http://www.haberedikkat.com/haber/Ilber-Ortayli-nin-Kirim-analizi/123217Kırım'da Ukrayna yanlıları ile Rusya yanlıları arasında gerginlik çıkmış ve Rusya yanlıları parlamento ve başbakanlık binasını ele geçirmişti. Binalara Rus bayrakları asılmıştı.
Kendisi de Kırım Tatarı bir ailenin çocuğu olan tarihçi İlber Ortaylı canlı yayında Kırım'da yaşanan olayların perde arkasını anlattı. İşte Ortaylı'nın açıklamalarının satır başları:
KIRIM'DA NÜFUSUN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU RUSLAŞTI
Kırım'ın ahalisi daha Ukraynılıdırlar, daha milliyetçilerdir. Kırım'da nüfusunun yüzde 60'a yakını Rus, yüzde 20-25'i Ukraynalı ve girisi de geri dönen Kırım Tatar Türk nüfusu. Kırım Hanlığı Osmanlı'nın vassal bir parçası. Bütün idari yapılarıyla kullanılan bürokratik dil itibariyle bu 1783'ten sonra eridiler. Büyük sürgünlere uğradılar ama geri döndüler.
UKRAYNALILAR VE KIRIM TATARLARI İTTİFAK HALİNDE
Ukraynalılar ve Kırım Tatarları arasında bir birlik var. Burada öyle bir şey yok. Bir Rus nüfus var ve zamanla Ruslaşan nüfus var. Bunlar zaten Ukrayna'yı istemiyor ve batı avrupa birliğini hiç bir şekilde istemiyorlar.
SÜLEYMAN DEMİREL KÜLTÜREL AZINLIK OLARAK KORUMA ALTINA ALDIRTTI
Süleyman Demirel'in Dış Politka'da her zaman umulmadık hamleleri olurdu. Kırım Tatarlarını kültürel azınlık olarak koruma altına aldık Ukrayna ile anlaşma imzalayarak. AB her zaman yapabileceğinin yapabileceğinin fazlasından ümitler vaad eder. Karadeniz Filosu'nun merkezi Sivastopal. Donanmanın yüzde 80'i orada diyorlar. Önemli bir liman. Oraya gittiğinizde birden bire sanki eski Rusya'ya girmiş gibi oluyorsunuz.
Ukrayna ile Kırım arasında bir ayrılık görmüyorum.. Ukrayna'nın kendi yapısıyla birlikteyiz, onlarla birlikte hareket ediyoruz diyorlar.
RUSYA BÜYÜK GÜÇ AB DİKKATLİ HAREKET ETMELİ
Rusya nükleer bir güç olarak, ekonomik bir güç olarak ve silah gücüyle orada var. AB orada dikkatli hareket etmeli.
Kırımlılar Ukraynalılar bir arada ama nüfusun yarıdan çoğu Rus. Sorun o. Öbür taraftaki azınlıklar bir araya gelebiliyorlar. Bu gibi durumlarda çatışma ihtimali çok yüksek. Ben Türk Dışişleri'nin açıklamasını mutedil buluyorum. Yani Ukrayna'nın toprak bütünlüğü korunarak bu sorun çözülmeli.
Rusya'nın bundan sonra nasıl bir refleks göstereceği büyük bir muammadır. Bu dünyada artık çift kutup yok. ABD tek kutup olduğunu zanneti ama olmadı.