yasallaşmaması için gerekli her türlü mücadeleyi vereceğiz” dedi.