Gönderen Konu: SAVAŞ SANATI  (Okunma sayısı 8445 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsenboğa

  • Türkçü-Turancı
  • **
  • İleti: 30
SAVAŞ SANATI
« : 19 Aralık 2014 »
Kurtcebe Taktiği



Sabutay-Bahadır ve Kurtcebe Noyan’ın Tümenlerinin “Kalka Nehri Savaşı” öncesi Kurtcebe Noyan adındaki Tuva Türklerinden olan Tümenbaşı’nın Rus Ordusuna karşı uyguladığı savaş taktiğidir. İlk olarak Kurtcebe Noyan uyguladığı için bu taktiğe onun ismi verilmiştir. Daha sonra bu ve benzeri taktikler Avrupa içlerine dek ilerleyen Tatar-Moğol orduları tarafından defalarca kullanılmıştır. Töton şovalyeleri dahi bu taktik sayesinde yenilgiye uğratılmıştır.

Yarım Çark Taktiği



Yarım Çark Taktiği veya “Bozkır Taktiği” olarak bilinmektedir. İlk ne zaman ve hangi savaşta kullanıldığı hakkında kesin bilgi yoktur. Yarım çark taktiği bir nevi av ritüelidir. Çünkü düşman ile hiç temas kurmadan kendine doğru çekerek döngüler halinde ön saflarda duran biçare, savaş sanatı nedir bilmeyen, savaşa öküz gibi dalan düşmanı ok ile avlamaya dayanır. Hun, Cücen, Göktürk, Uygur, Karahanlı, Gazneli, Selçuklu gibi bir çok Türk-Moğol ulusu orduları tarafından kullanılmıştır.

Turan Taktiği (Kurtkapanı)



Hun ordularının bu şekilde savaştığına dair Çin ve İran kaynaklarında pek çok bilgi bulunmaktadır. Uygulaması en zor savaş taktikleri arasında gösterilmektedir. Yoğun çaba ve her şeyden evvel ekip çalışması gerektirmekdir. Düşman unsurlarını iyi analiz etmek ve düşmanın ne yapacağını hangi bölgeden kaçmak istediğini çok iyi kestirmek gereklidir. İlk başta dağınık ve düzensiz hareket ederek Tümenler düşmana üstün körü olarak saldırıyor izlenimi verilir. Ancak Tümenler çemberi tamamladıktan sonra düşman yusuf yusuf etmeye ve disiplinsizce dört bir yandan kaçacak bir boşluk bulmaya çalışacaktır. İşte tam olarak da kurtkapanı dediğimiz muhteşem savaş stratejisi devreye girer. Düşmana kaçacak boşluğu Türk ordusu bizzat kendisi bırakır. Ancak tamamını bırakmaz bi kısmını bırakır ve tekrar çemberi kapatır. Kaçan bir kısım asker ise az ilerde kendini bekleyen bir başka Türk Tümenine yem olur ve bunların işi bittikten sonra çemberi tekrar açarlar. Yani orada bekleyen “avcı Tümene bir parça daha asker gönderirler ve bu böylece devam eder taki düşmanın kesilmedik askeri kalana dek…

Sahte Ricat



Günümüzde dahi halen etkinliğini koruyabilen bir savaş stratejisidir. Dandanakan savaşı Sahte Ricat’a en güzel örnektir. Gazneli Mesut’un kalabalık ve fil destekli yüzbinlerce ordusuna karşın Çağrı Bey’in sadece 20 bin kişilik süvari birliği vardı. Gazneli Mesut’un ordusunu İran içlerine dek çekerek bitkin ve bitap düşürdü ve ardından Dandanakan’da savaş başladı sonuçta kesin olarak Selçuklu Devletini kurdu. Aynı şekilde Sovyetler ile Naziler arasında geçen savaşta Sovyet birlikleri bu kadim Türk taktiğini uygulayıp Nazilere kışın kurak arazi ve yanmış toprak bırakarak Hazar Denizinin kuzeyinde yani Stalingrad dolaylarında onları karşılamışlar ve savaşı bu sayede kazanmışlardır. Son olarak şunuda ekleyelim Atatürk yine aynı şekilde Büyük Taarruz öncesi yunan ordusunu anadolu içlerine dek çekmiştir…
Dizliye diz çöktürdük, başlıya baş eğdirdik!

Çevrimdışı TÜRK-KAN

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 2181
  • UÇMAĞA VARDI, TANRI DAĞLARINDA!
Ynt: SAVAŞ SANATI
« Yanıtla #1 : 20 Aralık 2014 »
23 EKİM 2023'DE, ELİM BİR TRAFİK KAZASI SONUCU, UÇMAĞA VARDI.
ŞİMDİ; TANRI DAĞINDA, ATALAR YURDUNDA, ATSIZ ATA MAKAMINDA, BAŞBUĞLAR OTAĞINDA, ERİNÇ İÇERİSİNDE!