Arap topraklarina gelen ilk o degildi,
+1219 yilinda Cengiz Han'in askerleri arap katliami yapti
+ Hulagu Cengiz Hanin torunu ( 1217 dogup 8. Februar 1265 öldü) Annesi hiristiyan, karisi hiristiyan
+ 1256 yilinda persleri yendi, 1258 yilinda bagdati alirken 250 000 arap öldürdü
"bugünkü Iran, Irak ve Dogu Anadolu'muzun Türklesmesi saglanmistir"
Tam dogru degil, Iran Iraki aldi ama Anadolunun Türklesmesi onunla bitmedi, zaten ondan önce Selcuklular geldi, o hatta bizansla is yapti
Yazdiklarin arasinda bir tanecik dogru var, o da Hülagü Han evet Cengiz Han'in torunudur.1219 yilinda Cengiz Han arap katliami yapmadi, hatta o dönemde Abbasiler Cengiz Han'a elçiler göndermislerdi ve o meshur hadiseler yasanmistir.
Abbasiler'in Cengiz Han'dan yardim isteme sebebi Harzemsahlar'dir. Harzemsahlar kendilerinden önceki Türk devletlerinden farkli davranmislardir çünkü.
Abbasiler kurulduktan bir müddet sonra zaten Türk'lerin himayesine girmisler, Türklerin korumasi altinda yasamaya alismislardi.
Önce Karahanli'lar sonrasinda Büyük Selçuklu Sultanlari hep Abbasileri himaye etmistir. (örnegin Tugrul beg ve sonrasinda Alparslan'in torunu Meliksah oglu Ahmed Sencer)
Büyük Selçuklu Birligi dagildiktan sonra artik Abbasiler'in farkli hudut komsulari olusmustu. Artuklu Beyligi, Eyyubiler ve Kirman bölgesindeki Selçuklu Atabeyligi dagildigi için de Harzemsahlar komsu olmustu.
Harzemsahlar kendilerinden önceki Türk Hakanlari gibi Abbasilere çok hürmet göstermedikleri gibi, Abbasilerden hilafeti almakta istiyorlardi.
Öyle ya Abbasiler hem küçülmüs ve hem asirlarca Türk himayesinde kalmislardi.
Bu arada Harzemsahlar sii halife getirmek niyetini de açiga vurunca iste Abbasiler Harzemsahlardan korktuklari için Cengiz Han'a elçiler yollayip yardim istediler.
Cengiz Han Abbasiler'e yardim edecegim demedi fakat yasanan olaylarla Cengiz Han zaten Harzemsahlarla düsman olmustu o dönem, ki iste Otrar(Yengikent) Olayi gerçeklesti.
Demem o ki senin iddia ettigin, 1219 yilindaki Cengiz Han'in arap katliami külliyen yalandir. Cengiz Han Arap topraklarina hiç girmedigi gibi, girmesi için sebepte yoktu çünkü Araplara daha sira gelmemisti, Asya'da Türk Birligi saglanmamisti, kolay kolay da saglanacaga benzemiyordu.
Hülagü Han'in annesi ve karisi hristiyan demissin, o da yalandir.Nasturilik daha Göktürkler dönemi kadim Türk topraklarina yayilmaya baslamistir.
Göktürkler dagildiktan sonra Uygurlarin büyük bölümü nasturi oldular, fakat nasturilik Türk kültürü ile o kada sentezlendi ki, yasanilan inancin hristiyanlik oldugunu söylemek nerede ise mümkün degil. Bu ilk Türklerin nasturilige geçisinden 400 sene sonradir ki Hülagü Han'in dönemi, artik var sen düsün bu nasil bir hristiyanliktir.
Nasturilik Bizans'tan ilkin Perslere, Perslerden de Türklere geçmisti, fakat orta Asya'da nasturilik Türk kültürü ile sentezlestiriliyorken, daha batida islamlasmis Türk bölgeleri olusuyordu. Demem o ki nasturiler batidaki hristiyan alemi ile o kadar uzun süre kopuk kaldilar ki, iste bu yüzden Türklerin 8.yüzyilda tanimaya basladigi nasturilik Asya kitasinin derinliklerinde özünden tamamen degisip bir Türk inanci vaziyetini almisti.
Hülagü Han'in ne annesi ne karisi nasturi degildir.
1256 Yilinda Persleri yendi demissin, benim bu konuda yazdigim makaleler de var, Alamut Kalesi'nin alinmasi, ki Selçuklular basaramamislardi baska Türkler de alamadilar o kaleyi, Hülagü Han almasini bildi. Fakat bu savasin da Perslerle savas oldugunu söylemek çok dogru degil.
Neden dogru degil onu da anlatayim. Pers devleti o dönemde yikilali yüzyillar olmustu. 13.yüzyilda bir Pers devleti mi vardi ki Perslerle savas olsun.
Hülagü Han merkezdeki Han'dan aldigi direktif dogrultusunda Hashasiler'i ve eger varsa Hashasi'lere destek veren birlikleri yok etmistir.
Olmayan Pers devletinin ordusu ile mi savasildi ki Persleri yendi diyorsun. Hashasi'lerin Pers olduguna da emin degiliz, çorba bir topluluk idi, içinde araplarda ermenilerde kürtlerde hatta belki Türkler bile vardi.
Hülagü Han döneminde neden bölge Türklestirilmisti dedim, çünkü tarihi o döneme ait kaynaklar, Selçuklularin getirebildiginden belkide 10 kat fazla Türk göçünün Hülagü Han dönemi yapildigini kayit etmisler. Selçuklular zaten haçlilarla ugrasmaktan ciddi nüfus sorunu yasiyorlardi.
Hele 13.yüzyil ki Selçuklularin sadece 2 atabeyligi kalmisti Anadolu disinda, onlarda Konya'ya biat etmiyorlardi, yani Anadolu'da Türk nüfus yeterli degildi.
Bu arada diger bir baslikta takindigin üslup hiç hos degil Hablemitoglu. Sen bol bol yaz ki taniyalim seni bakalim.
TTK,