Davutoğlu'nun Suriye açıklaması TBMM'yi karıştırdı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda gündemdışı söz alarak ''Türkiye olarak bundan sonra da Ortadoğu'da değişim dalgasını yöneteceğiz'' açıklamasında bulundu
Davutoğlu'nun Suriye açıklaması TBMM'yi karıştırdı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Meclis'te Suriye'ye ilişkin yaptığı konuşma iktidarla muhalefeti karşı karşıya getirdi...
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Türkiye'nin dış politikasını ve Suriye'yi anlatmak istedi ancak muhalefet partisinin eleştirileri Genel Kurulu bir anda karşıtırdı.
Davutoğlu'nun konuşması muhalefet millletvekilleri tarafından tepkiyle karşılanınca zaman zaman tansiyon da yükseldi. Davutoğlu'nun, muhalefet sıralarından gelen tepkilere cevabı ise bir hayli sert oldu:
1.20120426151229.jpg"Ortadoğu'daki halkla kucaklaşmak yerine dikta rejimleriyle kucaklaşanların böyle bir anlayışı kabul etmelerini beklemiyoruz. Çünkü zihnimizde yeni bir Türkiye iddiası varsa, yeni bir Ortadoğu ididası da var. Türkiye'de darbeyi savunanlar, tabiki o bölgede de diktayı savunacaktır"
Davutoğlu'nun açıklaması Meclis'i karıştırdı
Foto galeri için tıklayın
Dışişleri Başkanı Ahmet Davutoğlu TBMM Genel Kurulu'nda Suriye politikası konusunda vekilleri bilgilendirdi.
İşte Davutoğlu'nun konuşmasının satırbaşları....
"DRAMIN SEBEBİ SURİYE"
"Ortadoğu'da statüko adına yıllarca özgürlükler ihmal edilmiştir. Bugün Suriye'de yaşanan insanlık dramının sebebi Suriye rejimidir. Zulme karşı haykırmak AK Parti'nin şiarıdır. Suriye'de halka yönelik şiddetin durması için çalışıyoruz. Suriye'de barış ve istikrara halka 5.20120426151241.jpgdayalı siyasi yapıyla tesis edilebilir. Suriye yönetimin beklentileri adımları atması ve insanlık dramının yaşanmaması için her türlü çabayı gösterdik. Esad'a her türlü tavsiyede bulunduk.
ORDU KIŞLAYA DÖNMELİDİR
Daha ortada Arap uyanışı yokken Suriye'yi uyarmıştık. Esad ülkeyi açık hava hapishanesine çevirdiğinden bu yana Türkiye'nin tepkisi net oldu. 14-21 Nisan tarihinde BM kararları kabul edilmiştir. Burada 3 husus önemlidir. Suriye ordusu şehirlerden kışlalara çekilmelidir. BM misyonu, 300 sayısı yeterli değildir.Üçüncüsü ise barışçıl gösterilerin yapılacağı ortam sağlanmalıdır.
"TÜRKİYE'Yİ ANKARA'DAN BAŞKA YER YÖNETEMEZ"
Başkalarının yönlendirilmesi ile hareket ettiğimiz, savaşa sürüklendiğimiz gibi ithamlarla karşılaşıyoruz. Bugüne kadar aldığımız kararlar gibi bundan sonra da alacağımız kararların merkezi Ankara'dır. Ak Parti hükümetleri geleneksel bekle- gör politikasını çoktan kapatmıştır. Suriye ile ilgilenmek tercih meselesi değil zorunluluktur. Türkiye icazet bekleyen bir ülke değildir. Suriye ile ilgili ne konuşulacakssa biz içinde olacağız. Biz Suriye dahil hiç bir ülkenin rejimini değiştirmeye kalkmadık
Suriye konusunda bizi eleştirenlere tavsiyede bulunmak istiyorum Ak Parti hükümeti oylarını arttırarak sandıktan çıkmıştır. Böyle bir iktidarın Suriye halkının yanında olması herkesin takdir etmesi gereken bir tutumdur. Harekete geçmek için kaç bin insanın hapislere girmesi, kan dökülmesi gerekiyor?
ORTADOĞU'DA DEĞİŞİM SÜRECEK!
Suriye konusunda insanlık vicdanın sesi Ak Parti ikitarındaki Türkiye'dir. Bu ses bizim insanlık anlayışımızın gereğidir. Bu sese bu zorlu süreçte en gür şekilde çıkmaya devam edecektir. Türkiye olarak bundan sonra da Ortadoğu'daki değişim dalgasını sürdüreceğiz Burada biz bu misyonun gereğini yaptık, yapmaya devam edeceğiz.
Bizi eleştirenlere söyülyorum. Kudüs'ün sokaklarına çıkın, Türkiye'nin Suriye politikası hakkında ne düşünüyorsunuz diye sorun. Daha sormadan size sarılacaklardır.
MUHALEFETLE ATIŞTI
Ama ortadoğu'daki halkla kucaklaşmak yerine dikta rejimleriyle kucaklaşanların böyle bir anlayışı kabul etmelerini beklemiyoruz. Çünkü zihnimizde yeni bir Türkiye iddiası varsa, yeni bir Ortadoğu ididası da var. Bu iddiadada etnik bir ayrım değil, yeni bir barış düzeni var. bu barış düzeninin mimarı da Türkiye olacaktır.
Bizim için önemli olan Suriye, Şam, Hama Humus'un bizi anlamasıdır. Gelecek arkaik rejimlerde değil, gelecek halkların iradesindedir. Türkiye'de darbeyi savunanlar, tabiki o bölgedede diktayı savunacaktır.
Hiçbir etnik fark gözetmeden, Şii, sunni, nusayrisiyle bütün Suriye'yi kucakladık, kucaklamaya devam edecğiz.
TÜRKİYE ETRAFINDA BARIŞ KUŞAĞI OLUŞTURACAK
Bizim irademiz, sadece Türk halkından meşruiyetini alır. Başka hiçbir güce dayanmadık. Yeni bir ortadoğu doğuyor. Bu yeni ortadoğu'da zulümler, diktalar değil, halkın ve hakkın sesi olacaktır. Türkiye'nin etrafında da bir barış kuşağı, istikrar ve refah kuşağı oluşacak.
Davutoğlu'nun konuşmasının ardından söz alan muhalefet milletvekillerini itirazlarıyla tartışma iyice büyüdü. İşte o diyaloglar...
GERGİNLİK BÜYÜDÜ
Muhalif vekil: Sayın Dışişleri Bakanı 'acizlik' olarak hakaret etti. Buna yanıt vermek istiyorum. Vekilim ve aciz değilim.
Sadık Yakut: 15'er dakika konuşma yapacaksınız. Grubunuz çıkacak, 15 dakika söz vereceğim. Grup adına siz çıkın. Henüz gruplar söz istemedi.
MHP'li Vural: Muhalefetle ilgili değil. Grupla ilgili değil. Vekille ilgili. Millete hakaret etmesine izin veremezsiniz.
CHP'Lİ VEKİLDEN SERT YANIT
CHP'li Osman Korutürk ise Davutoğlu'nu sert sözlerle eleştirdi:
"Kavgacı üslubu yadırgasam da Davutoğlu'na bilgilendirme için teşekkür ediyorum. Burada söyleyeceklerimizi de can kulağıyla dinlemesini tavsiye ediyorum. Sayın bakanın izahatın hiçbir noktasını tatminkâr bulmadığımı üzüntüyle belirtmek istiyorum. Sayın Bakan 'vicdandan, Suriye halkının olumsuzluklarından söz etti. Peki Sudan halkı olumsuzluk yaşamıyor mu? Türkiye Suriye konusunda önerdiği politikalarla uluslararası camiada yalnızlığa itilmiştir. Türkiye, ortada göç olgusu yokken Suriyeli göçmenlere kapının açık olduğunu söylemiştir. Türkiye, Suriye'ye karşı bir askeri harekât olgusu istediği yönünde bir algı oluşturmuştur. Hükümetin son bir kaç yıldır uygulamakta olduğu ayağı yere basmayan dış politikası, çizgisine güvenilen bir ülke konumundan komşularının içişlerine karışan, savaş kışkırtıcılığı yapan, güvenilmez bir ülke haline getirmiştir."